Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Що обдумують ті, хто медитує

Практикувати можна не тільки в домашніх умовах, а й під час відпочинку на природі, у робочому кабінеті під час обідньої перерви.

Фото magicofuniverse.com.

Що обдумують ті, хто медитує

Якщо навчитеся досягати повного самозаспокоєння, ви зможете приборкувати емоції, контролювати психологічний стан та відновлювати душевну рівновагу

Комплекси вправ та дій для заспокоєння, відновлення душевної рівноваги, самозаглиблення, поліпшення мислення сьогодні цікавлять багатьох. Адже у житті кожної людини нині побільшало тривог, труднощів, психоемоційних навантажень. Тому й відчуваємо потребу зробити паузу в щоденному марафоні. Не випадково слово «медитація» у перекладі з латинської означає «обдумувати».

«Не бійтеся, мамо, я не буддист…»

Нещодавно зустріла сина колишніх сусідів. Молодий чоловік, який цікавиться різними практиками фізичного і духовного оздоровлення, скаржився на батьків:

— Вбили собі в голову, що я змінив віросповідання, кажуть, щоб ішов до церкви й каявся. Пояснюю: «Не бійтеся, мамо, я не буддист, а медитую, щоб розслабитися і не здуріти від стресів на роботі». Не розуміє.

Так і виникла ідея розповісти в газеті про медитацію в сучасному трактуванні. Хоча користь її підтверджена багатьма століттями, щорічно з’являються нові дослідження, які засвідчують позитивний вплив таких занять на здоров’я. Це справді ефективний альтернативний метод лікування панічних атак, тривожних станів, залежностей тощо. Адже у переважній більшості випадків лише медикаментозно вирішити подібні проблеми не вдається.

Існує наукова галузь (психоімунологія), котра пояснює вплив свідомості на стан імунітету. Дослідження у цій царині показують, що особи, які регулярно медитують, здатні підсилювати свої захисні сили, людина ніби змушує організм протистояти запальним процесам та хвороботворним агентам ззовні.

«Вбили собі в голову, що я змінив віросповідання, кажуть, щоб ішов до церкви й каявся».

Крім цього, медитація позитивно впливає на гіпокамп — ділянку мозку, що відіграє важливу роль у роботі пам’яті. Науковці доводять, що у людей, які практикували по 30 хвилин на день протягом восьми тижнів, збільшувався обсяг сірої речовини, що покращує розумові здібності.

— Після того, як почав медитувати, навчився менше зациклюватися на проблемах, став спокійнішим. Раніше постійно «пережовував» якісь конфліктні ситуації на роботі, не міг заснути, носив у собі образи, злість або, навпаки, звинувачував себе у чомусь. Тепер я наче перепрограмовую себе на підсвідомому рівні, змінюю філософію життя. Щовечора мушу усамітнитися хоч на пів години. Але вдома цього не сприймають, хоч відселяйся, — розповідав той юнак, до речі, лікар за фахом.

Як ще можна заспокоїти противників медитації? Хіба сказати, що цей спосіб поліпшення самопочуття рекомендувала на своїй сторінці у фейсбуці ексочільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун. Один із її аргументів: «Незалежно від того, який тип фокусування ви обираєте, медитація активізує лобну частку мозку, яка бере участь у концентрації, плануванні, зосередженні уваги. Дослідження підтверджують, що покращуються всі когнітивні функції… Ця практика досить нова в наших реаліях і поки мало людей користуються її перевагами. Втім, науковці знаходять все більше доказів, що медитація має потенційно велику користь для здоров’я. Крім покращення пам’яті та уваги, таке заспокоєння допомагає боротися з тривожністю, депресією, порушеннями сну, нормалізує тиск».

У позі лотоса сидіти не обов’язково

Як навчитися правильно медитувати? Щодо цього є багато суперечливих думок. Дехто вважає, що люди помилково вважають медитацію чимось складним і магічним, оточеним загадковими діями й атрибутами. Насправді не обов’язково сидіти в позі лотоса в супроводженні звуку «ом-м-м». Можна розвинути здатність фокусувати та зосереджувати увагу незалежно від зовнішніх подразників. Тобто ви можете медитувати будь-де та в будь-якому положенні, головне — правильно налаштувати думки.

Однак якщо ви тільки починаєте практикувати, досягати відстороненості легше у зручних умовах. Тому починайте займатися у спеціально облаштованому місці усамітнено, без голосного шуму, надто яскравого світла, всього, що може відволікати.

Початковою стадією вважається вправа із концентрації. Зручно сядьте на стільці, дивані чи килимку, заплющте очі або закрийте їх пов’язкою. Візьміть за правило залишати за дверима проблеми та гризоти, які обсідали голову ще кілька хвилин тому. Заспокойте своє тіло — глибоко подихайте та відчуйте, як дещо сповільнюється серцебиття.

Зручно сядьте на стільці, дивані чи килимку, заплющте очі або закрийте їх пов’язкою. Візьміть за правило залишати за дверима проблеми та гризоти, які обсідали голову ще кілька хвилин тому.

Спробуйте заполонити свою свідомість чимось приємним, наприклад, уявляйте захід сонця у вечірньому саду. З часом вам простіше буде зосереджуватися, бо спочатку постійно виникатиме бажання «перескакувати» з однієї думки на іншу. Для початку задля ліпшої концентрації уваги можна повторювати певні слова.

Налаштуватися на потрібний лад допоможуть спеціальні записи для медитації: звуки природи (дощ, шум листя чи дзюрчання джерела) або ж «голос» дзвіночків. Позитивні звукові вібрації дадуть тілу сигнал розслабитися.

Почніть сеанси із 4 — 5 хвилин, згодом продовжуйте їх на довше. Постійно звертайте увагу на вдихи і видихи, намагайтеся уявити, як молекули повітря потрапляють у дихальні шляхи, рухаються ними та через легені насичують кров киснем.

Абстрагуйтеся від думок. Задійте тактильні рецептори. Візьміть чотки чи будь-які дрібні предмети, котрі зручно ритмічно перебирати пальцями. Повністю сконцентруйте увагу на цьому процесі. Насолоджуйтеся тим, що ваш розум вільний, приймайте те, що контролюєте його.

Якщо навчитеся досягати повного самозаспокоєння, ви зможете приборкувати емоції, контролювати психологічний стан та відновлювати душевну рівновагу.

Високий ступінь зосередженості дасть змогу підвищити продуктивність праці, допоможе приймати зважені рішення, навчить абстрагуватися. Це важливо для кар’єрного зростання і для самовдосконалення.

Опанувати вправи, які навчають розслаблятися та концентруватися, а також звільняти мозок від думок для повного заспокоєння та очищення, можна і самостійно. Нині є багато літератури на цю тему.

У сьогоднішньому шаленому ритмі життя подібні паузи дуже необхідні. Якщо відчуваєте надмірне напруження чи стрес на роботі — спробуйте відволіктись та кілька хвилин помедитувати. Це може стати хорошою зарядкою для вашого мозку та тіла.

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel