Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На честь юної волинянки назвали зірку

Як світилися очі в Даринки, усмішка не сходила з обличчя під час цієї насправді фантастичної поїздки!

Фото vish.1plus1.ua.

На честь юної волинянки назвали зірку

13-річна Дарина Мостова з Нововолинська, яка хворіє на ДЦП, отримала можливість спостерігати за Всесвітом, мати власний телескоп, а ще — фото свого будинку з космосу й… «власну» зірку, названу її іменем

Дарина створює свої картини... ніжками

Через хворобу дівчинка не може самостійно рухатись і стояти. Їй навіть непросто тримати шию. Тому вона постійно займається з логопедом та реабілітологом, аби протистояти недузі. Даринка перебуває на індивідуальному навчанні — вчителі Нововолинської спеціальної загальноосвітньої школи №9 Волинської обласної ради приходять до неї додому. Вони відзначають не лише гарні успіхи учениці в опануванні шкільної програми, а й її особисті якості. Завжди відкрита до спілкування й дуже допитлива, вона має багату уяву, неабиякі творчі здібності, розвинену фантазію й силу волі. Даринка просто обожнює малювати, робити різні аплікації та ліпити з пластиліну. І навіть складна недуга не стала на заваді. Вона не може малювати руками, тому свої картини малює ніжками! Батьки допомагають закріпити пензлик між пальчиками, і дівчинка починає створювати незвичайні сюжети – це віддушина та порятунок для дитини і втіха для батьків.

 

 Дарина дуже любить сидіти біля вікна і спостерігати за зоряним небом. Навіть вчителі помічають, як вона оживає, коли з нею починають говорити про Всесвіт, планети та зірки. «Це дитина з глибоким інтелектом. А коли, викладаючи матеріал, згадаєш про зорі чи небо, в її очах відразу спалахують вогники. Вона просто марить космосом», — говорить про тепер уже восьмикласницю вчитель математики Олена Буренкова.

Саме тому, напевно, на її малюнках оживають різні галактики, казкові планети та супутники. Дівчинка милується зорями з вікна 5-го поверху будинку та роздивляється неймовірні космічні картинки в інтернеті. Та понад усе Даринка Мостова мріяла спостерігати за небом через телескоп, прагнула детальніше роздивитися планети, зірки та супутники, аби наблизитись до космосу. Це була її заповітна мрія. І вона здійснилася!

Завдяки людям-чарівникам межі особистого світу хворої дівчинки розширилися до Всесвіту

Все розпочалося з того, що батьки Даринки з допомогою небайдужих педагогів дізналися про існування проєкту «Здійсни мрію», заснованого 29 квітня 2016 року, у Всесвітній день бажань. Його куратором стала Лідія Таран, ведуча ТСН, та Олександра Лобода, ведуча програми «Про футбол». Це спільна ініціатива ТСН, «1+1 медіа», благодійного фонду «Ти не один» та благодійного фонду «Крона», яка покликана дарувати радість і реалізовувати мрії тяжкохворих дітей.

Отож торік восени батьки Даринки взялися готувати документи на участь у ньому. І в них вийшло! Справжніми чарівниками стали для неї Національний центр управління та випробувань космічних засобів та агрохолдинг «Астарта-Київ». Підготовка до цієї грандіозної акції почалася задовго до її здійснення.

Це дитина з глибоким інтелектом. А коли, викладаючи матеріал, згадаєш про зорі чи небо, в її очах відразу спалахують вогники. Вона просто марить космосом.

Благодійники хотіли вразити дитину, підібравши спеціально для Даринки професійний телескоп, щоб вона могла милуватись планетами, зірками та цілими галактиками з інвалідного візка. Але благородні наміри цим не обмежилися. Вона отримала ще один подарунок — справжній домашній планетарій від National Geographic, який допоможе Даші здійснити захопливу подорож нічним космосом, не виходячи з дому. А крім цього — світлові зірки-наліпки, книги про дослідження Всесвіту та інші приємнaі дрібнички.

Даринка до останнього не знала, куди їде з батьками. А коли її зустріли на базі Національного центру управління та випробувань космічних засобів, що розташований під Києвом, то не могла стримати радісного здивування. Підтримати юну волинянку приїхала волонтер проєкту ведуча «Сніданку з 1+1» чарівна Неля Шовкопляс.

Дівчинка познайомилась з провідними фахівцями Центру та дізналась багато цікавого про дослідження космосу, українську космонавтику, дистанційне зондування Землі та перші телескопи. Дарині показали космознімок її рідної домівки в Нововолинську. Але на цьому сюрпризи не скінчилися! Відтепер на честь Даші названо зірку! І завдяки спеціальній програмі вона з домашнього комп’ютера зможе спостерігати за нею.

— Пригадую, як світилися очі в Даринки, усмішка не сходила з обличчя, коли вона повернулася з цієї насправді фантастичної поїздки, — пригадала щасливі моменти не лише їхньої підопічної, а й усього педагогічного колективу директор школи Тетяна Кантор. – Це було справжнє велике свято для школярки, її рідних і вчителів.

Цей день надовго запам’ятається Даринці, а на згадку про те, що мрії збуваються, в неї залишилися подарунки, які допоможуть досліджувати зірки та робити відкриття таємниць Всесвіту. Згаданий випадок засвідчує, що в житті немає нічого неможливого, якщо є велике прагнення щось отримати. Особливо для дітей, які повинні бачити й знати цей світ, наповнений добром і усмішками, відчувати позитивну атмосферу, любов, тепло й підтримку близьких людей.

Роксолана ВИШНЕВИЧ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel