Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
 Волинська «тьотя Надя» сплела два мішки шкарпеток на передову

«Аби і теплі були, і тоненькі – в берці влазили», – піклується рукодільниця.

Фото Юлії МУЗИКИ.

 Волинська «тьотя Надя» сплела два мішки шкарпеток на передову

 ​Пенсіонерці з Кам’янухи Маневицького району Надії Татюк дуже важко ходити, тож вона здебільшого сидить. А щоб не марнувати часу, жінка взялася робити добру справу — плести шкарпетки для хлопців, які на Сході оберігають цілісність нашої країни

«Кожен носочок в’яжу й молюся Богу, аби Він вберіг життя солдатикові, який його носитиме», – каже 64–річна Надія Татюк, мати п’ятьох дітей й бабуся дев’ятьох онуків. Й досі згадує той тяжкий час, коли в полоні у сепаратистів був її племінник Петро.

«Кожен носочок в’яжу й молюся Богу, аби Він вберіг життя солдатикові, який його носитиме», – каже 64–річна Надія Татюк, мати п’ятьох дітей й бабуся дев’ятьох онуків.

– Вирішила: робитиму те, що можу, – в’язатиму для наших хлопців шкарпетки, аби у них ноги не мерзли, – розповідає жінка, яка в кінці жовтня через капелана Олександра Ружила передала на Луганщину бійцям 14–ї ОМБр імені князя Романа Великого їх цілий мішок – 60 пар. За день роботи Надії Петрівні вдається виготовити одну. Тож щоб сплести 60 пар, їй довелося працювати 120 днів! У перші вироби онучки Руфіна з Лією, що живуть через дорогу від бабусі, вкладали ще й листівки і цукерки. Вже й сама жінка не знає, яку їх кількість виготовила, тільки усміхаючись, говорить: «Та десь близько двох мішків…»

– Стараюся, щоб були міцними, особливо ретельно вив’язую п’яточки, додаючи міцніші нитки. Та й хочеться, аби теплі були й тоненькі — в берці щоб влазили… – ділиться рукодільниця, зауважуючи, що першу партію шкарпеток вона нав’язала із надісланої сестричками з Америки пряжі, а цьогоріч перед Великоднем отримала презент – мішок ниток від волонтерки Галини Хмеляр.

Юлія МУЗИКА.

 

Капуста, наче квітка, не на шаткування, а для милування

Яка це хороша штукенція! Її можна не лише наминати. Нею ще й можна милуватися…

 

 Справа з її садінням, звісно, марудна. Насіння із п'ятирічним сином Ярком висіяли в горщик ще в лютому. Потім пересаджували в окремі стаканчики. Згодом – вже у відкритий ґрунт.

Середина листопада — а у нас сім отаких красунь у квітничку!

Регулярно поливали. Боролися із прожерливою гусінню, яка кілька разів бралася атакувати нашу декоративну капусточку. Але ж воно–таки було варте того! Середина листопада — а у нас сім отаких красунь (на фото) у квітничку!

Сергій ХОМІНСЬКИЙ.

 

«Пишіть листи і надсилайте вчасно»… навіть якщо це короткі есемески

Послання коханої врятували його від смерті, а його мовчанка мало не позбавила її життя. Під час ремонту старого будинку в Чернівцях на вулиці Університетській знайшли невеличкий сейф у стіні, а в ньому — скриньку зі старими пожовклими конвертами і повчальну історію кохання у них

Вродлива чернівчанка Ядвіга виходила заміж за Юзека. Напрочуд гарна пара привселюдно присяглася: «Шлюбую тобі вірність супружу, любов і що тебе не одпущу до самої смерті». Прожили пів року, і почалася Перша світова. Юзек пішов на фронт. Прощаючись, обіцяли одне одному щодня писати. Невдовзі Ядвіга отримала коротеньку листівку зі словами любові та адресою. Минав час, а звістки не було. Молода дружина затужила і змарніла. Юзек отримав сім її листів, але не міг відповісти. Якось потягнувся до верхньої кишені за ними — і ворожа куля потрапила в руку. Листи коханої вберегли від смерті, але поранення було важким. Юзек чекав, що вилікується й напише дружині слова виправдання.

Листи коханої вберегли від смерті, але поранення було важким.

Час спливав, поранена права рука боліла, і він почав писати лівою. То був набір знаків, тому не наважився їх відправити. А у надісланих дружиною було стільки любові, що він одужав. Коли повернувся додому, в надломленій горем жінці з виплаканими запалими очима ледь упізнав кохану. «Чому не відповідав?» — почув зойк зболілої душі. «Я поставив тебе на пробу, щоб ти мене ще більше любила», — обпік словами. Вона кинулася з хати і вирішила не вертатися. Він каявся, знайшов її та прочитав усі невідправлені листи, і кохана йому пробачила. Скринька ж із ними залишилася у їхній квартирі, де нині кав’ярня. Вони нагадують про те, що хтось чекає звістки і від нас, навіть у час непаперових листів, комусь важливий з нами зворотний зв'язок.

Руслана ЧАЙКА.

 

Календар

15 листопада

Сонце (схід — 7.35, захід — 16.33, тривалість дня — 8.58).

Місяць у Близнятах, Раку. 19–20 дні Місяця.

Іменинники: Афоній, Маркіян, Домна, Домініка, Василь.

 

16 листопада

Сонце (схід — 7.35, захід — 16.33, тривалість дня — 8.58).

Місяць у Раку. 20–21 дні Місяця.

Іменинники: Йосип, Світлана, Фотинія, Агапій, Андрон, Георгій, Юрій, Ілля.

 

17 листопада

Сонце (схід — 7.37, захід — 16.33, тривалість дня — 8.56).

Місяць у Раку, Леві. 21–22 дні Місяця.

Іменинники: Інокентій, Фаїна, Єремія, Арсен, Олександр, Іван, Федір, Семен.

 

18 листопада

Сонце (схід — 7.38, захід — 16.30, тривалість дня — 8.52).

Місяць у Леві. 22–23 дні Місяця.

Іменинники: Наталя, Ганна, Григорій, Ярема, Тимофій, Дорофій, Агатангел.

 

19 листопада

Сонце (схід — 7.40, захід — 16.29, тривалість дня — 9.01).

Місяць у Леві. 23–24 дні Місяця.

Іменинники: Клавдія, Олександр, Павло, Афанасія, Мотрона, Єфросинія.

 

Анекдот

– Пані, а ваш собачка підпускає до себе людей?

– Звичайно! Інакше ж як він їх укусить?

 

Золоті слова

«Ніщо так не видає людину, як те, над чим вона сміється».

Йоганн Вольфганг фон ҐЕТЕ, німецький письменник, мислитель.

 

Погода

«А дощ завжди приходить вчасно, коли так бракне чистоти»

На такі слова надихнула осіння погода поетку Галину Британ. 15 листопада відзначається день пам’яті святих Акиндина і Пегасія. У народі казали: «Акиндин розпалює стодолу, Пегасій сонце гасить» — світловий день стає все коротшим. Якщо на Акиндина небо заплаче, то слідом за дощем і зима прийде. А якщо низький туман — до м’якої зими. Від цього дня і до 20 листопада відбувається стійке промерзання ґрунту

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Лесі Пасічник, 15 листопада — мінлива хмарність, уночі місцями невеликий дощ, удень без опадів. Вітер південно–східний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 4—9, удень — 7—12 градусів тепла.

16–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 3—8, удень —9—14 градусів вище нуля.

17, 18–го — хмарно з проясненням, без опадів. Вітер південно–східний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 4—9, удень —9—14 градусів із позначкою плюс.

19–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 2—7, удень —8—13 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 15 листопада було 2010 року — плюс 18, найхолодніше — 1984–го — 10 градусів морозу.

У Рівному 15 листопада — хмарно, без опадів. Температура повітря — 5—10 градусів тепла.

16, 17–го — без опадів. Температура повітря — 6— 12 градусів тепла. 18, 19–го — ясна погода. Температура повітря — 3—11 градусів із позначкою плюс.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel