Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
До краси прагнемо, але самі її нищимо

Такими писанками втішалися торік жителі Нововолинська. Чим цьогоріч здивує Великдень?

Фото Нововолинськ.com.ua.

До краси прагнемо, але самі її нищимо

Щороку в Пасхальні дні нововолинський майдан Незалежності й прилеглі до нього вулиці набувають особливої ошатності й краси. Тепер, як і торік, центр міста прикрашатимуть двометрові писанки з оригінальним розписом — візерунками областей України

Нова святкова ілюмінація багатьох вулиць і провулків надає шахтарському місту привабливості та шарму. А вигляд справжнього європейського населеного пункту справляють оригінальні клумби. Напередодні найбільшого християнського свята тут висаджують чимало різних квітів. Прикро лише, що є варвари, які безжально нищать усю красу. От нещодавно біля супермаркету «АТБ» хтось вирвав із корінням понад тридцять кущів висаджених троянд. Як тут не згадати геніальну Ліну Костенко: «Подивишся: і що воно таке? Не допоможе й двоопукла лінза. Здається ж, люди, все у них людське, але душа ще з дерева не злізла…»

Алла ЛІСОВА.

 

Хочемо порядку і… демократії?

Днями зустріла знайомого, який повернувся з відрядження з Бреста. З великим захопленням розповідав про тамтешні гарні дороги, впорядковані будинки та під’їзди, чисті вулиці. Зелена зона (а в місті 170 га паркової території) — у відмінному стані: всі клумби, дерева доглянуті, приємно дивитися на красиві світильники, лавочки… Але найбільше вразили нововолинця дві речі.

Один працівник офісу добирався на роботу велосипедом. На пішохідному переході не зупинився, щоб провести транспортний засіб вручну, а проїхав. Незадовго до нього прибула відповідна служба (скрізь установлено відеокамери) й оштрафувала.

Дешевими видалися знайомому послуги таксиста за викликом: доїхати до місця призначення за три кілометри можна приблизно за один долар, тобто до тридцяти гривень.

Коли ж заговорили про демократію, мій співрозмовник, зробивши паузу, додав: «Краще хай буде так, як у нас, але до порядку українцям ще далеко і, безумовно, нам треба вчитися в білорусів».

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

 

Штучні квіти — як штучна любов

На луцьких ринках цими днями жваво торгують пластмасовими квітами. Люди охоче купують їх, бо ж «устромиш у землю — і не маєш клопоту». Не треба підливати, переживати, чи приймуться— Обсаджу могилку, — пояснює внучці бабуся, вкладаючи у сумку яскраво–червоні штучні троянди, білі ромашки, лілії…

Звісно, розуміння краси у кожного своє. Цій літній жінці, певне, яскраві штучні квіти здаються красивішими, ніж скромні нарциси, тюльпани чи первоцвіти, які могли б рости на могилі. Всі так роблять, тож і вона дотримується традиції. А як же інакше? Та й соромно буде, коли сусідні могили обтикані яскравими квітами і нагадують клумби, а твоя, як сирота. І марно священнослужителі просять не носити пластмасове «сміття» на кладовище, бо ж через рік доведеться його спалювати, наголошують, що штучні квіти — як штучна любов, до того ж шкодять довкіллю і тим, хто ще топче ряст. Звичку змінити важко. Тим паче стареньким. Але ж недаремно кажуть, що крапля води може камінь розбити. Викорінити нерозумну традицію одним махом не вдасться. Але якщо впливати на свідомість людей постійно, встановлювати біля кладовищ банери із закликами не прикрашати могили мертвими квітами, то, можливо, звичка, яка не має жодного церковного чи богословського обґрунтування, з часом відійде у минуле.

Євгенія СОМОВА.

 

26 квітня

Сонце (схід — 6.01, захід — 20.33, тривалість дня — 14.32).

Місяць у Козерозі, Водолії. 20–21 дні Місяця.

Іменинники: Артемон, Кріскент, Дмитро, Артем, Георгій, Феодосій, Степан.

27 квітня

Сонце (схід — 5.59, захід — 20.34, тривалість дня — 14.34).

Місяць у Водолії. 21–22 дні Місяця.

Іменинники: Мартин, Остап, Антон, Іван, Кирик.

28 квітня

Сонце (схід — 5.57, захід — 20.36, тривалість дня — 14.39).

Місяць у Водолії. 22–23 дні Місяця.

Іменинники: Василина, Сава, Трохим, Анастасія,

29 квітня

Сонце (схід — 5.55, захід — 20.38, тривалість дня — 14.43).

Місяць у Водолії, Рибах. 23–24 дні Місяця.

Іменинники: Галина, Леонід, Хіонія, Ірина, Ніка, Василина.

30 квітня

Сонце (схід — 5.53, захід — 20.39, тривалість дня — 14.46).

Місяць у Рибах. 24–25 дні Місяця.

Іменинники: Семен, Андрій, Олександр, Ананій, Макар, Потап, Паїсій.

1 травня

Сонце (схід — 5.51, захід — 20.41, тривалість дня — 14.50).

Місяць у Рибах, Овні. 25–26 дні Місяця.

Іменинники: Овксентій, Зенон, Кузьма, Віктор, Северин, Іван, Антон.

2 травня

Сонце (схід — 5.50, захід — 20.42, тривалість дня — 14.52).

Місяць у Овні. 26–27 дні Місяця.

Іменинники: Христофор, Іван, Никифор, Георгій, Юрій, Трифон.

 

«Ця пора для душі подарує на добре надію»

Такими поетичними рядками поділилася у «Фейсбуці» очільниця луцьких освітян Зіновія Лещенко. Очікування Воскресіння Христового завжди сповнене світлих сподівань, хоч тривають найсуворіші передпасхальні дні. У Велику п’ятницю християни східного обряду дотримуються строгого посту і моляться перед Плащаницею посеред храму, яка нагадує про погребіння Господнє. А природа обдаровує всіх теплом

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Надії Голі, 26 квітня — мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ. Вітер південний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 7—12, вдень — 21—26 градусів тепла. 27 квітня — хмарно з поясненням, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер південно–західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 8—13, вдень — плюс 21—26 градусів. 28, 29 квітня — хмарно з проясненням, короткочасний дощ. Вітер південно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 7—12, вдень — 15—20 градусів вище нуля. 30 квітня — мінлива хмарність, місцями дощ. Вітер східний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 6—11, вдень — 15—20 градусів тепла. 1, 2 травня — мінлива хмарність, переважно без опадів. Вітер східний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 3—8 (на ґрунті місцями заморозки), вдень — 13—18 градусів.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 26 квітня було 1957 року — плюс 29, найхолодніше — 1948–го — мінус 4 градуси.

У Рівному 26, 27 квітня — хмарно, без опадів. Температура повітря — 12–23 градуси тепла. 28–го — хмарно, дрібний дощ, температура повітря — 13–17 градусів із позначкою «плюс». 29, 30–го — хмарно, дрібний дощ, температура повітря — «плюс» 10–19 градусів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel