Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Слуга, виходь — народ прийшов!»

Президент Зеленський почує потужне попередження народу чи вважатиме його проплаченим, як керівник його Офісу Андрій Богдан?

Фото lastiv.com.

«Слуга, виходь — народ прийшов!»

Плакати з такими написами можна було бачити на недільному віче в Києві, де небайдужі громадяни, ветерани, громадські діячі та політики вимагали не допустити капітуляції у війні з Росією

 

Віче об’єднало різні сили під національними прапорами

У неділю, 6 жовтня, по всій Україні пройшли акції протесту, організовані Рухом опору капітуляції. Їхня мета — зупинити нову владу від фатальних помилок у війні з Росією. Помилковими є спроби домовитися з агресором, поступившись суверенітетом, цілісністю та євроатлантичним майбутнім Української держави.

Тільки у столиці на віче «Зупинимо капітуляцію» вийшло понад 10 тисяч громадян. Українці не повірили театральному зверненню Президента Зеленського, в якому він напередодні намагався переконати їх, що «зрада відміняється». Навпаки, пояснення формули припинення війни без перемоги, без гарантій виконання безпекового компонента з боку російських окупаційних військ викликало ще більше питань і обурення в країні.

Український журналіст та один із засновників ГО «Справа Громад» Віталій Гайдукевич вважає, що відеозвернення Володимира Зеленського мало спонукати до протесту ту частину суспільства, яка до цього сумнівалась, чи варто збиратись на майданах.

«Відеозвернення чітко показало: Зеленський абсолютно не усвідомлює, що відбувається. Він не розуміє, що таке війна, що таке Росія, що таке вивести армію в поле, коли вона п’ять років вгризалася в землю, і скільки це коштує. Хоча я точно знаю, що ціну їм подавали в роботах, скільки це коштує. Людина неадекватна в оцінці зовнішніх подразників і викликів для країни. Я сподіваюсь, що люди, які сумнівалися, побачили і зрозуміли, що треба діяти», — прокоментував Віталій Гайдукевич, доки чекав своєї черги для виступу перед громадянами.

Володимир Зеленський точно увійде в історію як перший президент, проти якого зібрались багатотисячні майдани по всій країні в перші 4 місяці каденції.

На акцію в Києві українці вийшли без партійних прапорів і гасел. Сумнівні рішення Зеленського об’єднали в центрі міста політичні сили, які ще пів року тому навіть не стояли б поряд. Як влучно відзначила зі сцени народний депутат із «Європейської солідарності» Яна Зінкевич, якщо люди з різними поглядами і цінностями збираються для захисту України, це означає, що ситуація вже критична.

«Не дамо новій владі принизити воїнів та ветеранів!»

Висловити свою громадянську позицію зібралися і тисячі ветеранів війни з Росією. Напередодні представники нової влади підлили масла у вогонь протестних настроїв, заявивши про плани скасувати пільги і соціальну підтримку контрактникам. Такі ініціативи показують реальне ставлення нової владної команди до захисників Вітчизни, які щодня ризикують своїми життями задля збереження мирного неба над українськими містами. Ветеран війни та блогер Олексій Петров нагадав: якби військовослужбовці не укладали контакт з армією, нині державу було б нікому захищати.

«У жовтні 2016 року військові шостої хвилі мобілізації пішли додому. Якби тоді ніхто не залишився на контракті — з першої хвилі, другої і так далі, то Україну не було б кому захищати. Отож тоді виходить, що контрактники були потрібні, а зараз нас намагаються відсунути на задній план, мовляв, ви йшли туди заробляти гроші. Нехай ця пані поїде хоча б на тиждень навіть не на передову, а на КСП батальйону десь у «гарячій точці» й побачить цю пекельну роботу: під обстрілами, в грязюці. Коли вранці прокидаєшся і ніхто не гарантує, що ввечері ти заснеш сам. За вересень 11 загиблих,

43 поранених — так, це контрактники. Давайте порівняємо цю роботу з роботою наших можновладців, які сидять, сплять, їдять і незрозуміло чим займаються у Верховній Раді. Вважаю таке ставлення до військових неподобством», — резюмував ветеран Олексій Петров.

Ветерани, нинішні військові, а головне — самі жителі прифронтових сіл висловлюють категоричний протест відведенню українських військ у той час, коли окупанти щодня обстрілюють наші позиції на фронті. Особливо безглуздою ця ідея видається напередодні зимових холодів — тобто українські сили мають залишити облаштовані позиції, вийти в чисте поле і залишити цивільне населення сам на сам із терористами і окупантами.

«Про яке розведення йдеться, якщо щодня обстріли? Як гарант територіальної цілісності може наказувати відійти назад і віддати метри, залиті кров’ю наших солдат? І зараз, за планом розведення військ, наприклад, Широкине буде в «сірій зоні». Згадайте, скільки наших хлопців із ЗСУ, НГУ, добробатів загинуло в боях за Широкине! Тому вимога нації — не допустити капітуляції. Не дозволити зрадити тих, хто зараз на війні. Там ризикують життями, вмирають, а за їхніми спинами підписують якісь формули і плани, які влаштовують Кремль», — обурюється Олексій Петров.

Вже можна стверджувати, що Володимир Зеленський точно увійде в історію як перший президент, проти якого зібрались багатотисячні майдани по всій країні в перші 4 місяці каденції. По завершенні віче протестувальники прийшли до Офісу Президента, щоб попередити нову владу, що суспільство має достатньо сил, рішучості та досвіду для захисту національних інтересів і єдності України.

Петро МАКАРУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel