Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Хочеш — будь татом,  хочеш — мамою…

Очікують, що попит на такі операції буде значним.

Фото denesen.mk.

Хочеш — будь татом, хочеш — мамою…

Завдяки успіхам трансплантології незабаром і чоловіки зможуть вагітніти, виношувати і народжувати дітей. Про це заявив глава Американського товариства репродуктивної медицини Річард Полсон. Українцям не до таких дивовиж, бо у нас хворим недоступна пересадка навіть життєво важливих органів

Щоб дочка мала дитину, подарувала їй свою матку

Поки понад 5 тисяч українців страждають від важких недуг, збирають гроші, ризикуючи померти в черзі на трансплантацію за кордоном, у світі щогодини проводять понад 15 операцій з пересадки органів. Нирки, печінка, серце, а останніми роками — легені, підшлункова залоза, тонка кишка — усе це хірурги можуть замінити. Пересаджують кістковий мозок, сухожилля, рогівку, шкіру, серцеві клапани, нерви і вени. Наразі все це — звичайні трансплантати.

Звичайно, головна мета таких операцій — порятунок життя. Але не тільки. Наприклад, без матки можна жити, але все частіше лікарі беруться за її пересадку, щоб дати можливість пацієнткам відчути повноцінне щастя материнства.

Хоча перша в історії трансплантація органа від людини до людини була зроблена українським хірургом Юрієм Вороним ще у 1933 році, лише в кінці ХХ століття вчені заговорили про пересадку матки.

Одна з перших таких операцій була зроблена трансжінці Лілі Ельбі, історія якої покладена в основу фільму «Дівчина з Данії». Спочатку в німецькому Веймарі було проведено експериментальне хірургічне втручання з корекції статі. За два роки Лілі перенесла чотири операції, про неї писали всі німецькі газети. Далі пацієнтка попросила пересадити їй матку, але орган не прижився, і Ельбі померла від зараження у віці 48 років.

Згодом можливості пересадки матки активно досліджували в Швеції, США, Туреччині, Саудівській Аравії. Але перша дитина, народжена завдяки трансплантації, з’явилася лише у 2014 році в шведському Гетеборзі. До теперішнього часу відомо про 14 таких щасливих історій.

Трансплантація матки і подальше екстракорпоральне запліднення — дорогі процедури, при цьому ризик, що вони виявляться невдалими, досить високий. 

Про одну з них ЗМІ розповіли цього року. У Китаї після 33 тижнів і шести днів вагітності в лікарні міста Сіань 26–річній Ян Хуа зробили кесарів розтин. На світ з’явилося здорове дитя. Дівчина стала першою мешканкою Піднебесної, якій у 2015 році трансплантували матку. Її подарувала дочці 43–літня мати. Показанням до пересадки став синдром Майєра–Рокітанского–Кустера–Хаузера, через який Ян Хуа не мала матки і піхви. До речі, відомо, що подібна аномалія була в обраниці німецького диктатора Адольфа Гітлера Єви Браун, через що пара ніколи не займалася традиційним сексом.

Яйцеклітини Ян Хуа зберегли до операції, потім вони були використані з метою запліднення. Перші чотири спроби виявилися невдалими, завагітніла молода жінка лише в червні 2018 року, майже через три роки після пересадки. На щастя, зусилля лікарів і терпіння пацієнтки увінчалися успіхом.

Сьогодні такі операції — дорога забаганка

Як стверджує очільник Американського товариства репродуктивної медицини Річард Полсон, пересадка матки скоро стане доступна не тільки жінкам, а й чоловікам. Очікують, що попит на таку операцію буде значним, і пов’язують це зі зростанням числа трансгендерів і високою популярністю хірургічної зміни статі.

«Ви зможете сподіватися на це вже завтра. Є певні труднощі, але я не бачу ніяких серйозних проблем, які зробили б цю процедуру неможливою, — сказав Річард Полсон. — Народжувати власнику пересадженого органа доведеться шляхом кесаревого розтину. Також для сприятливого перебігу вагітності пацієнт повинен пройти курс гормональної терапії».

Цій заяві передували вдалі операції з трансплантації матки не від близьких родичок. У 2016 році донором стала чужа для пацієнтки жінка, яка померла внаслідок крововиливу в мозок. Їй було близько 45 років, вона мала трьох дітей. Успішна вагітність після трансплантації тоді стала медичним дивом, адже до цього попередні 10 спроб закінчувалися невдачами — «чужі» органи або не приживалися, або все закінчувалося викиднем. А цього разу вже через шість тижнів після операції в жінки з’явився і встановився менструальний цикл. Ще через сім місяців вона завагітніла за допомогою процедури штучного запліднення. І нарешті народилася здорова дівчинка, яка важила близько 2,5 кілограма.

До речі, пересаджена матка не залишається в організмі назавжди. Після народження дитини (або двох) трансплантований орган рекомендують видалити, щоб можна було перестати приймати імуносупресори. Ці препарати знижують ризик відторгнення пересадженого органа, але пригнічують імунітет, і до того ж коштують вони недешево.

Новий прорив знову зробили в Швеції — у 2017 році там уперше в світі транс­плантували матку за допомогою робота. Нова технологія полегшує життя донору, в тілі якого робиться всього 5 невеликих отворів, через які забирають орган. Завдяки такій операції донор втрачає менше крові, швидше відновлюється.

Незважаючи на позитивний досвід фахівців різних країн, пересадку матки все ж можна назвати експериментальною операцією. У трансплантації цього органа ще багато складнощів, і знайти донора — не найголовніша з них. Щоб виносити дитину, матка повинна забезпечуватися кров’ю, а якщо від народження цей орган був відсутній, то вирішити проблему хірургам непросто. Трансплантація матки і подальше екстракорпоральне запліднення — дорогі процедури, при цьому ризик, що вони виявляться невдалими, досить високий. У цьому сенсі сурогатне материнство — поки що менш екстремальний і більш дешевий та надійний спосіб завести дитину.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel