Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
А ви готові повстати проти булінгу досвідченого вчителя? Волинські відповіді

Відмова іти до навчального закладу може бути ознакою того, що дитину там цькують.

Фото podrobnosti.ua.

А ви готові повстати проти булінгу досвідченого вчителя? Волинські відповіді

Цю тему, як зазвичай, підкинуло саме життя. Читач не скаржився, а бідкався, як йому шкода молодшого брата, який постійно плакав і не міг опанувати себе після того, як на уроці вчитель агресивно кричав на нього перед усім класом. З його слів, через непорозуміння. Начебто педагогу дуже не сподобалося, що школяр посмів наполягати на певній цифрі у задачі, у точності якої той засумнівався. «Шкода хлопця, бо дуже страждав і наступного дня просився не йти в школу. Він же такий спокійний у нас», – зітхав чоловік. Він додав, що мова про педагога з багатолітнім стажем! Зі слів родича підлітка, підвищує голос на учнів учитель часто

Оскільки цю гірку історію людина розповіла нам на умовах анонімності, то ніяких імен або ж інформації, що може зашкодити постраждалим, не повідомляємо. Але ж шило для чогось вилазить із мішка, правда ж?

Для початку скажу від себе, що як школярка радянської системи освіти можу описати в загальних рисах, що переживає людина, на яку накричали прилюдно. Стає немилим увесь світ! А як повертаєшся думками до того, що за цим спостерігали однокласники (з–поміж яких є і ті, кому симпатизуєш), — це кінець! На той момент… Здається, сором «світиться» просто на лобі не день і не два. Але «мої» часи були «ще ті», коли про неправоту вчителя вголос не говорили. Хоча і тоді не було, і тепер немає аргументів, щоб пояснити, чому хтось (а тим більше на такій (!) роботі) має лякати, цькувати дитину!

«Ми трактуємо цю ситуацію як булінг. Функціонер від освіти вчинив неправомірно», — прореагувала фахівчиня Ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, до якої ми звернулися за коментарем. Закон про булінг (цькування) діє з 2019 року, він передбачає адміністративну відповідальність. Практичний психолог і методист Ресурсного центру ВІППО Неоніла Войтович пояснює: «Відповідний закон охоплює різні форми фізичного чи психологічного насилля, а крик, якщо він емоційно забарвлений агресією, претензіями, звинуваченнями, і є однією з таких форм. Наслідки промовисті — дитина плакала кілька уроків, відмовлялася йти до школи, прагнула лишитися вдома. Це підлітковий вік, коли діти дуже чутливі до несправедливості та принижень. Якщо хлопчик не хотів у школу — він однозначно отримав психотравму. У такому разі винуватий дорослий, і він мусить нести відповідальність. Особливо прикро, коли собі дозволяє таке досвідчений педагог. Очевидно, він не вперше так чинить і думає, що може залишитися непокараним».

Загалом за рік дії закону волинська поліція зафіксувала 3 факти булінгу: 2 серед школярів, а також підтверджено, що учень принижував учителя.

Батьки мають право звернутися з письмовою заявою до місцевого управління освіти (засновника закладу), щоб розібралися. Оскільки притягнення до відповідальності — шлях емоційно складний, полегшити його може колективна заява (якщо є свідчення про регулярні агресивні випади проти учнів). Фахівець центру Неоніла Войтович міркує, що, якби інші постраждалі (батьки й учителі) відкрито назвали озвучене булінгом, домоглися розгляду ситуації в юридичній площині, ймовірно, винуватець був би притягнутий до відповідальності, а можливо, його б і звільнили. Був би резонанс, що змусило б усіх, у тому числі й педагогів інших закладів, задуматися про можливі наслідки психологічного насилля. Інший варіант: батькам можна вдатися до мирних переговорів у присутності правника, домовитися про вибачення та моральну компенсацію для відновлення психоемоційного здоров’я дитини. Психологиня наголошує, що кривднику обов’язково треба озвучити можливі юридичні наслідки, щоби позбувся думки про безкарність!

Передусім потрібно допомогти дитині подолати психотравму. Неоніла Войтович аналізує: «Дитину треба вчити протидіяти психологічному тиску, виробляти стресостійкість. Це комплексна робота з психологом». Варто подумати й про однокласників, які стали свідками насилля.

Якщо школа малокомплектна, то методист чи психолог прийме в найближчому опорному закладі. Такий фахівець може підготувати маму з татом до розмови з «крикуном», щоб він їх «не здолав» авторитетом. А кривднику, який зривається, треба вчитись управляти своїм емоційним станом. «Не виключено, що це старша людина, то в неї може бути професійне вигоряння», — припускає пані Войтович.

Загалом за рік дії закону волинська поліція зафіксувала 3 факти булінгу: 2 серед школярів, а також підтверджено, що учень принижував учителя.

Дитині можна допомогти, не караючи її кривдника. «Кожен сам оцінює свій ресурс, як він може воювати із системою, рішення боротися непросте, — міркує психолог, — батьки іноді просто заминають ту тему, щоб «не осоромитися». Можна це сприймати, що ми вищі від цього, бо нестримний чоловік не вартий наших затрат — ні моральних, ні інших. Але тут немає виправдання педагогу однозначно»!

Загалом за рік дії закону волинська поліція зафіксувала 3 факти булінгу: 2 серед школярів, а також підтверджено, що учень принижував учителя.

Наостанок від себе додам, що хоч ми живемо не в Америці й не звикли щоразу відстоювати себе з допомогою юристів, але ж і не на березі африканського озера з крокодилами, щоб дозволити будь–кому знущатися над дітьми! У цій темі видніється ще більша глибина: справжню еліту держави формують люди з виплеканим почуттям гідності.

Довідка 

Законом визначено, що булінг (цькування) — це діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого. Вчинення булінгу тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Законом передбачено покарання за приховування випадків булінгу педагогічним, науково–педагогічним, науковим працівником, керівником або засновником закладу освіти. Йдеться про штраф від 850 до 1700 грн або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

Telegram Channel