«Тинди-ринди, коржі з маком…»: рецепти до Маковія - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.27 € 33.41
«Тинди-ринди, коржі з маком…»: рецепти до Маковія

Фото mukachevo.net.

«Тинди-ринди, коржі з маком…»: рецепти до Маковія

Традиційне чи оригінальне – обирати вам

Завтра, 14 серпня, православні відзначатимуть Маковія — Перший, або Медовий Спас. Цього дня у церквах святять воду, квіти, цілюще зілля і мак, маленькі головки якого наші предки вважали особливим оберегом для родини і всього обійстя від злих помислів чужих людей. І хоча й жартували в народі, що сім літ мак не родив, та голоду не було, проте страви з ним на це свято були обов’язковими обрядовими ласощами.

Шулики

Пісні коржики, залиті і щедро просочені медовою ситою з розтертим маком — такі смаколики традиційно готували для дітей на Маковія. Зазвичай коржі ламали, а не різали ножем (тому шулики часто називали «ламанцями») — це не лише красиво й автентично, тут криється і кулінарна мудрість: на шматочках із нерівними краями заливка утримується значно краще, вони більше просочуються і перетворюються з прісних сухариків на справжні ласощі

 

 Інгредієнти: 330 г борошна, 1 скл. води, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. соди, 1 скл. маку, 2 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 4 ст. л. меду (рідкого).

Приготування. Борошно пересіяти із содою та сіллю. Сформувати на стільниці гірку з ямкою посередині. Доливши води, замісити м’яке тісто, накрити його мискою і залишити при кімнатній температурі на 30 хвилин. Розділити тісто на 8–10 частин, сформувати із кожної частини кульки.

На шматочках із нерівними краями заливка утримується значно краще, вони більше просочуються і перетворюються з прісних сухариків на справжні ласощі.

На злегка припорошеній борошном дошці розкачати тоненькі коржі. Випікати їх на сухій гарячій пательні під кришкою з обох боків до готовності (по декілька хвилин із кожного боку). Готові коржі поламати на невеличкі шматки. Мак промити, запарити у кип’ятку, відцідити і розтерти в макітрі до посвітління і виділення макового молочка, досипаючи час від часу цукор та доливаючи кип’яченої води чи узвару. Кількість рідини — на свій смак, але маса має бути достатньо рідкою, щоб щедро просочити пісні коржі. Додати мед, ванільний цукор (за бажанням), ретельно вимішати, залити підготовлені коржі, перемішати і залишити для просочування на 30–45 хвилин.

Кошички «Спасівські»

Забажалося до свята чогось цікавенького? Спробуйте пісочні тістечка з маком, яблуком і сметанним кремом

 

 Інгредієнти: для тістечок — 150 г маргарину або масла, 2 яйця, 2 ст. л. цукрової пудри, 3 ст. л. цукру, 200 г борошна, 100 г маку, 2 ст. л. манної крупи, 1 яблуко; для крему — 300 мл сметани, загущувач, цукрова пудра та ваніль — до смаку.

Приготування. Розм’якшене масло чи маргарин, жовтки, 2 столові ложки цукрової пудри розтерти, додати борошно і замісити тісто. Покласти його на 30–50 хвилин у холодильник. Мак запарити кип’ятком, злити воду. Додати цукор і розтерти в ступці чи в блендері. Добавити білки і збити. Якщо суміш виходить рідкувата — всипати манку. Яблуко почистити і порізати пластинками завтовшки 5–7 мм. Тісто поділити на 10 частин. У змащені маслом формочки для кексів вимостити тісто у формі кошичка. Викласти макову начинку, а зверху — по шматочку яблука. Випікати 20–25 хвилин за температури 180оС. Обережно вийняти й остудити. Тістечка вже готові до вживання, але ще смачніше, якщо перед подачею прикрасити білковим або сметанним кремом. Для цього сметану, цукрову пудру, ваніль та загущувач збити і змастити кошички.

Млинці з маком і медом

Приготуйте цю традиційну святкову страву — порадуйте рідних смачними солодощами

 

 Інгредієнти: для начинки — 200 г маку, 2 ст. л. меду, 100 мл молока, 100 г масла вершкового, 1 пакетик ванільного цукру; для млинців — 200 г борошна, 0,5 л молока, 2 яйця, 1 ст. л. цукру, 3 ст. л. олії, щіпка солі.

Приготування. Для начинки запарте мак окропом, залиште на 10–15 хвилин, потім злийте воду. Коли схолоне, ретельно розітріть, додайте мед і ваніль. Збийте яйця з цукром та сіллю, додайте молоко, олію, перемішайте. Всипте просіяне борошно і вимішайте, щоб не було грудочок. Добре розігріту сковороду змастіть олією, наливайте на середину тісто, рівномірно розподіливши його тонким шаром по дну. Смажте млинці з двох боків до рум’яності. Покладіть у кожен макову начинку і загорніть рулетиком. Викладіть налисники у посуд із товстими стінками, перемастивши їх вершковим маслом, поставте в духовку, розігріту до 130–150°С на 30 хвилин. Подавайте з медом.

Сирно-макове печиво до пива

Якщо ви не любите солодощів — хрумка випічка чудово підійде в якості закуски

 

 Інгредієнти: 150 г холодного вершкового масла, 1 яйце, 180 г борошна, 100 г твердого сиру, дрібка солі, 2–3 ст. л. маку, 1 яєчний жовток, 1 ч. л. води.

Приготування. Масло для тіста має бути холодним. У чашу блендера просіяти борошно, додати сіль та масло і перебити на крихту, вимішати її з яйцем та сиром, натертим на дрібну тертку, швидко замісити тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в морозильну камеру на 20–30 хвилин, потому розкачувати в пласт завтовшки 3–4 мм і вирізати формочками. Викласти на деко, застелене кулінарним папером, змастити жовтком, злегка збитим із водою, посипати маком. Випікати при 200 градусах 15–20 хвилин.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.