Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Як я купився на запевнення колеги-бджоляра

І у такій благородній справі, як бджолярство, трапляються нечесні люди.

allreferat.com.ua

Як я купився на запевнення колеги-бджоляра

За час мого півстолітнього стажу посічника використовував вулики Рута, Левинського, Дадана, тепер перейшов на українські. Виготовив будиночки для бджіл, які аналогів в країні не мають. Ці вулики на 10 секцій під 20 бджолорамок. Їх розмістив на платформі. Така система дуже зручна для кочівлі

Але через обставини мені довелося збути платформи разом із бджолами. Важко було розлучатися з улюбленим заняттям, тому через деякий час узявся відроджувати пасіку. Купив «уаз», виготовив власні вулики. Тоді звернувся до знайомого пасічника Івана Васильовича з Ківерцівського району, який багато років на Старому ринку в Луцьку торгує бджолами, медом та іншими продуктами. Домовився з ним про купівлю рамкового бджолопакета із робочою плідною маткою. Я хотів подивитися на комах перед придбанням, але продавець запевнив: все буде гаразд. Враховуючи його поважний вік, я погодився.

Дивлюся на Івана Васильовича, у якого на грудях виблискує хрестик, на його прилавок, обкладений різними бджолопродуктами, і важко повірити, що ця людина — шахрай.

11 травня Іван Васильович привіз мені бджолопакет. Я не мав можливості на ринку відкривати ящики. Тож заплатив по 300 гривень за рамку. А вже на дачі виявив, що матка маленька, молода, їй не більше доби від народження.

Наступного дня, повертаючи йому ящики, кажу, що матка неплідна, тому прошу її замінити. Іван Васильович почав викручуватися, запевняти мене, що вона плідна, і я скоро матиму приплід, але його не було 12 днів. Враховуючи, що у другій декаді травня плідна робоча матка за добу відкладає 1500–2000 яєчок, то за 12 мало б бути більше 20 тисяч бджіл.

Дивлюся на Івана Васильовича, у якого на грудях виблискує хрестик, на його прилавок, обкладений різними бджолопродуктами, і важко повірити, що ця людина — шахрай. Як продає мед — не знаю, а ось пасічникам–аматорам, які беруть у нього бджолопакети, треба бути обачливими.

Олексій Решетило, почесний пасічник України,

м. Луцьк.

Telegram Channel