Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Часом сміюсь сама з себе, що йду, як нав’ючений верблюд!..»

Волинь-нова

«Часом сміюсь сама з себе, що йду, як нав’ючений верблюд!..»

Не знала, не гадала наша читачка, що це порівняння ще стане їй у пригоді. А в мене викличе посмішку на всі 16 із колишніх 32

Проте насамперед нагадаю завдання, яке виявилося непосильним для 99,9999 наших учасників.

«Гарбуз із секретом» — 25 (2019)

З цих букв ви маєте утворити два слова: к / р / б / а / а / а / р / д / т / р / а / д / е / і / н /м.

Головну відмінність між отими братами можна виразити спортивним рахунком 2:1. Хоча якщо брати рух, то навпаки — 1:2.

Але об’єднує їх одне інше слово, яке ми й заховали сьогодні. Мовою Ліни Костенко воно складається із 7 букв. Мовою Дональда Трампа — з 5–ти.

Що за слово ми заховали у гарбузі?

Після повторення запитання мені, Грицьку Гарбузу, залишається лише поставити лапки і процитувати дослівно лист не просто переможниці нашого конкурсу, а тріумфаторки. Чому? Про це — трохи згодом. Отож:

«Вітаю! Ох, і завданнячко ж ви придумали! ☺ Три дні приступала до того набору літер і ні з чим відступала…. Коли б одне слово утворити, а тут два. Вже й у рядочок букви виписувала (приголосні й голосні окремо), потім у стовпчик — нічого… Абракадабра якась! До речі, це слово там виходить!

І вирішила я над цим завданням взагалі більше не думати, покинути, забути і все! ☺, — таку передмову у своєму листі зробила Ірина Малиновська з Ковеля Волинської області (Отакої! А де ж «бороться и искать, найти и не здаваться»? — Ред.) — Але не так сталось, як гадалось. Підсвідомість завдання отримала і «копалась» по закапелках мозку вже без моєї участі…

Отже, попереду були вихідні і праця на заміській дачній ділянці. Що цікаво: ходжу туди пішки (40 хв ходу і… гімнастики для обличчя! ☺). Повертаюсь теж пішки, але вже з наплічником та з дарами городу. Знаєте, часом сміюсь сама з себе, що йду, як нав’ючений верблюд! ☺

У неділю прийшла з дачі аналогічно з наплічником. Розвантажила крам, сіла перепочити, а на столі лежить папірець з літерами. Глянула я на нього і просто так побачила там слово «бактріан» — двогорбий верблюд. Одразу згадала, що є й одногорбі верблюди, та найперш порахувала літери в узагальнюючому слові «верблюд» — 7! Англійською «camel» — 5! Вже з’явився азарт! Коли знайшла в інтернеті назву одногорбого верблюда «дромедар» і утворила його з літер, що залишилися, — пазл склався! Отже рахунок 2:1 — це натяк на кількість горбів, а 1:2 — швидкість, яку здатні розвивати тварини. Одногорбий може навіть швидко бігати! Двогорбий — повільніший, проте витриваліший.

Запам’ятайте: «бактріан» — двогорбий верблюд, «дромедар» — одногорбий.

І наприкінці ще одна цікавинка: давно знаю фразу «Гнучкість тіла дорівнює гнучкості розуму». Це 100 відсотків правильне твердження! Займайтесь спортом, більше ходіть пішки (хай навіть без наплічника!) — і будете легко вирішувати Гарбузові завдання!»

Бомбезно, пані Ірино, мешканко славного Ковеля! До речі, у це місто нещодавно їздив наш головний редактор на 80–річчя файної газети «Вісті Ковельщини» і підозрюю, що десь там перетинався з вами у приміщенні районної бібліотеки, хоч ви й «13 років у фітнесі». ☺ А якби я знав, що ви станете ЄДИНОЮ учасницею, яка дала правильну відповідь і написала ще й таку класнючу історію, то теж би поїхав та виступив би перед такою поважною ковельською публікою і промовив би: «Пані Ірина Малиновська за один тур заробила в конкурсі «Цікавої газети на вихідні» аж 350 гривень!!!» І вручив би цей гонорар, зароблений чесною розумовою працею. Звісно, завдяки фізичній: «Гнучкість тіла дорівнює гнучкості розуму»☺.

Оскільки пані Ірина уже належить до неодноразових переможців нашого конкурсу, то нема сенсу нагадувати їй, щоб надіслала свої дані в нашу бухгалтерію, тому оголошую нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 41 (2019)

Це прізвище 30 років тому знав кожен. Тому поради під час розгадування можете запитувати у всіх українців, кому за 40. Про цього чорноморського героя із прізвиськом, яке асоціюється з однією з форм електричного розряду, що іноді навіть видає шипіння. Він так «зашипів», що про нього почули і на берегах Дніпра, і Москви–ріки, і в гористому Леон де–лос–Альдамі, і в місті, де прославився пан Ейфель…

Проте цього могло б не статися, якби нашому герою не вдалося уникнути одних «островів», які в цьому колективі «поховали» не один талант.

Яку геометричну фігуру, що асоціюється з «островами», ми заховали у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 22 жовтня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 050-1354776 і 067-2829775 (наприклад: «Відро», «Три яблука», «Білл Гейтс»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні в розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну [email protected] найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Нехай щастить!

Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel