І ковбаса не пахне, й шинка не смакує… - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.85 € 33.56
І ковбаса не пахне,  й шинка не смакує…

Втрата нюху та смаку – не найгірше, що може спіткати хворих на коронавірус.

Фото pixabay.com.

І ковбаса не пахне, й шинка не смакує…

У деяких хворих на COVID‑19 є такі неврологічні симптоми. Люди скаржаться на головний біль, ломоту у м’язах, постійне відчуття втоми, втрату нюху та смаку, що є проявами порушення роботи відповідних нейронних центрів у мозку

Катерина Яценко, лікарка-невролог, кандидатка медичних наук, заспокоює, що, як правило, ці проблеми швидко минають і робота нервової системи повертається до свого нормального стану.

Трапляються і складніші неврологічні симптоми: втрата свідомості, судоми, порушення координації рухів, бувають менінгіти або енцефаліти. Також існує ризик розвитку інсульту (коронавірус сприяє утворенню тромбів). Такі серйозні ускладнення виникають у невеликого відсотка пацієнтів із важким перебігом хвороби. Адже вірусу не так просто проникнути у мозок людини: на його захисті стоїть гематоенцефалічний бар’єр, який чинить опір вірусам, бактеріям, токсинам та іншим шкідливим речовинам.

Також треба не забувати, що коронавірус є дуже небезпечним для легень та досить часто порушує оксигенацію (рівень кисню) у крові. Це може призвести до тяжких наслідків, оскільки мозок поглинає 20% від всього кисню, який потрапляє в організм.

Щоб не допустити кисневого голодування, під час хвороби варто вимірювати сатурацію крові.

Щоб не допустити кисневого голодування, під час хвороби варто вимірювати сатурацію крові, адже гіпоксія може початися, коли людина ще почувається добре і навіть не підозрює про небезпеку. Саме такий вплив на мозок призводить до того, що люди впадають у депресію, страждають від панічних атак та навіть можуть думати про самогубство.

Читайте також За останню добу на Волині сталось чотири смертельні випадки від COVID-19.

Крім того, і після завершення лікування іноді спостерігаються порушення пам’яті, проблеми зі сном, неуважність. Повний спектр наслідків COVID‑19 ще доведеться вивчати, і сьогодні ніхто не дасть відповідь, як запобігти таким ситуаціям, коли ковбаса не пахне й шинка не смакує.

Марія КАЩУК.