Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Тинди-ринди, коржі з маком…»: рецепти до Маковія

Фото mukachevo.net.

«Тинди-ринди, коржі з маком…»: рецепти до Маковія

Традиційне чи оригінальне – обирати вам

Завтра, 14 серпня, православні відзначатимуть Маковія — Перший, або Медовий Спас. Цього дня у церквах святять воду, квіти, цілюще зілля і мак, маленькі головки якого наші предки вважали особливим оберегом для родини і всього обійстя від злих помислів чужих людей. І хоча й жартували в народі, що сім літ мак не родив, та голоду не було, проте страви з ним на це свято були обов’язковими обрядовими ласощами.

Шулики

Пісні коржики, залиті і щедро просочені медовою ситою з розтертим маком — такі смаколики традиційно готували для дітей на Маковія. Зазвичай коржі ламали, а не різали ножем (тому шулики часто називали «ламанцями») — це не лише красиво й автентично, тут криється і кулінарна мудрість: на шматочках із нерівними краями заливка утримується значно краще, вони більше просочуються і перетворюються з прісних сухариків на справжні ласощі

 

 Інгредієнти: 330 г борошна, 1 скл. води, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. соди, 1 скл. маку, 2 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 4 ст. л. меду (рідкого).

Приготування. Борошно пересіяти із содою та сіллю. Сформувати на стільниці гірку з ямкою посередині. Доливши води, замісити м’яке тісто, накрити його мискою і залишити при кімнатній температурі на 30 хвилин. Розділити тісто на 8–10 частин, сформувати із кожної частини кульки.

Реклама Google

На шматочках із нерівними краями заливка утримується значно краще, вони більше просочуються і перетворюються з прісних сухариків на справжні ласощі.

На злегка припорошеній борошном дошці розкачати тоненькі коржі. Випікати їх на сухій гарячій пательні під кришкою з обох боків до готовності (по декілька хвилин із кожного боку). Готові коржі поламати на невеличкі шматки. Мак промити, запарити у кип’ятку, відцідити і розтерти в макітрі до посвітління і виділення макового молочка, досипаючи час від часу цукор та доливаючи кип’яченої води чи узвару. Кількість рідини — на свій смак, але маса має бути достатньо рідкою, щоб щедро просочити пісні коржі. Додати мед, ванільний цукор (за бажанням), ретельно вимішати, залити підготовлені коржі, перемішати і залишити для просочування на 30–45 хвилин.

Кошички «Спасівські»

Забажалося до свята чогось цікавенького? Спробуйте пісочні тістечка з маком, яблуком і сметанним кремом

 

 Інгредієнти: для тістечок — 150 г маргарину або масла, 2 яйця, 2 ст. л. цукрової пудри, 3 ст. л. цукру, 200 г борошна, 100 г маку, 2 ст. л. манної крупи, 1 яблуко; для крему — 300 мл сметани, загущувач, цукрова пудра та ваніль — до смаку.

Приготування. Розм’якшене масло чи маргарин, жовтки, 2 столові ложки цукрової пудри розтерти, додати борошно і замісити тісто. Покласти його на 30–50 хвилин у холодильник. Мак запарити кип’ятком, злити воду. Додати цукор і розтерти в ступці чи в блендері. Добавити білки і збити. Якщо суміш виходить рідкувата — всипати манку. Яблуко почистити і порізати пластинками завтовшки 5–7 мм. Тісто поділити на 10 частин. У змащені маслом формочки для кексів вимостити тісто у формі кошичка. Викласти макову начинку, а зверху — по шматочку яблука. Випікати 20–25 хвилин за температури 180оС. Обережно вийняти й остудити. Тістечка вже готові до вживання, але ще смачніше, якщо перед подачею прикрасити білковим або сметанним кремом. Для цього сметану, цукрову пудру, ваніль та загущувач збити і змастити кошички.

Млинці з маком і медом

Приготуйте цю традиційну святкову страву — порадуйте рідних смачними солодощами

 

 Інгредієнти: для начинки — 200 г маку, 2 ст. л. меду, 100 мл молока, 100 г масла вершкового, 1 пакетик ванільного цукру; для млинців — 200 г борошна, 0,5 л молока, 2 яйця, 1 ст. л. цукру, 3 ст. л. олії, щіпка солі.

Приготування. Для начинки запарте мак окропом, залиште на 10–15 хвилин, потім злийте воду. Коли схолоне, ретельно розітріть, додайте мед і ваніль. Збийте яйця з цукром та сіллю, додайте молоко, олію, перемішайте. Всипте просіяне борошно і вимішайте, щоб не було грудочок. Добре розігріту сковороду змастіть олією, наливайте на середину тісто, рівномірно розподіливши його тонким шаром по дну. Смажте млинці з двох боків до рум’яності. Покладіть у кожен макову начинку і загорніть рулетиком. Викладіть налисники у посуд із товстими стінками, перемастивши їх вершковим маслом, поставте в духовку, розігріту до 130–150°С на 30 хвилин. Подавайте з медом.

Сирно-макове печиво до пива

Якщо ви не любите солодощів — хрумка випічка чудово підійде в якості закуски

 

 Інгредієнти: 150 г холодного вершкового масла, 1 яйце, 180 г борошна, 100 г твердого сиру, дрібка солі, 2–3 ст. л. маку, 1 яєчний жовток, 1 ч. л. води.

Приготування. Масло для тіста має бути холодним. У чашу блендера просіяти борошно, додати сіль та масло і перебити на крихту, вимішати її з яйцем та сиром, натертим на дрібну тертку, швидко замісити тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в морозильну камеру на 20–30 хвилин, потому розкачувати в пласт завтовшки 3–4 мм і вирізати формочками. Викласти на деко, застелене кулінарним папером, змастити жовтком, злегка збитим із водою, посипати маком. Випікати при 200 градусах 15–20 хвилин.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel