Смачно, поживно, різноманітно. Меню в останній день посту! - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.11 € 29.14
Смачно, поживно, різноманітно. Меню в останній день посту!

Фото patrioty.org.ua.

Смачно, поживно, різноманітно. Меню в останній день посту!

Багато хто вважає, що упродовж Великого посту (а він цьогоріч тривав із 11 березня по 27 квітня включно) харчування стає одноманітним і неповноцінним. Але ж це зовсім не так! Пропонуємо добірку апетитних, корисних і простих у приготуванні страв, з якими постити легко

Куліш грибний

Ця традиційна страва української кухні, на жаль, нині забута. А між іншим, пшоно — ​обов’язковий складник цього супу — ​є чи не найкориснішим серед круп

Інгредієнти: 60 г сушених грибів, 0,5 скл. пшона, 600 г картоплі, 2 цибулини, 3 ст. л. олії, 2 л води, зелень, сіль за смаком.

Приготування. Гриби промити, залити холодною водою і варити до готовності. Бульйон зцідити в окрему посудину, а гриби сполоснути і нарізати маленькими шматочками. Дрібно покришену цибулю підсмажити на олії до золотистого кольору, додати підготовлені гриби і потушкувати разом 3–4 хвилини. Пшоно добре промити, розкласти в горщики і залити гарячим грибним бульйоном, додати нарізану кубиками картоплю, підсмажені цибулю та гриби, перемішати і поставити в духовку на 1 годину. Подаючи до столу, посипати зеленню.

 

Картопля в медовому соусі

Бульба з медом — ​дещо незвично. Страва виходить солодкувато–кислою, смакує з тушкованими овочами, салатами, маринованими грибами

Інгредієнти: 8 картоплин, 2 ст. л. меду, 2 ч. л. соєвого соусу, 2 ст. л. гірчиці, 3 ст. л. оливкової олії, сіль за смаком.

Приготування. Картоплю чистимо, миємо й ріжемо на четвертинки, заливаємо холодною водою і, трохи присоливши, варимо на середньому вогні до напівготовності. Для соусу розтираємо гірчицю з олією, в іншій посудині — ​соєвий соус і мед, далі обидві суміші ретельно перемішуємо. Розігріваємо до 180 градусів духовку. З напівготової картоплі зливаємо воду, перекладаємо її у змащену олією форму для запікання, заливаємо гарячим соусом і ставимо в духовку хвилин на 15–20 (поки картопля підрум’яниться і стане м’якою). Готову страву посипаємо дрібно нарізаною зеленню петрушки або кропу.

 

Квасоля, тушкована з овочами

У період посту бобові — ​найважливіше джерело білка

Інгредієнти: 1 скл. квасолі, 2 великі цибулини, 200 г помідорів (свіжих або у власному соку, 2–3 морквини, 3–4 зубчики часнику, 1 лавровий лист, олія, сіль, перець.

Приготування. Квасолю замочити на кілька годин, перебрати, залити водою і зварити до готовності, додавши лавровий лист і сіль. Щоб не полущилася, охолодити у воді, де вона варилась, після чого відкинути на друшляк.

Цибулю почистити, нарізати півкільцями й обсмажити на олії до прозорості. Додати моркву, потерту на крупній терці, трохи посолити і на невеликому вогні тушкувати 10 хвилин. Тим часом помідори опустити на 20 секунд в окріп, охолодити у крижаній воді, зняти шкірку і подрібнити в блендері або дрібно порізати ножем. Всипати їх до моркви з цибулею і, періодично помішуючи, тушкувати ще 5 хвилин. Додати овочі до вареної квасолі, досолити, поперчити, витиснути через прес часник, перемішати, протушкувати кілька хвилин. При подачі посипати січеною зеленню петрушки чи кінзи.

 

Гречаники з грибами

Ця традиційна страва української кухні має безліч варіантів, у тому числі пісних

Інгредієнти: 0,5 кг свіжих шампіньйонів, 2 ст. л. борошна (з чубком), 2 цибулини, 1 скл. гречаної крупи, олія, сіль, перець.

Приготування. Почищені гриби та цибулю дрібно нарізати, підсмажити на олії до м’якості, перемолоти на м’ясорубку або подрібнити блендером і змішати з вареною гречкою. Посолити, додати борошно і ретельно вимісити. Змоченими у воді руками сформувати з цього фаршу котлетки, обкачати їх у борошні та обсмажити в олії на середньому вогні. Подавати з картопляним пюре чи іншим гарніром (крім гречаної каші) або як самостійну страву — ​з хлібом та соусом.