Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Хто винен, що наші обранці «дуже низької якості»? Погляд Галини Світліковської

Волинь-нова

Хто винен, що наші обранці «дуже низької якості»? Погляд Галини Світліковської

Скандали у Верховній Раді, недостойна поведінка народних депутатів, обурливі заяви, зневажливе ставлення до своїх виборців і до колег, брудна лексика й далеко не парламентські висловлювання давно нікого не дивують. Роками втовкмачували нам у голови, що народ має ту владу, на яку заслуговує, тож нарікати не випадає. Але й змовчати важко

 

Минулого тижня у соціальних мережах «виплив» запис онлайн-вебінару, на якому голова парламентського комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів, нардепка від фракції «Слуга народу» Галина Третьякова обговорювала тему допомоги малозабезпеченим громадянам. Вона заявила, що в родинах, які потребують матеріальної підтримки, народжуються діти «дуже низької якості». При цьому ставила у приклад інші країни: «Велика Британія дуже жорстока до тих, хто не працює. У них навіть колись був заступник міністра соцполітики, який сказав, що той, хто хоче отримати соціальну допомогу, повинен бути стерилізований». Такі ж методи «рекомендувала» і щодо жінок, які не мають вищої освіти. Мовляв, нічого плодити жебраків, витрачати на них державні гроші.

Пригадую, якось у віддаленому селі спілкувалася з літньою жінкою, яка опікувалася дітьми своїх сусідів–алкоголіків. Вона шкодувала вічно голодну малечу, зі своєї маленької пенсії завжди відривала дещицю, аби купити для них гостинчика, пускала ночувати, як батьки влаштовували п'яні дебоші. Та жінка теж нарікала на державну соціальну політику:

— Нема порядку, ніхто не контролює, на що йдуть «дитячі гроші». Стільки депутатів сидить у столиці, а не можуть мудрого рішення прийняти. Вони ж тих бідових горобенят не бачать. А дітки ж дуже хороші…

Ну а у столичної небожительки, судячи з її монологу, серце за таких маленьких українців не болить. Їй вони видаються «неякісними». І це каже людина, якій довірили захищати права знедолених, яка йшла до парламенту, напевне ж, із красивими й гуманними гаслами. Не дивно, що позицією депутатки обурилися профспілки. Кажуть, і Президент радить їй вибачитися та віддати портфель очільниці комітету. Але що це змінить?

У більшості наших парламентарів рівень цинізму зашкалює. Не так давно нардеп від «Слуги народу» запропонував пенсіонерці продати собаку, щоб заплатити за комуналку. Лідер фракції Давид Арахамія тоді назвав ситуацію з депутатом Брагаром «тупим зальотом» і порадив йому декілька тижнів не ходити на ефіри.

У більшості наших парламентарів рівень цинізму зашкалює. Не так давно нардеп від «Слуги народу» запропонував пенсіонерці продати собаку, щоб заплатити за комуналку. Лідер фракції Давид Арахамія тоді назвав ситуацію з депутатом Брагаром «тупим зальотом» і порадив йому декілька тижнів не ходити на ефіри.

А тепер і сам Арахамія публічно осоромився. Під час візиту до Миколаєва керівники партії «Слуга народу» забули про увімкнений мікрофон та почали «оцінювати» одну зі своїх колег: «Баба рабочая вообще. Как корабельная сосна…. Ну ты к Президенту ее заведешь, ты увидишь…». Далі йшли висловлювання, які цитувати не випадає. Згодом було пояснення, що обговорювали не тільки депутатку Ірину Аллахвердієву, а й Тетяну Домбровську, яку в «Слузі народу» розглядають як кандидата на посаду мера Миколаєва, і що це не сексизм, а… прояв захоплення.

А чого дивуватися? Яких тільки казусів не було у Верховній Раді. Один винаймав повію просто в залі парламентських засідань, другий був засуджений за згвалтування, третя (до речі, та сама уже згадувана Третьякова) замість того, щоб перейматися законотворчістю, листувалася з чоловіком про секс на новому матраці.

Спостерігаючи за поведінкою наших обранців, іноді ловиш себе на думці, що, напевне, нашій інтелігентній та ерудованій землячці Ірині Констанкевич не дуже затишно у такому товаристві. Їй, людині, яка використовує кожну нагоду, аби зустрітися з виборцями, яка знає усі їхні біди й проблеми, очевидно, хотілося б, аби парламент працював продуктивніше. Та, як бачимо, багато депутатів у залі «дуже низької якості», яким бракує не тільки інтелекту, державницької позиції, а й елементарної культури. Називають себе «слугами», а поводяться як розбещені пани.

Галина СВІТЛІКОВСЬКА, заступник головного редактора «Газети Волинь».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel