Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Привіт, COVID! Як я пройшла крізь це пекло – ​коронавірус

«Весь час лежала в ліжку, намагаючись не рухатися».

Фото з фейсбук-сторінки Аліни Калініченко.

Привіт, COVID! Як я пройшла крізь це пекло – ​коронавірус

37 днів (від приблизного моменту зараження до 2 негативних тестів) — ​ось мій термін захворювання. Від кого «підхопила» — ​невідомо. Лікарі вважають, що це міг бути незнайомий перехожий

Розпочалося все з головних болів — ​вони дещо нагадували похмілля чи магнітні бурі. Спершу допомагав звичний цитрамон, далі — сильніші препарати, але через 5 днів почалися такі сильні болі!!! Мовби череп розкривали і в нього заливали гарячу кислоту. Хотілося обхопити її руками, повзати по підлозі та вити. Що я і робила. Жодні препарати не могли зарадити. Так тривало декілька годин. Далі зненацька я втратила смак і нюх.

Відчуття при ангіні чи застуді всім відомі, та в мене не було жодних ознак ні ГРВІ, ні застуди! Та смак і нюх зникли миттєво.

Я не могла більше терпіти біль, тож ми звернулися до відділення швидкої допомоги у столичний «Добробут».

Далі — ​все як у тумані. Лікар зробив попередній висновок: «Підозра на COVID». Скерував здати тест — ​і 2 дні неймовірно напруженого очікування. Головні болі настільки посилилися, що знеболювальне не допомагало. Я просто лежала в ліжку із заплющеними очима, намагаючись не рухатися.

Минуло півтора дня — ​на пошту прийшло повідомлення з підтвердженими позитивними результатами коронавірусу та рекомендаціями їхати до Олександрівської лікарні Києва. Там мене і поклали.

Отож ділюся враженнями, що на вас чекає після госпіталізації

Кладуть до двомісної палати. Досить гарні умови, зручне ліжко, з окремим душем та туалетом. З неї виходити категорично заборонено. Називають таку палату «бокс». Але кількість боксів обмежена! Мене поклали на приставне ліжко для транспортування хворих, які не можуть ходити самотужки. Пекло.

Роблять усі необхідні обстеження: рентген легень, аналізи крові, сечі, кардіограму — через добу повідомляють результати та подальші дії. У мене, окрім жахливих мігреней і відсутності нюху та смаку, з’явилася сильна слабкість та підстрибнула температура, яка постійно варіювалася від 35,5 до 37,5.

У селі під Києвом помер старенький дідусь, усі родичі з’їхалися на похорон, а опісля пів села злягло з Covid-19. Сьогодні ніхто не захищений!

Наступного дня мені принесли аналізи, лікарський висновок, що пневмонії в мене немає. Залишили ще на добу. Далі — попросила дозволу на самостійне лікування вдома, добровільну відмову від госпіталізації.

А сюрприз був у тому, що пік хвороби припадає на 10–20-й день

Я повернулася додому, якийсь час пролежала, головні болі почали вщухати на 4–й день. За рекомендацією лікарів щодня прогулювалася в парку, практикувала дихання на повні груди, симулюючи апарат штучного дихання. Додому придбала лампу для кварцування кімнати.

Через тиждень покращало. Зробила повторний тест — і знову позитивний!

Одразу мене скерували на комп’ютерну томографію легень — висновок: пневмонія. Ще лікування на 14 днів: антибіотики, вітаміни, тест на вірус, ще одна комп’ютерна томографія. Очікування — і результат: 37 днів — і я на волі.

Випереджаючи ваші запитання, дам кілька пояснень про самоізоляцію:

Хворі на коронавірус не мають програми дій вдома, поліція до них не навідується. Все — на совісті самих хворих.

Я чітко додержувалася карантину й розуміла всю відповідальність. Прогулювалася тільки вночі, коли не було людей. У масці та рукавичках. Але в Києві лише дві лікарні приймають пацієнтів із коронавірусом: Олександрівська та Солом’янська. Місць у них — 700–1000. А хворих — 7000. От і рахуйте, скільки людей сидить на карантині вдома.

Поки лежала в лікарні, то переконалася, наскільки страшно недуга вражає старше покоління. Дуже страшно! Такі історії люди розповідали: в селі під Києвом помер старенький дідусь, усі родичі з’їхалися на похорон, а опісля пів села злягло з COVID-19. Сьогодні ніхто не захищений!

І друге найбільш поширене запитання: чим ця зараза відрізняється від звичайної застуди? Усім! Абсолютно!

Ти можеш навіть не зрозуміти, що в тебе почалася пневмонія. Вона не характеризується хрипами, температурою, лікар взагалі не може прослухати її звичайним стетоскопом. Тільки КТ.

Проте утруднюється дихання, ніби повітря стало важчим. Тисне в грудях, слину тяжко ковтати. Якщо не почати вчасно лікувати — задишка, госпіталізація, необхідність штучної вентиляції легень.

Реклама Google

Якщо розмовляти з людьми, хворими на коронавірус, — симптоми неможливо переплутати з іншими недугами.

Кажуть, усі мають пройти цей шлях. Бажаю вам перехворіти без симптоматики і навіть не знати про це пекло.

Всі будьте здорові!

Переклад: tutkatamka.com.ua.

Telegram Channel