Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Волиняни, а така ковбаса була на вашому столі?

Бо свята ще тривають!

Фото kolbas-akademy.blog.hu.

Волиняни, а така ковбаса була на вашому столі?

«Добрий вечір, пане господарю! Винеси ж нам ковбас пару. Винеси сала, не поскупися, Щоб твій ячмінь уродився. Щоб нажали сто кіп жита, Щоб сім’я була вся сита!»

Через пандемію коронавірусу і оголошений від сьогодні локдаун, цьогоріч колядників на вулицях українських міст і сіл буде значно менше. Але вони таки будуть! І бажатимуть всім добрим людям багатства, здоров`я, хорошого врожаю.

І хоч у сучасному світі гроші на знак подяки від «Пана господря» витіснили всілякі гостинці-смаколики – і «пиріг довгий», і «грудочку масла», і книш, і «кільце ковбаски», але яке ж Різдво без м’ясних делікатесів – ковбаски, шинки, паштетів і грудинки? 

Тож скористайтеся нашими рецептами.

Шинка «Домашня»

Соковите та смачне м’ясо за простим рецептом стане окрасою святкового столу

 

 Інгредієнти: 2 кг свинини, 25 г приправи для моркви по-корейськи, 100 мл соєвого соусу, 100 мл води питної, сік половини лимона, сіль.

Приготування. У глибокій мисці змішайте соєвий соус, воду, лимонний сік і спеції. Шматок шинки добре промийте та покладіть у поліетиленовий пакет, влийте туди приготовлений маринад, випустіть повітря, зав’яжіть і покладіть у холодильник на 24 години. Не забувайте час від часу перевертати м’ясо. Через добу дістаньте його, тісно обмотайте кулінарною ниткою і загорніть у фольгу. Запікайте шинку 2,5 години за температури 190 градусів. Після повного остигання у фользі поставте знов у холодильник ще на 10–12 годин. Потому дістаньте, зніміть фольгу та нитки, наріжте м’ясо тонкими слайсами та подавайте до столу.

Реклама Google

 

М’ясний рулет

Його подають і гарячим, і холодним – однаково смакуватиме. Та й начинку і гарнір до цього м’ясця можна зробити за своїм уподобанням

 

 Інгредієнти: 1,8 кг вирізки свинячої, 80 мл соняшникової олії, 5–6 зубочків часнику, мед, лимонний сік та гірчиця – за смаком, 1 ч. л. паприки, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. орегано (материнки звичайної), 1 ч. л. кропу, 0,5 ч. л. перцю чорного меленого; для начинки – 6 солодких перців, 150 г бекону, 250 г сиру голландського; для овочевого гарніру – 7–9 картоплин, 2 цибулини, 5–6 зубочків часнику, 1 ч. л. приправи до картоплі, 3 ст. л. соняшникової олії.

Приготування. М’ясо розрізати так, щоб вийшов один великий пласт. Відбити його, посипати сіллю і спеціями (для зручності можна просто змішати всі інгредієнти для маринаду з олією і змастити м’ясо). Згорнути рулетом, обмотати плівкою і покласти в холодильник для маринування як мінімум на 2 години, а краще на 10–12. Солодкий перець порозрізати на 2 частини, змастити кожну з них олією і запекти в духовці до м’якості, потому викласти гарячим у харчовий контейнер, накрити кришкою і залишити на 10–15 хвилин, а після того очистити від шкірки. Сир покраяти тонкими пластинками. М’ясо розгорнути і викласти на нього перець (згодяться також гриби, огірки, зелень тощо), далі – бекон або шинку, зверху – сир. Знову щільно згорнути рулет, обв’язати ниткою. Картоплю покраяти на дольки, цибулю – півкільцями, висипати овочі на змащене деко, посипати подрібненим часником і спеціями, полити олією та рідиною, що залишилася після запікання перців, перемішати. Зверху покласти рулет, змастити залишком маринаду, накрити форму фольгою і запікати при 200 градусах близько 1 години, тоді зняти фольгу і допікати ще 20–25 хвилин. Подавати страву на великому блюді, посипавши зеленню.

Читайте також у нас: «Чому рівненські монахи не розголошують секрету виготовлення дивовижних сирів».

 

Ковбаса «Пряна»

Вона сподобається тим, хто не любить домашньої ковбаси із салом. За цим рецептом делікатес вийде соковитим, зовсім не сухим, з яскравими пряними нотками і приємним ароматом

 

 Інгредієнти: 2 кг курячих стегенець без кісток, 2 кг яловичини, 350 мл бульйону, 3 ст. л. солі, 1,5 ст. л. меду, 2 ст. л. паприки, по 1 ст. л. меленого чорного перцю, часнику, сухого кропу, базиліку, перець горошком, оболонка для ковбасних виробів.

Приготування. М’ясо зрізати з кісток і зварити з них бульйон, додавши перець горошком, сіль за смаком, лавровий лист. Готовий бульйон процідити, охолодити і поставити в холодильник. По половині курятини і яловичини пропустити через м’ясорубку, другу половину дрібно порізати гострим ножем. Змішати фарш і порізане м’ясо, посолити, поперчити, додати спеції та мед, дуже добре вимішати і відбити масу, підливаючи холодний бульйон. Наповнити ковбасні оболонки підготовленим фаршем і підвісити на 2 години вертикально. Довести до кипіння воду, покласти в неї ковбасу і варити її при температурі близько 80–85 градусів приблизно 1,5–2 години. Потому охолодити під проточною холодною водою і підвісити в прохолодному приміщенні на 12 годин. Загорнути ковбасу в пергамент і покласти в холодильник на кілька годин. Після цілковитого охолодження нарізати скибочками і подавати до столу.

Загорнути ковбасу в пергамент і покласти в холодильник на кілька годин. Після цілковитого охолодження нарізати скибочками і подавати до столу.

 

Курячий рулет із чорносливом

Оригінальна страва, яка чудово підходить для родинної вечері або до святкового столу. Завдяки вдалому поєднанню курятини та сушеного чорносливу вона обов’язково всім сподобається

 

 Інгредієнти: 2 курячі філе, 70 г чорносливу, 2 ст. л. домашнього майонезу, 2 зубочки часнику, 60 г моцарели, 0,5 ч. л. суміші перців, 0,5 ч. л. солі, 2 ст. л. олії.

Приготування. Відбийте м’ясо через плівку, присипте спеціями з обох боків та залиште на пів години. Промийте ретельно чорнослив, залийте окропом, через пів години воду зцідіть, а чорнослив наріжте шматочками. Часник подрібніть. Змастіть м’ясо майонезом, викладіть чорнослив і часник, загорніть рулетом та обмотайте ниткою, щоб не розвалився. Помістіть у форму, змащену олією, та запікайте 30 хвилин при 180 градусах. Вийміть із духовки, зніміть нитку, присипте тертим сиром та запікайте ще 5 хвилин.

 

Буженина у часниково-гірчичному маринаді

Така смакота на святковому столі довго не затримається

 

 Інгредієнти: 1,2 кг свинячого ошийка, 3–5 ст. л. міцної гірчиці, 3–4 зубочки часнику, 5 лаврових листків, 5 гвоздичок, по 8 горошин чорного та духмяного перцю, 1 ст. л. цукру, 2–3 ст. л. солі, 1 л води.

Приготування. У каструлю влийте воду, додайте спеції, прокип’ятіть 5–6 хвилин і залиште маринад до цілковитого охолодження. Тоді покладіть у цей розсіл м’ясо і поставте у холодильник на 24 години. Через добу дістаньте, обсушіть паперовим рушником. Часник пропустіть через прес, змішайте з гірчицею та сіллю, натріть цією сумішшю ошийок та залиште настоюватися кілька годин. Підготовлене м’ясо загорніть у фольгу й випікайте протягом години за температури 190 градусів, потому розгорніть фольгу і залиште в духовці ще на 15–20 хвилин. Охолоджену буженину наріжте тонкими скибочками й подавайте до столу.

 

Підчеревина «Ароматна»

Апетитна і м’якенька грудинка, запечена в домашніх умовах, замінить магазинні делікатеси

 

 Інгредієнти: 1 кг підчеревини, 1 головка часнику, спеції до сала, сіль, оливкова олія.

Приготування. Обріжте шкірку з грудинки, зробіть надрізи. Часник пропустіть через прес, змішайте зі спеціями і натріть цією сумішшю сало. Закрутіть шматок у рулет, зафіксуйте кондитерською ниткою. Загорніть підчеревину у фольгу, викладіть у форму для запікання. Готуйте близько 1,5 години при 180 градусах. Тоді розріжте фольгу і печіть ще пів години. Коли рулет повністю охолоне, зніміть нитки та наріжте тонкими шматочками.

Читайте також у нас: «Хто переміг у волинському кулінарному батлі?».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel