«Рудий гарбуз осколком сонця осяяв день осінній…» - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.18
«Рудий гарбуз осколком сонця осяяв день осінній…»

Фото medikforum.com.

«Рудий гарбуз осколком сонця осяяв день осінній…»

Зеленкуваті, жовтобокі, яскраво–помаранчеві, невеличкі й здоровенні, складені купами, ці диво–овочі чи не єдині надають барв опустілим почорнілим городам та дворам. Незважаючи на усталене уявлення про традиційне використання гарбуза для приготування каші (що підтверджується і відомою народною пісенькою: «…із чим тебе будем їсти? — ​Миска пшона, шматок сала — ​от до мене вся приправа»), нині він є основним чи допоміжним інгредієнтом у багатьох стравах — ​від супів і гарнірів до різноманітних десертів

 

 Суп із гарбузом та грибами

Інгредієнти: 200 г грибів, 200 г гарбуза, 1 цибулина, корінь петрушки, 2 картоплини, 1 помідор, 5 скл. води, 2 ст. л. олії, зелень, сіль, перець — ​до смаку.

Приготування. Гриби й цибулю нарізати невеликими кубиками, корінь петрушки подрібнити, все змішати та спасерувати на олії. Гарбуз і картоплю нарізати брусочками, залити гарячою водою та варити 10 хвилин, потому добавити спасеровані овочі та гриби, нарізані шматочками помідори, посолити, поперчити і варити до готовності. При подачі посипати посіченою зеленню.

 

 

 

 ЗАПІКАНКА «ЩЕДРА ОСІНЬ»

Інгредієнти: 1 кг гарбуза, 500 г картоплі, 1 кабачок, 1 цибулина, 200 г бекону, 50 г твердого сиру, 200 мл молока, 2 ст. л. майонезу, 1 ст. л. олії, щіпка меленого коріандру, чорний мелений перець та сіль за смаком.

Приготування. Гарбуз і кабачок очистити від насіння і шкірки й потерти на крупній тертці. Картоплю почистити і покраяти тонкими кружальцями. Цибулю дрібно порізати. Скибочки бекону трохи обсмажити на сковороді, потім додати цибулю і смажити до рум’яності. Змішати молоко, майонез, спеції, посолити і перемішати. Деко змастити олією і викласти інгредієнти пластами у такій послідовності: гарбуз, кабачок, картопля, цибуля з беконом. Залити молочною сумішшю і запікати у розігрітій до 180 °C духовці протягом 45–50 хвилин. За 10 хвилин до готовності посипати страву тертим сиром.

 

 

 

 Закритий Пиріг «ЗОЛОТИЙ СКАРБ»

Інгредієнти: 2 листи листкового бездріжджового тіста, 300 г гарбуза, 150 г сиру твердого (або сулугуні), 1 цибулина, 1 яєчний жовток, оливкова олія, сіль.

Приготування. Гарбуз почистити, нарізати тонкими скибочками, скропити 2 ложками оливкової олії. Розігріти сковороду–гриль та обсмажити шматочки з обох боків до готовності. Цибулю покраяти тонкими півкільцями і в окремій сковороді обсмажити на оливковій олії. Сир натерти на крупній тертці. Форму застелити папером для випічки. Попередньо розморожене тісто злегка розкачати у прямокутники й укласти один на деко. На нього, відступаючи трохи від країв, викласти цибулю та скибочки гарбуза, зверху посипати тертим сиром. Другим листом тіста накрити зверху, щільно притиснувши краї. Жовток посолити, злегка збити, змастити ним пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи. Випікати в розігрітій духовці 30 хвилин.

 

 

 

  Кекси з гарбузом

Інгредієнти: 90 г вершкового масла, 280 г борошна, 1 ст. л. меленої кориці, 3 яйця, 1 ст. л. цукру, 180 мл молока, 350 г м’якоті гарбуза, 1 ст. л. розпушувача.

Приготування. Просіяти борошно в миску і змішати з розпушувачем, корицею і дрібкою солі. В окремому посуді збити яйця, молоко, цукор і м’яке масло. Поступово всипаючи борошняну суміш, замісити тісто і змішати з тертим гарбузом. Змащені формочки для кексів заповнити тістом на 3/4 їхнього об’єму. Випікати при температурі 200 градусів протягом 20–25 хвилин.

 

 

 

 Парові котлети «ПОМАРАНЧЕВЕ ДИВО»

Інгредієнти: середній гарбуз, 3 морквини, 1 яйце, 2 ст. л. манки, 0,5 скл. молока, 1 ст. л. цукру, сіль, оливкова олія.

Приготування. Гарбуз і моркву натріть на крупній тертці. Припустіть терту моркву в молоці, доведіть до готовності, додайте гарбуз і манку, перемішайте і варіть іще протягом 10 хвилин. Коли маса охолоне, додайте туди яйце, цукор і сіль, добре вимішайте. З отриманого тіста сформуйте котлети, збризніть їх оливковою олією і помістіть у пароварку на 20 хвилин.

 

 

 

 Мармелад «ЯСКРАВИЙ»

Інгредієнти: 1 скл. цукру, 0,5 л кип’яченої води, 0,5 кг м’якоті гарбуза (мускатного або цукрового), 3 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. цукрової пудри.

Приготування. Поріжте гарбуз кубиками, залийте водою і зваріть до м’якості. Далі протріть через сито, викладіть в іншу каструлю, засипте цукром. Перемішайте масу і підігрійте на слабкому вогні. Додайте лимонний сік і варіть до загустіння, поки мармелад буде падати шматками зі столової ложки. Викладіть масу на застелене пергаментом деко, пласт має бути завтовшки близько 1 см. Залиште на 10–12 годин до повного загустіння. Наріжте на шматочки і посипте цукровою пудрою.

 

 

 

 Гарбуз у сметанному соусі

Інгредієнти: 0,5 кг гарбуза, пучок зелені, 300–350 мл сметани, 2–3 зубочки часнику, 3–4 ст. л. олії, сіль, перець, спеції — ​до смаку.

Приготування. М’якоть гарбуза нарізати кубиками, висипати на пательню з розігрітою олією й обсмажити з усіх боків. Тим часом зелень дрібно посікти, часник пропустити через прес або розтовкти у ступочці, додати спеції і вимішати все зі сметаною. Заправити цим соусом гарбуз, добре перемішати, посолити й поперчити, накрити кришкою і тушкувати до готовності, час від часу помішуючи.

 

 

 

 «М’ясна ДІЖКА»

Інгредієнти: 1 гарбуз, 0,5 кг баранини або яловичини (м’якоті), 50 г вершкового масла, 1 червона цибулина, 4–6 консервованих помідорів, цукор, сіль, зіра — ​до смаку, зелень за бажанням.

Приготування. Вибрати великий стиглий гарбуз, вимити, зрізати верхівку, через отвір видалити все насіння і волокнисту м’якоть. Усередині вичищений гарбуз змастити маслом, прикрити «кришкою» і поставити на пів години в духовку, розігріту до температури близько 200 градусів. За цей час приготувати начинку. М’ясо нарізати маленькими шматочками й обсмажити у сотейнику з розтопленим маслом, посипати зірою, додати нарізану півкільцями цибулю і тушкувати протягом 15 хвилин. Помідори ошпарити, зняти з них шкірку, подрібнити і додати до м’яса. Посолити, всипати трохи цукру, якщо вам не до вподоби кислуватий смак страви. Тушкувати ще пів години, потім притрусити зеленню і вимішати. Перекласти цю начинку у спечений гарбуз і знову поставити його в духовку на 20 хвилин. Далі — ​ефектна подача, що справить особливе враження на гостей. Розкладати частування потрібно великою ложкою, захоплюючи м’якоть зі стінок гарбуза.

 

Анекдот до теми

В Україні здавна існував звичай: якщо хлопцеві, що сватався до дівчини, відмовляли, то давали йому гарбуза... Тож якщо щасливчики восени отримували кохану дружину, то розумні – по кілька тонн прекрасних овочів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.