Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
«Звуться зорями і ранетами,  повні пахощів, соком гожі…»

Фото pinterest.com.

«Звуться зорями і ранетами, повні пахощів, соком гожі…»

Так поетично і натхненно написав Андрій Малишко про звичайнісінькі яблука — чи не найпопулярніші й одні з найулюбленіших у наших краях фрукти. Зараз, коли рясніють щедрим урожаєм сади, відповідно і базарні ятки, гpix не скористатися моментом. Тож пропонуємо вашій увазі добірку рецептів смачних і корисних традиційних і оригінальних страв та заготовок із яблуками

Компот на зиму

Запасіться смачним вітамінним напоєм на зиму. Хоч його приготування і займе багато часу, однак такий компот стане справжньою знахідкою в зимову пору

 

 Інгредієнти: яблука, по 2 скл. цукру і дрібці лимонної кислоти на кожну 3-літрову банку.

Приготування. Яблука вимити, розрізати на скибочки, видалити серцевини з кісточками, надгнилі, побиті й червиві ділянки, щоб мікроорганізми не перетворили компот на брагу. Кожен шматочок проколоти в кількох місцях зубочисткою, щоб яблука краще віддавали сік. Слоїки ретельно вимити із содою, простерилізувати і заповнити фруктами на 2/3. Залити банки з яблуками окропом, накрити кришками і витримати протягом 20 хвилин, після чого зцідити рідину в каструлю, всипати цукор і довести до кипіння. Щойно закипить — додати лимонну кислоту, залити сироп у банки і відразу закатати.

До речі. Для надання кольору і нових відтінків смаку можна додавати трохи ягід чорноплідної горобини, ожини, винограду тощо.

 

Яблучний сік без м’якоті

Найкращі для цієї заготовки — осінні сорти, вони соковиті і солодкі. Але й вижимки не поспішайте викидати, з ними можна приготувати фруктові оладки або додати в йогурт

 

 Інгредієнти: яблука, цукор за смаком.

Приготування. Яблука помити, розрізати, очистити від серцевини, хвостиків, пошкоджених ділянок і порізати на невеликі шматочки. За допомогою соковижималки витиснути сік, процідити його в чисту емальовану каструлю через кілька шарів марлі, щоб відділити від м’якоті. Поставити на вогонь і за смаком посолодити. Помішуючи напій і час від часу знімаючи піну, що утворюється, довести до кипіння, потримати 2–3 хвилини на вогні, але не кип’ятити — його температура має становити 90–95°С. Розлити яблучний сік у чисті стерилізовані банки і закатати стерильними металевими кришками. Перевернути банки догори дном, укутати ковдрою і залишити до повного охолодження. Готовий напій можна зберігати при кімнатній температурі. Відкривши банку, сік можна розбавити кип’яченою водою, якщо він вийшов надто концентрованим.

 

Вівсяна каша з яблуками та родзинками

Відмінна страва для сніданку, коли організму потрібна ударна доза вітамінів і мінералів

 

 Інгредієнти: 100 г вівсяних пластівців, 1 велике яблуко, жменя родзинок.

Приготування. Кашу варимо, як зазначено в інструкції (залежно від виду пластівців). За кілька хвилин до готовності додаємо в неї порізані кубиками яблука і родзинки. Для кращого засвоєння вітамінів і мінералів можна посмачити кашу чайною ложкою оливкової олії.

 

Диво-яблучка

Виявляється, запечені яблука можуть бути не лише десертом

 

 Інгредієнти: 4 невеликі яблука, 200 г курячого філе, 50 г шпинату, сіль та перець — до смаку, зелень для оздоблення.

Приготування. З яблук зрізати вершечки (вони пригодятся в якості кришечок), вийняти серцевину. Для начинки курятину пропустити через м’ясорубку, перемішати фарш зі шпинатом, посолити й трошки поперчити. Яблука викласти у форму, начинити фаршем і прикрити «кришечками». Поставити в духовку, розігріту до температури 150–170 градусів приблизно на 20–30 хвилин. Готову страву викласти на тарілку і прикрасити зеленню.

 

Оселедець у яблучній заливці

На перший погляд — дивна «компанія», та все ж варто спробувати

 

 Інгредієнти: 3 оселедці, 2 яблука, 1 цибулина, 1 скл. сметани (або майонезу), 3 ст. л. олії, сіль, чорний мелений перець, пучок петрушки.

Приготування. Оселедці розробити на філе, промити, нарізати шматочками й акуратно викласти в посудину, в якій будете подавати страву. Яблука і цибулю почистити, натерти на дрібну тертку, додати сметану (чи майонез, в такому разі можна обійтися без олії), олію, посолити, приправити меленим чорним перцем і добре вимішати. Отриману масу рівномірно викласти на рибу, посипати посіченою зеленню петрушки і поставити в холодильник на 3–4 години.

 

Салат «Вітамінний»

Яблука принесуть ще більше користі у поєднанні з іншими вітамінними продуктами

 

 Інгредієнти: 2 твердих яблука, 1 морквина, 300 г свіжої білоголової капусти, по 1 ст. л. лимонного соку та бальзамічного оцту, 2 ст. л. оливкової олії.

Приготування. Капусту дрібно нашаткуйте, моркву і яблука потріть на крупній тертці. Змішайте в салатниці всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте лимонним соком, бальзамічним оцтом та оливковою олією.

 

Начинка яблучна

Простий, але дуже вдалий рецепт. Така заготовка згодиться взимку для пирогів, рулетів, налисників, а можна й просто намастити булку до чаю

 

 Інгредієнти: 1 кг яблук, 1 скл. цукру, 2 ч. л. кориці та жменька горіхів — за бажанням.

Приготування. Яблука почистити від шкірки і серцевини. Натерти їх на крупну тертку, додати цукор (його кількість можна регулювати), корицю та подрібнені горішки. Цікавий смак матиме начинка, якщо витиснути до неї трохи лимонного соку. Яблучну суміш тушкувати на середньому вогні в каструлі з товстим дном, час від часу помішуючи, щоб не пригоріла. Начинка готова, щойно вона змінить колір. Розкласти її в підготовлені стерилізовані слоїки і закатати.

 

Варення «Бурштинове»

Спробуйте приготувати таке варення з яблучними цукатами — дуже гарне на вигляд, оригінальне на смак, з твердими ароматними скибочками. Для нього підійдуть пізні кисло-солодкі плоди, наприклад антонівка

 

 Інгредієнти: 1 кг яблук, 1,2 кг цукру, 400 мл води.

Приготування. Яблука помити й обсушити, порізати на скибочки, очистити від насіння і хвостиків, від шкірки — за бажанням. Закип’ятити воду й всипати яблука в окріп на 5–7 хвилин, потім дістати і відразу ж занурити в холодну воду, щоб вистигли. У кип’яток, в який опускали скибочки фруктів, додати цукор і зварити сироп. Вибрати яблука з холодної води, залити їх гарячим сиропом і залишити на 5–6 годин, після чого довести до кипіння, проварити 5–7 хвилин та остудити. Повторювати таку процедуру 3–4 рази, поки яблука у варенні стануть прозорими. Для тривалого зберігання розлити в стерильні банки і закатати. Інший варіант — відкинути яблучні дольки на друшляк, висушити їх у духовці або на відкритому повітрі і пересипати цукровою пудрою — матимете яблучні цукати. Сироп же можна окремо закатати в стерильні банки і використовувати для випічки і солодких десертів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel