Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Нам продають «Марлборо» зі зниклих станків?

В українських підвалах і гаражах можна будь-яку марку «склепати».

tribunа.sumy.ua

Нам продають «Марлборо» зі зниклих станків?

Якщо ви курець, то цілком ймовірно, що поки читаєте цю статтю, пускаючи димок із чергової цигарки, затягуєтеся не справжнім «Марлборо» чи «Марвел», а підробкою, яку виготовили на Рівненщині. Причому на крадених станках. Наскільки небезпечні ці сигарети для здоров’я українців, правоохоронці наразі не повідомляють, натомість інтенсивно шукають обладнання, на якому «клепають» згадане «Марлборо» і яке, якщо вірити ДБР, «благополучно» зникло з–під носа фіскалів

Позаминулого тижня, нагадаємо, Державне бюро розслідувань, а також Генпрокуратура та СБУ проводили обшуки у слідчому управлінні фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області. Офіційно жодна зі структур про результати трусу вирішила не повідомляти, проте на прохання видання «Рівне вечірнє» у прес–службі ДБР розповіли про кілька деталей справи.

Так, ДБР розслідує провадження за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки). Правоохоронці перевіряють причетність посадових осіб управління ДФС до вивезення обладнання з виготовлення тютюнових виробів, вартість якого сягає 5 мільйонів гривень. Обшуки проводили не лише у фіскалів, а також у Рівненському аеропорту, де воно було на зберіганні, та на одному з приватних товариств, назву якого не розголошують. Детальнішої інформації, зазначають у ДБР, дати не можуть, оскільки досудове розслідування триває.

Правоохоронці перевіряють причетність посадових осіб управління ДФС до вивезення обладнання з виготовлення тютюнових виробів, вартість якого сягає 5 мільйонів гривень.

Директор Рівненського летовища Ігор Насинюк зазначає, що будь–яких претензій від правоохоронців до аеропорту немає:

— У 2017 році у нас на прохання ГУ ДФС на безкоштовному зберіганні була цигаркова лінія. Проте згодом фіскали обладнання забрали. Маємо акти прийому–передачі, тому претензій від правоохоронців до нас немає. Вони лише оглянули приміщення.

У самому управлінні ДФС обшуки 4 червня прокоментували так: «Зазначена слідча дія відбувалася з метою перевірки наявних речових доказів. Факт відсутності останніх не знайшов свого підтвердження. Майно знаходиться у спеціально обладнаному для зберігання місці. Слідче управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області продовжує працювати у штатному режимі, керівництво має намір проінформувати громадськість щодо результатів цього провадження».

Про яке саме устаткування йдеться, наразі можемо лише здогадуватися. Але зникають цигаркові лінії, вилучені рівненськими фіскалами, не вперше. Зокрема, у 2014 році податкова міліція викрила на Рівненщині дві великі лінії з незаконного випуску тютюнових виробів: у Гощі та Городку Рівненського району. Вилучене фіскали передали на зберігання філії №18 ПП «Нива–В. Ш.» у Києві, проте вже на кінець 2014-го виявили, що станки підприємство «розтратило». Як згадується у судових ухвалах 2015 року, обладнання правоохоронцям знайти вдалося — у Львові та Дніпрі. Цілком ймовірно, що саме його зараз знову шукають, але вже слідчі ДБР. У будь–якому випадку — курите ви справжні цигарки чи підробку з рівненських станків — це все одно шкодить вашому здоров’ю.

Левко ЗАБРІДНИЙ

Telegram Channel