Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Якщо ми воюємо не за мову,  то за що?

Українські активісти у Бахмуті вважають, що напад на їхнього побратима Артема Мирошниченка був спланований заздалегідь.

Фото day.kyiv.ua.

Якщо ми воюємо не за мову, то за що?

Найрезонансніші події в житті країни та світу очима наших журналістів

На Донбасі активіста вбили за те, що говорив українською

У Бахмуті поховали волонтера Артема Мирошниченка, якого двоє підлітків побили до смерті за те, що той говорив державною

Про це повідомила журналістка Наталя Федченко. Місцеві активісти впевнені, що причиною вбивства була саме мова, хоч у суді це заперечують. Свідки, які стверджували це, не хочуть називати імена, бо бояться за власні життя, пише журналістка. «На Артема страшно дивитися, на ньому немає живого місця. Плачуть жінки, які прийшли прощатися, плачуть чоловіки», — додала вона.

«На Артема страшно дивитися, на ньому немає живого місця. Плачуть жінки, які прийшли прощатися, плачуть чоловіки».

Волонтер із Бахмута Артем Мирошниченко, на якого напали 29 листопада, помер у лікарні після тижня в комі. Він був активістом волонтерської групи «Бахмут Український». Він розмовляв українською і ходив на заходи та волонтерські акції допомоги. 16–річного студента педколеджу (мав бути українським учителем!) Миколу Барабаша, якого підозрюють у вбивстві, суд відпустив під домашній арешт, іншого нападника, 17–річного Олександра Баришка, який раніше був судимий, відправили у СІЗО на два місяці. Цікаво, що адвокат Миколи Барабаша говорила російською, а її підзахисний вимагав перекладача з української.

Відома письменниця Оксана Забужко прокоментувала страшну звістку про смерть Артема: «Так, в остаточному підсумку це «війна за мову» — за картину світу. Москва воює за те, щоб не стало української. А найнадійніший для цього спосіб — убити носіїв. Саме так вони зробили в 1933–му — і число носіїв української мови одразу ж зменшилось на мільйони. І після 1933–го ця війна ніколи — НІКОЛИ! — не припинялась…».

 

12 жертв: у згорілому коледжі не було сигналізації

Під час масштабної пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно–ресторанного бізнесу не пролунало тривожних сигналів чи оголошень, тож багато учнів не відразу дізналися про займання

У зв’язку з трагедією в Одесі уряд наказав до 10 січня ретельно перевірити стан протипожежної та техногенної безпеки всіх дитячих садків, шкіл, ВНЗ та гуртожитків.
У зв’язку з трагедією в Одесі уряд наказав до 10 січня ретельно перевірити стан протипожежної та техногенної безпеки всіх дитячих садків, шкіл, ВНЗ та гуртожитків.

Заблокованим в аудиторії на п’ятому поверсі виявився цілий клас. Як їм вдалося вибратись із вогневої пастки, розповіла студентка на ім’я Алла: «Я хотіла зателефонувати мамі. Вже відчувала, що задихаюся, і просто хотіла попрощатися в останній момент. Дістала телефон, нічого не видно… Я розумію, що з нею попрощатися не можу». В цей момент до них все ж під’їхала машина з драбиною, якою студентів евакуювали. Останньою з кабінету вибралася викладачка. Коли всі вже були на вулиці, то загорівся четвертий поверх. «Коли я спустилася, то дізналася, що моя одногрупниця викинулася з п’ятого поверху. Вона впала на бетон. Я просто молилася, кажу, Господи, будь ласка, врятуй, це моя подруга!..» — згадує студентка.

Заблокованим в аудиторії на п’ятому поверсі виявився цілий клас.

Пожежа сталася 4 грудня, на цей момент відомо про 12 жертв, серед них — працівник ДСНС Сергій Шатохін, який помер у лікарні після отриманих травм, не приходячи до тями. Є ще ті, хто зник безвісти, тому смертей може бути більше. 8 грудня в Україні було оголошене Днем жалоби.

 

Валерія Гонтарева потрапила до топ-16 найвпливовіших жінок світу

Авторитетне фінансове видання «Файненшл таймс» опублікувало перелік 16 номінантів на звання найвпливовішої пані цього року. Серед них — ексочільниця українського Нацбанку Валерія Гонтарева (на фото)

У світі переконані: в Україні Гонтареву переслідують  за її реформаторську діяльність.
У світі переконані: в Україні Гонтареву переслідують за її реформаторську діяльність.

«Чудовою кандидатурою була б Валерія Гонтарева, колишня очільниця центрального банку України, яка зіткнулася з нападами — фізичними, юридичними та репутаційними — за свої розслідування корупції в Україні», – зазначили читачі видання, які висунули її кандидатуру.

Нагадаємо, що при Валерії Гонтаревій Україна націоналізувала ПриватБанк Ігоря Коломойського. Олігарх вивів із нього понад 5 мільярдів доларів (зараз із цього приводу в Лондоні відбувається суд), і якби держава не взяла банк у свої руки, то завалилася б уся фінансова система України.

При Валерії Гонтаревій Україна націоналізувала ПриватБанк Ігоря Коломойського.

Ображений Коломойський не раз погрожував Гонтаревій. За дивним збігом обставин, під Києвом спалили її хату, пустили з вогнем автомобіль її невістки, а сама Гонтарева потрапила до лікарні після того, як на неї у Лондоні наїхала машина.

 

На Дніпропетровщині засудили на 5 років за жорстоке вбивство… курки

Чоловік закатував птаха на очах у дитини

Про це йдеться у вироку Новомосковського міськрайонного суду. Як відомо, чоловік схопив птицю рукою та почав бити скляною пляшкою. Після цього жбурнув її на землю. Згодом ударив курку ногою, спіймав її та тримав за крило. Потім ще тричі вдарив птаха об землю, від чого він загинув.

Потім ще тричі вдарив птаха об землю, від чого він загинув.

Садисту призначили 5 років ув’язнення, але звільнили від відбування покарання з іспитовим терміном в 1 рік.

Telegram Channel