Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Як перемогти ведмедку

Ця комаха дуже полюбляє низинні вологі місця та кислий ґрунт.

Фото voldpss.gov.ua.

Як перемогти ведмедку

Вовчок звичайний (капустянка, ведмедка) в Україні поширена повсюди

Капустянка — поліфаг, тобто споживає різноманітну рослинну та тваринну їжу. Вражає цукрові буряки, кукурудзу, коноплі, льон, картоплю, овочеві культури. Ці комахи ведуть нічний спосіб життя, ховаючись удень у своїх норах, а вночі виходять на полювання. Їхню присутність на садовій ділянці можна визначити за звивистими, розпушеними валиками землі, невеликими отворами в ґрунті, за здоровими рослинами, які раптом починають гинути.

Пропонуємо такі народні методи боротьби із цим шкідником:

1. Перекопувати грядки і межі особливо активно з травня по червень. Рихлити землю при цьому треба завглибшки як мінімум 15 см. Яйця і личинки в уражених кладках гинуть.

2. Ведмедку приваблює запах пива. У місці скупчення комах вкопати в землю банку або пляшку. Потім налити туди хмільного напою для приманки. Залізши в ємкість, капустянки вже не зможуть вибратися.

Важливо не тільки знищувати дорослих особин, а й не допускати їх розмноження. Заходи боротьби необхідно повторювати кожні 2–3 тижні. Позбутися від капустянки складно, деколи це займає кілька посівних сезонів. 

3. У нори, зроблені шкідниками, можна залити воду із соняшниковою олією. Вода буде їх виштовхувати на поверхню, а олія не дасть дихати.

4. Ведмедка не переносить полину (навіть сухого), хризантем і чорнобривців, а також запаху часнику, цибулиння, залишків риби. Присипайте їх землею у норах, і шкідник обходитиме ці місця. Відлякує його і запах хвої.

5. Комаха не переносить курячого посліду на ділянці. Його треба розбавити водою і поливати розчином грядки.

Знаючи ці кілька методів боротьби з ведмедкою, варто пам’ятати: важливо не тільки знищувати дорослих особин, а й не допускати їх розмноження. Заходи боротьби необхідно повторювати кожні 2–3 тижні. Позбутися від капустянки складно, деколи це займає кілька посівних сезонів.

Наталія ГОРПИНЮК, 
начальник відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Telegram Channel