Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
П’єр Карден зробив дизайн і своєї труни

«Я завжди мав намір бути іншим, бо лише так можна існувати».

Фото reuters.com.

П’єр Карден зробив дизайн і своєї труни

Серце видатного модельєра, дизайнера і кутюр’є зупинилося на 99-му році життя в Американському госпіталі в передмісті Парижа

У столиці Франції попрощалися з першовідкривачем стилю «унісекс» П’єром Карденом, якого журнал «Time» називав «хитромудрим фанатиком, котрий умудрився написати своє ім’я на всьому, що можна прибити цвяхами, приклеїти, пришити, пригвинтити, прив’язати, розтиражувати або розлити по пляшках, закрити, відкрити і спожити». Також усі пам’ятатимуть його геометричні мотиви в одязі – він започаткував моду на короткі трапецієподібні сарафани, одягав своїх моделей у широкі пальта, любив яскраві кольори і великі ґудзики. Одяг від П’єра Кардена носили такі знаменитості, як Бріджит Бардо, Марлен Дітріх, Софі Лорен, Жаклін Кеннеді, Жанна Моро (яку вважав своєю музою) та інші.

Модельєр започаткував напрям як «pret-a-porter» – масовий одяг для звичайних людей у той час, як так звана «висока мода» була доступна тільки еліті.

У 1960 році П’єр Карден створив першу колекцію чоловічого одягу, що було досить скандальним вчинком, адже раніше до нього ніхто не робив цього для чоловіків. У 1966-му презентував підбірку дитячого одягу, яку показали малята-трійнята…

Я спав із жінками, я спав із чоловіками. Я – вільна людина.

П’єр Карден казав про себе так: «Я завжди працював у своєму стилі, який відрізняється від усіх інших. Я завжди мав намір бути іншим, бо лише так можна існувати».

На церемонії прощання були присутні тільки родичі та друзі модельєра.

«Чорну труну покійного прикрашав меч його власної конструкції, лезо якого нагадувало ножиці, вплетені у вушко голки, наперсток  і котушку з нитками», – повідомляють ЗМІ, наголошуючи, що лише за попередніми підрахунками спадщина покійного імператора світу моди становить понад 70 мільярдів доларів, а своїх дітей він не мав.

П’єра Кардена поховали у Парижі на міському кладовищі Монмартр. Могила кутюр’є розташована поряд із похованням його партнера-модельєра і… коханого супутника по життю Андре Олівера, якого не стало у 1993 році. Цих стосунків Карден не приховував, пояснивши: «Я спав із жінками, я спав із чоловіками. Я – вільна людина».

Василина СМЕТАНА


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel