Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Верховна Рада під вигуки «Ганьба!» дозволила продаж землі

Волинь-нова

Верховна Рада під вигуки «Ганьба!» дозволила продаж землі

Учора парламент у першому читанні та за основу проголосував за відповідний проєкт закону №2178–10 від «Слуги народу»

Таке рішення підтримали 240 народних депутатів (227 — від «Слуги народу» та 13 — позафракційних). Засідання 13 листопада почалося із затримкою, бо члени фракцій «Батьківщини» та «Опозиційної платформи — За життя» блокували президію та трибуну. Нардеп із «Батьківщини» Іван Кириленко закликав спікера Дмитра Разумкова відмовитися вести засідання і порівняв це засідання із прийняттям «диктаторських законів» 16 січня 2014 року.

Після бурхливих виступів, блокування трибуни та нових обговорень Дмитро Разумков поставив законопроєкт №2178–10 на голосування, який набрав необхідну кількість голосів.

ЯК ГОЛОСУВАЛИ ВОЛИНЯНИ

Із волинських депутатів члени групи «За майбутнє» Ігор Палиця, Степан Івахів та Ірина Констанкевич утрималися під час голосування. Так само вчинив і мажоритарник Вячеслав Рубльов, який увійшов у фракцію «Слуга народу». Інші два волинські «списочники» «Слуги народу» Андрій Герус і Валерій Стернійчук підтримали законопроєкт. «Списочник» «Опозиційної платформи — За життя» Олександр Колтунович був відсутній. Ще один член депутатської групи «За майбутнє» Ігор Гузь не голосував.

ЩО У ЗАКОНІ

Із 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення всіх форм власності.

Право купувати ділянки сільськогосподарського призначення буде надано громадянам України, територіальним громадам, державі, юридичним особам України. Разом із тим до 1 січня 2024 року діятиме перехідний період, коли іноземці не зможуть купувати землю.

Іван Кириленко порівняв це засідання із прийняттям «диктаторських законів» 16 січня 2014 року.

Також згідно із законопроєктом встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні, не нижче нормативної грошової оцінки.

Передбачається запровадження обмеження на сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка може перебувати у власності громадянина та юридичної особи, — не більше 35% сільськогосподарських земель об’єднаної громади, 15% сільськогосподарських земель області та 0,5% сільськогосподарських земель України.

КОМЕНТАР

Микола
КНЯЖИЦЬКИЙ, народний депутат від «Європейської солідарності»:

«Це не закон про ринок землі. Це — закон про продаж України. Бо коли невідомо хто, з грошима невідомого походження може купити максимум 200 тис. гектарів землі, то може прийти хтось багатий і всю землю українську купити. Може прийти Росія і купити землю вздовж російсько–українського кордону. І тоді навіть не треба наступати. Права фермера і селянина не захищені, як це є в кожній європейській країні. Фракція «Європейська солідарність» послідовно виступає за ринок землі — але за ринок для селянина, для фермера, для українця. А не для агресора, мафіозі чи бандита, який цих українців хоче знищувати».

Василь РОГУЦЬКИЙ


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel