Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Українцям масово «блокують» картки, а тоді залишають  без копійки

Нікому не озвучуйте свої паролі і коди!

Фото Getty Images.

Українцям масово «блокують» картки, а тоді залишають без копійки

Будьте обережні: нова схема шахрайства

«Шановний клієнте, ПриватБанк із метою безпеки заблокував картку. Зверніться за номерами телефонів…» — повідомлення з подібним текстом від різних фінустанов щодня отримують тисячі наших громадян, адже бази контактів із номерами телефонів і навіть ПІБ уже давно «гуляють» в інтернеті. Це саме СМС прийшло і на мобільний кореспондента OBOZREVATELКартку банк не блокував, а подібні повідомлення ніколи не розсилають. Ми звернулися у службу підтримки фінансової установи і передали всі зазначені в ньому номери телефонів. Незважаючи на це, вже наступного дня прийшло повторне СМС із таким самим змістом. Цього разу ми вирішили передзвонити шахраям.

— Центральне управління безпеки Національного банку України. Як до вас можна звертатися? — відповів молодик по мобілці. На відміну від справжнього працівника кол–центру, наш співрозмовник має проблеми з дикцією і говорить російською.

— У вас є інші картки, окрім Приват­Банку? Нікому не передавали картку? Помилочок не робили, коли вводили код авторизації? — продовжує бесіду співрозмовник.

Шахрай пояснив: гроші під загрозою, хтось намагається зламати картку і зняти всю готівку. Щоб урятуватися, треба терміново пройти до банкомату і передзвонити.

Під час розмови шахраї намагаються дізнатися дані картки, а тоді відразу ж знімають із неї кошти.

Через деякий час ми знову телефонуємо на вказаний номер, мовляв, уже дійшли до банкомату. Але цього разу нам відповів уже інший «працівник НБУ» і запропонував діяти за іншим сценарієм.

«Візьміть вашу картку в руки. Почастішали шахрайські схеми в Україні. Ми блокуємо картки з метою вашої безпеки», — заявив шахрай. Відрізнити псевдооператора від справжнього неважко. Замість «в Україні» він каже «на», використовує українізми, а на задньому фоні, якщо прислухатися, можна почути, як хтось голосно матюкається. Як виявилося, так вчинить і наш співрозмовник.

Потім, щоб підтвердити, що «картку не продали», треба назвати повний її номер, термін придатності, ще й продиктувати СVV. Коли шахрай втомився повторювати прохання, перейшов на матюки й образи…

Експертка у сфері кібербезпеки Марина Кобейник говорить, що подібні схеми вже давно відомі і працюють не перший рік. Шахраї купують банківські картки в українців і базу контактів в інтернеті. Розсилають повідомлення в пошуках наївного клієнта, а потім змушують переказати гроші зі своєї картки на куплену. Отриманий «прибуток» знімають у банкоматах.

«Зараз, я б сказала, є певне загострення у «сфері» шахрайства. І скільки не веди пропаганду, не розповідай, що нікому не можна називати свої особисті дані та завжди потрібно передзвонювати в банк за тим номером, який вказаний на вашій картці, все одно знайдеться хтось, хто переконає у зворотному», — наголошує Кобейник.

 

 

Як врятувати гроші

  • Не відповідайте на СМС із незнайомих номерів і не розмовляйте з працівником банку, який сам вам подзвонив. Якщо ви хочете переконатися, що маєте справу зі справжнім банком, телефонуйте на гарячу лінію фінансової установи, а не набирайте зазначені в СМС номери.
  • Нікому не називайте номер своєї картки, цифри на зворотному боці, термін давності. Маючи всю цю інформацію, картку можна використовувати, щоб оплатити покупку або перевести гроші.
  • Не озвучуйте паролі і коди. Таким чином можна верифікувати переказ коштів зі своєї картки на чужу.

Незважаючи на те, що банки вкладають в систему безпеки левову частку своїх бюджетів, впроваджують нові механізми захисту рахунків, через довірливих клієнтів шахраї продовжують заробляти мільйони. За даними НБУ, щороку лише офіційно в Україні фіксують 30—35 тисяч випадків шахрайств із картками. І в абсолютній більшості головна причина — недотримання клієнтами правил безпеки.

Також варто зазначити, що якщо ви самі зробили переказ або розголосили свої дані, банк не повертатиме втрачене.

Олександр ЛИТВИН,

obozrevatel.com.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel