Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Така козубенька може «втерти носа» наймоднішим етноторбинкам». Наша ранкова добірка

Фото Людмили ПІДДУБНОЇ.

«Така козубенька може «втерти носа» наймоднішим етноторбинкам». Наша ранкова добірка

Ліс улітку пахне ягодами та грибами. Не так часто доводилось ходити за ними, але саме спілкування з природою уже налаштовувало на ейфорію. Бо їхати треба було далеченько, години зо дві: легенько поскрипували колеса воза, чорногривий кінь, відчувши свободу, пришвидшував біг, а над нами пропливали білосніжні хмаринки

Виготовлена така унікальна річ з кори молодої вільхи.
Виготовлена така унікальна річ з кори молодої вільхи.

 Поліські старожили розповідають, що похід до лісу — то колись був цілий обряд. Люди молилися, щоб Бог дав сили попрацювати, натрапити на щедрий урожай і не заблукати. Кожен ішов із плетеними кошиками, бо саме в них ягоди та гриби гарно зберігались.

Іван Піддубний із села Тельчі Маневицького району ще й сьогодні майструє козуб або козубеньку (вже хто як називає) — посудину, в яку збирають дари лісу, коли пасуть корів. Виготовлена така своєрідна торбинка з кори берези, молодої вільхи або верби, посередині скріплена прутиком. І зручна тим, що коли не маєш із собою ніякого посуду, то його можна зробити просто на місці, оскільки не потребує вельми великих зусиль. Навчитися цьому зможе кожен, аби лиш бажання. Отак спостерігаєш за худобою і разом із тим збираєш смачні ягідки чи грибочки. Багато із тих, хто бачив цей витвір Івана Пилиповича, казав, що «така козубенька може «втерти носа» наймоднішим етноторбинкам».

Людмила ВЛАСЮК.

Мрія спершу привела в газетний кіоск, а потім — на пошту

Начальник відділення поштового зв’язку міста Берестечка Ольга Сай (на фото), яка нещодавно приймала вітання з нагоди 40-річчя, з дитинства хотіла працювати у цій галузі

 

 Ольга Миколаївна народилася в селі Старики Горохівського району. У школі була відмінницею, особливо любила математику і літературу. Мріяла стати бібліотекарем або працювати на пошті. Дев’ять класів закінчила з п’ятірками, вступила у Горохівський коледж ЛНАУ. Старанній студентці легко було навчатися на бухгалтерському відділі. Після успішного закінчення коледжу трудилась бухгалтером в асоціації пайовиків «Нива». Згодом це господарське формування розпалося. Оля вийшла заміж і у подружжя Саїв народився первісток Артем. Зараз йому вже двадцять, хлопець навчається в Луцькому національному технічному університеті. Обравши професію лісівника, пішов стопами тата Миколи, який працює майстром лісу ДП «Горохівське ЛМГ». Молодшому синові Захарові — 7 років, він закінчив перший клас.

Дитяча мрія пані Ольги привела її спершу в газетний кіоск, а згодом — на місце оператора поштового зв’язку у Берестечку. Цьогоріч виповниться п’ятнадцять років, як вона переступила поріг цієї установи. За весь час ні разу не пошкодувала про свій вибір. Спершу «доросла» до заступника, а потім і до начальника ВПЗ, коли попередній керівник Ольга Грунт пішла на заслужений відпочинок. Не приховує, що їй та п’ятьом колегам нелегко надавати послуги у Берестечку і ще шістьох селах. Але оптимізму додає згуртованість колективу, його вболівання за спільну справу.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

 

Несподіване поєднання: м’ясо, запечене з вишнями

Ягоди стануть у пригоді не лише для приготування ласощів. Скуштуйте соковитий м’ясний рулет з вишневою кислинкою і неповторним ароматом

 

 Інгредієнти: 1 кг телятини або нежирної свинини, 0,75 скл. вишень без кісточок, 100 мл вишневого соку, 100 мл червоного сухого вина, 0,5 ч. л. кориці, 2 ст. л. вершкового масла, сіль, мелений чорний перець — за смаком.

Приготування. М’ясо розріжте так, щоб вийшов тонкий прямокутний пласт, накрийте плівкою і злегка відбийте. Посоліть, поперчіть, викладіть ряд вишні, загорніть м’ясо, потім знову ряд вишні і так далі, поки згорнете весь шматок. Рулет натріть сіллю і перцем, посипте корицею. Щільно перев’яжіть його харчовою ниткою, полийте розтопленим вершковим маслом і запечіть у духовці до рум’яної скоринки. Потім перекладіть у сотейник, полийте вином та вишневим соком і тушкуйте під кришкою близько години, періодично поливаючи і перевертаючи м’ясо.

Найрізноманітніші рецепти страв із вишнями — у традиційній добірці «Пальчики оближеш» «Цікавої газети на вихідні» за 2 липня. А наступного четверга, 9 липня, — страви з огірками.

Несприятливі дні другого місяця літа:

7 липня – середня магнітна буря; 15-го – сильна магнітна буря; 29-го – середня магнітна буря. 

Джерело: ranok.ictv.ua.

 

3 липня

Сонце (схід — 5.11, захід — 21.34, тривалість дня — 16.23).

Місяць у Стрільці. 13 день Місяця.

Іменинники: Гліб, Інна, Андрій.

4 липня

Сонце (схід — 5.11, захід — 21.34, тривалість дня — 16.23).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 14 день Місяця.

Іменинники: Максим, Микита.

5 липня

Сонце (схід — 5.12, захід — 21.33, тривалість дня — 16.21).

Місяць у Козерозі. 15 день Місяця.

Іменинники: Юлія, Зінаїда.

6 липня

Сонце (схід — 5.13, захід — 21.33, тривалість дня — 16.20).

Місяць у Козерозі, Водолії. 16 день Місяця.

Іменинники: Артем, Антон, Марко.

7 липня

Сонце (схід — 5.14, захід — 21.32, тривалість дня — 16.18).

Місяць у Водолії. 17 день Місяця.

Іменинники: Іван, Захар, Михайло.

 

Пахне в повітрі грозою …

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 3 липня — мінлива хмарність, вночі невеликий дощ, вдень гроза, місцями град. Вітер північно–західний, 5–10, місцями пориви 15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 13–18 градусів тепла, вдень — 21–26 вище нуля. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 3 липня було 2012 року — плюс 34, найхолодніше — 1960–го — 7 градусів тепла. 4–го — мінлива хмарність, без істотних опадів, удень місцями невеликий дощ. Вітер північний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 11–16 градусів тепла, вдень — 21–26 із позначкою плюс. 5–го — мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер північний, 3–8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 11–16 градусів тепла, вдень — 23–28 із позначкою плюс. 6–го — мінлива хмарність, вночі без опадів, удень невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер південно–західний, 3–8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 12–17 градусів тепла, вдень — 24–29 із позначкою плюс. 7–го — мінлива хмарність, невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 12–17 градусів тепла, вдень — 21–26 вище нуля.

Температура води у річці Стир — плюс 23, в озері Світязь — 18 градусів вище нуля.

У Рівному 3 липня хмарна погода буде триматися до самого вечора. Вранці та вдень йтиме дощ, ввечері очікується гроза. Температура повітря — 19–26 градусів тепла, 4, 5, 6–го — 17–27, 7–го — 19–23 з позначкою плюс.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel