Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Посковзнувся, впав, прийшов  до тями — гіпс…»

При переломі біль може бути нестерпним або цілком помірним.

verywellhealth.com

«Посковзнувся, впав, прийшов до тями — гіпс…»

Лікарі–травматологи кажуть, що дуже часто пацієнти перебувають у полоні «міфів», коли оцінюють свої ушкодження. Можливо, ці «спростування» будуть для вас корисними

Міф 1. Тріщина в кістці менш серйозне пошкодження, ніж перелом

Тріщина і є переломом, лише без зміщення і зі збереженням перешийка неушкодженої кісткової тканини.

Міф 2. Якщо пальцем можна поворухнути, то він не зламаний

У деяких випадках перелом може позначитися на рухливості постраждалої частини тіла, але частіше за все ви можете нею рухати. Мобільність не повинна бути визначальним фактором для самодіагностики.

Міф 3. Діагноз можна дізнатися за тим, як почуваєшся

Біль може бути нестерпним, а може бути цілком помірним. Хоча б тому, що це суб’єктивний симптом, адже серед людей є дуже витривалі й терплячі. Крім того, він не обов’язково локалізується в місці перелому, бо уламки кістки пошкоджують сусідні тканини і неприємні відчуття можуть поширитися на велику площу. Отож, орієнтуватися за рівнем болю і набряком не варто, травма — це привід звернутися до лікаря.

Медична допомога, причому екстрена, необхідна, коли ребро зламане в кількох місцях. Така травма перешкоджає диханню і потрібна операція.

Міф 4. Травмовану кінцівку потрібно охолодити чи зігріти?

З охолодженням усе правильно: крижаний компрес полегшить біль. Із зігріванням відбудеться протилежна ситуація: воно спровокує приплив крові до місця дії тепла, збільшить набряк і біль стане сильнішим.

Міф 5. При переломі ребер травматолог нічого не вдіє

Так, у більшості випадків лікарі просто спостерігають за процесом зрощування кістки. Медична допомога, причому екстрена, необхідна, коли ребро зламане в кількох місцях. Така травма перешкоджає диханню і потрібна операція.

Міф 6. Перелом хребта призводить до повного знерухомлення

Коли немає пошкоджень спинного мозку і спинномозкових нервів, рухова функція, зазвичай, зберігається. У протилежній ситуації пацієнти переважно стикаються із втратою сенсорної і рухової функцій. Але і ступінь пошкоджень, і можливість відновлення залежать від конкретного випадку. Деякі травмовані після реабілітації повертаються до повноцінного життя.

Telegram Channel