Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Наче повернулися часи Януковича: колишній президент Польщі шокований діями Зеленського

Як щирий друг України Кваснєвський майже благає теперішню нашу владу зупинити репресивну машину.

Фото censor.net.ua.

Наче повернулися часи Януковича: колишній президент Польщі шокований діями Зеленського

«Не можемо мовчати», — саме такі слова є у заяві впливових європейських політиків Александра Кваснєвського та Пета Кокса, які засудили політичні переслідування опозиціонерів та активістів в Україні

Уже чимало західних політиків закликали Володимира Зеленського схаменутися і припинити безпідставний тиск на патріотичну частину суспільства. Але заява Кокса та Кваснєвського є особливою, адже у 2012–2014 роках, тобто за часів Януковича, ці два політики за дорученням Європейського парламенту працювали в Україні, щоб «вирішити головну проблему політичних в’язнів, політиків, які були тоді у в’язниці». Нагадаємо, що Янукович –точнісінько, як зараз Зеленський, — створював патріотам імідж «фашистів та радикалів», а опонентів, зокрема Юлію Тимошенко, запроторив за грати. Чинний глава Української держави поки що ще не посадив ненависного йому Порошенка, але вже встиг звільнити Генпрокурора Руслана Рябошапку, який відмовився безпідставно переслідувати лідера опозиції. Зараз намагається виписувати Порошенку підозри новий, слухняніший Генпрокурор Ірина Венедіктова.

«Європейська доля України не досягається ревізіоністськими кроками назад. Ми робимо цю заяву через наше дружнє ставлення, нашу стурбованість та нашу повагу. Мовчання у таких умовах може розцінюватись як згода з тим, що нині відбувається. Ми не можемо мовчати», — «кричать» Пет Кокс та Александр Кваснєвський у своїй заяві.

Ми все‑таки думали, що повернутися до цих часів 2012–2014 років буде неможливо. На жаль, ми бачимо, що це наразі відбувається. 

«Ми все таки думали, що повернутися до цих часів 2012–2014 років буде неможливо. На жаль, ми бачимо, що це наразі відбувається», — пояснив згодом в інтерв’ю журналістам «5 каналу» Александр Кваснєвський своє рішення звернутись до Володимира Зеленського. «Коли ми написали цю заяву з Коксом, то, звісно, мали на увазі не лише Петра Порошенка. Ми думали про всіх, котрі сьогодні стали жертвами системи політичного тиску на правосуддя, на суди, на суддів, на всю судову процедуру», — підкреслив Александр Кваснєвський.

Він наголосив, що реакція світу на політичні переслідування в Україні є дуже критичною. «Звичайно, країни, де найголовнішим принципом не лише політики, але й держави є верховенство закону, Конституція, незалежні суди, — за цю історію Україну будуть сильно критикувати. Президент Зеленський говорить, що Україна хоче бути всередині європейської системи. Вона прагне бути членом ЄС і НАТО. Звичайно, якщо суди не будуть незалежними, якщо влада впливатиме на суди, закони, судову процедуру — то це суперечить найголовнішому принципу ЄС і НАТО. Звичайно, це ускладнюватиме цей процес. Ми в якомусь сенсі повернемося в 2012 рік», — застерігає Кваснєвський.

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Telegram Channel