Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Цей дивовижний «підземний артишок»…

Фото lady.tochka.net

Цей дивовижний «підземний артишок»…

Земляна груша, або топінамбур — оригінальна і цінна рослина, бульби якої зовні трохи схожі на картоплю, але мають більш солодкуватий смак, як капустяний качан. Завезена з Америки, вона швидко прижилася на теренах Європи. Хоч її майже не вирощують як городню культуру, та нерідко гінкі стебла цієї рослини височать на межах між дачними ділянками чи сільськими обійстями. Та от чи використовуємо ми сповна цей дар природи? Заслужений лікар України, директор Інституту проблем болю Володимир Берсенєв зазначає: «На мій погляд, реєстр найкорисніших харчових продуктів очолює… топінамбур! За ним — курячі й перепелині яйця. Замикають трійку лідерів печериці». Справді, земляна груша містить чимало корисних мікроелементів, здатна знижувати вміст у крові людини цукру та холестерину, застосовується при лікуванні багатьох захворювань. Вона вирізняється серед інших овочів високим вмістом білка та великою кількістю природного аналога інсуліну — інуліну, який легко засвоюється організмом. У Бельгії за такі властивості топінамбур величають «підземним артишоком». Як і кілька століть тому, цей коренеплід використовують у кулінарії. З нього можна приготувати ніжне пюре, ароматний суп, смачні деруни, різноманітні салати і просто посмажити, як картоплю

Салат «Осінній»

Легкий, смачний, корисний — якраз для вечері

 

 Інгредієнти: 300 г земляної груші, 300 г квашеної капусти, 1 яблуко, 1 цибулина, 2 ст. л. олії, оцет або сік лимона, сіль за смаком.

Приготування. Топінамбур почистіть і натріть на середній тертці. З яблука зніміть шкірку і також потріть. Цибулю поріжте тонкими четверть кільцями і збризніть оцтом або соком лимона. З’єднайте всі інгредієнти, посоліть, заправте олією і перемішайте. Прикрасьте на власний розсуд — зеленню, зернами граната чи волоськими горіхами.

 

Пюре з топінамбура

Це універсальний гарнір, який підходить до будь–яких м’ясних, рибних страв, тушкованих овочів, грибів

 

 Інгредієнти: 0,5 кг топінамбура, 2 ст. л. густих вершків, 1–2 ч. л. оливкової олії, спеції та сіль — за смаком.

Приготування. Очистіть бульби від шкірки і складіть у каструлю з киплячою водою. Варіть 20 хвилин. Відкиньте на друшляк, і коли вода стече, за допомогою товкача зробіть пюре. Поступово додавайте вершки і спеції. Розминайте до отримання однорідної маси. Викладіть на тарілку і посипте для краси спеціями.

 

Деруни із земляної груші і кабачків

Картопляні оладки без картоплі? Її легко замінить топінамбур

 

 Інгредієнти: 600 г коренеплодів, 400 г кабачків, 10 зубчиків часнику, 3 яйця, сіль за смаком, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 120 г борошна, кілька столових ложок олії.

Приготування. Очистіть топінамбур і кабачки від шкірки і натріть окремо на крупній тертці. Злегка відіжміть кабачки, щоб забрати зайву рідину. Змішайте топінамбур, кабачки, подрібнений часник, збиті яйця, сіль, перець і коріандр. Всипте борошно і замісіть тісто для дерунів. На пательні розігрійте олію на середньому вогні. Викладайте приблизно по столовій ложці тіста і обсмажуйте деруни по 2—4 хвилини з кожного боку, поки вони не підрум’яняться.

 

Салат «Секрет»

А такий салат можна подати і на святковий стіл

 

 Інгредієнти: 150 г топінамбура, 2–3 буряки, 100 г чорносливу, 1 яблуко, 60 г волоських горіхів, 2 ст. л. майонезу, сіль, спеції.

Приготування. Відваріть буряк, остудіть, очистіть від шкірки і натріть соломкою. Чорнослив залийте гарячою водою і наріжте тонкими смужками, видаляючи кісточки. Кисле зелене яблуко й очищені бульби топінамбура натріть на крупній тертці і висипте в миску. Очищені волоські горіхи обсмажте на сухій сковорідці і подрібніть ножем або блендером. Додайте половину горішків у суміш і заправте салат майонезом. Викладіть у салатник, присипте горіховою крихтою і прикрасьте зеленню.

 

Крем–суп

Смачна й поживна перша страва незамінна в холодну пору року

 

 Інгредієнти: 1 велика морквина, 1 цибулина, 700 г топінамбура, 300 мл води, 300 мл молока, сіль за смаком, 100 г сухариків з будь–яким смаком, невеликий пучечок зеленої цибулі.

Приготування. Наріжте моркву, цибулю і очищений топінамбур невеликими шматочками. Складіть у каструлю, залийте водою, варіть 15–20 хвилин з моменту закипання. Влийте молоко, підсоліть, знову доведіть до кипіння і зніміть каструлю з вогню. За допомогою блендера збийте інгредієнти до однорідної консистенції і знову закип’ятіть. Перед подачею посипте суп сухариками і дрібно нарізаною зеленою цибулею.

 

Дієтичний омлет

Ця страва підходить навіть людям із цукровим діабетом

 

 Інгредієнти: 100–150 г топінамбура, 3 яйця, 20 мл олії, сіль до смаку.

Приготування. Яйця вибити в мисочку, посолити і добре збити. Топінамбур почистити, натерти на тертці, викласти на сковорідку з розігрітою олією і підсмажити, помішуючи, тоді залити збитими яйцями. Можна закрити кришкою і зменшити вогонь — омлет схопиться також і зверху. Через кілька хвилин зняти з плити. Подавати страву можна із зеленню, шматочками прісного хліба, овочами.

 

Смажений топінамбур із лимоном та часником

Така страва легко замінить важку для шлунка смажену картоплю, адже земляна груша значно корисніша

 

 Інгредієнти: 500 г топінамбура, 5 зубчиків часнику, цедра 1 лимона, 1,5 ст. л. лимонного соку, 50 мл олії, сіль до смаку.

Приготування. Коренеплід добре помити, можна не чистити, крупно порізати, скласти в каструлю, залити доверху водою, довести до кипіння, варити хвилину й відцідити. Часник пропустити через прес або роздушити широким кінцем ножа. У великій сковорідці розігріти олію, викласти топінамбур із часником і смажити на середньому вогні, час від часу помішуючи, доки він гарно підрум’яниться з кожного боку і стане м’яким. Додати цедру лимона, посолити до смаку, добре перемішати й смажити все разом ще хвилину. Перекласти страву на сервірувальну тарілку та скропити соком лимона. Подавати гарячим.

 

Запіканка

Швидко і без особливих зусиль приготувати вечерю — легко, якщо маєте трохи земляної груші

 

 Інгредієнти: 250 г топінамбура, 1,5 ст. л. вершкового масла, 1 яйце, 120 мл молока, сіль за смаком.

Приготування. Очистіть бульби від шкірки і наріжте дуже тонкими пластинками. Викладіть їх у змащену і посипану панірувальними сухарями форму, зверху розкладіть кілька невеликих шматочків вершкового масла. Збийте яйце, молоко і сіль. Можна додати улюблені приправи. Залийте яєчної сумішшю топінамбур і запікайте 15 хвилин при 250 градусах, зменшіть температуру до 200 °C і готуйте ще 15 хвилин.

 

Котлети з топінамбура і моркви

Такі котлети зовсім не додають зайвих кілограмів, а смакують не гірше м’ясних

 

 Інгредієнти: 400 г топінамбура, 400 г моркви, 100 мл вершків, сіль за смаком, 50 г манної крупи, 2 яйця, 70 г панірувальних сухарів, кілька столових ложок олії.

Приготування. Натріть очищені топінамбур і моркву на крупній тертці. Викладіть їх на сковороду, влийте вершки, посоліть і перемішайте. Тушкуйте, помішуючи, на повільному вогні до м’якості інгредієнтів. Зніміть пательню з плити, додайте манку, злегка збиті яйця і ретельно перемішайте. Перекладіть масу на тарілку і залиште на 15 хвилин, щоб крупа розбухла. Сформуйте із суміші невеликі кульки й обваляйте їх у сухарях. У сковороді розігрійте олію та обсмажуйте котлети до золотистої скоринки з усіх боків.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel