Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Cкучили  за супчиком? Ось вам найкращі рецепти

Підбірка рецептів найсмачніших перших страв.

Фото Pixabay.

Cкучили за супчиком? Ось вам найкращі рецепти

Ми також! Ще б пак — після тривалих новорічно-різдвяних застіль навіть найвибагливіші гурмани чекають не дочекаються, коли на столі паруватиме звичайний свіжий гарячий суп. Якщо ж ви додасте страві якоїсь особливої нотки, почуєте, як у народному жарті, замість «Дякую» — «Дайте ще!»

Селянська затируха

Її можна варити не лише на м’ясному бульйоні, але й на овочевому чи грибному. Родзинка страви — в незвичній борошняній крихті, яку іноді називають «лінивою локшиною»

 

 Інгредієнти: 400 г курятини, 6–7 картоплин, 1 цибулина, 2 морквини, 1 маленький корінь селери, сіль та перець, куркума, зелень петрушки, лавровий листок; для тіста — 1 яйце, 150 г борошна.

Приготування. Курятину порізати, помити й поставити варитися на маленький вогонь. Після закипання бульйону зняти піну й посолити.

Борошно та яйце добре перемішати руками, потираючи долоні одна об одну, щоб утворилася крихта середньої фракції.

Реклама Google

Через пів години від початку кипіння бульйону вийняти м’ясо й відділити його від кісток. Дрібно нарізати цибулю, одну морквину натерти на тертці. Спасерувати овочі на олії. Другу морквину покраяти невеличкими кубиками. Так само подрібнити й корінь селери. Картоплю почистити, нарізати брусочками та додати в бульйон. Коли все закипить, всипати селеру й кубики моркви. Поварити ще хвилин 10–15, тоді додати в суп засмажку, спеції, лавровий листок. При потребі досолити. Покласти у бульйон порізану варену курятину. Приготовану борошняно–яєчну крихту просіяти крізь сито, щоб позбутися зайвого борошна. Всипати вміст сита у киплячий суп. Варити на слабкому вогні ще 10 хвилин. Наприкінці покласти подрібнену зелень і вимкнути вогонь.

Грибний суп із галушками

Завдяки неповторному аромату грибів до страви можна не додавати жодних спецій — вона й так буде бездоганною

 

 Інгредієнти: 30 г сухих грибів, 1 л води, 1 морквина середньої величини, 1 корінь петрушки, 1 цибулина, 2 ст. л. масла вершкового, 4 гілочки петрушки, 150 мл молока, 100 г манної крупи, 1 сире яйце, сіль за смаком.

Приготування. Гриби ретельно промити, замочити на кілька годин, після чого відварити. Отриманий бульйон — основа майбутнього супу. А гриби дістаємо шумівкою і разом із дрібно нарізаними цибулею, морквою та корінням петрушки смажимо на вершковому маслі. Тим часом із манки, молока, яйця місимо тісто, скачуємо невеликий джгут і ріжемо маленькими шматочками.

У каструлю з грибним бульйоном додаємо спочатку гриби з овочами. За кілька хвилин до готовності кидаємо галушки і варимо, поки не спливуть.

Читайте також: Просто і смачно: рецепти солоної випічки до борщу та бульйону.

Суп із картопляними галушками

Смачно, яскраво і пахне весною!

 

 Інгредієнти: 2 л води, 600 г картоплі, 300 г яловичини, 1 скл. свіжого або мороженого зеленого горошку, 2–3 жмені борошна пшеничного, 3 морквини, 1–2 яйця, 1 корінь селери, 1 лавровий лист, вершкове масло, манка, перець чорний горошком, сіль.

Приготування. М’ясо покласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння. Зняти піну, посолити, додати лавровий лист, 2–3 горошини перцю, варити на помірному вогні 1,5–2 години, потім вийняти м’ясо і нарізати кубиками, бульйон процідити. Моркву і корінь селери почистити, промити, порізати невеликими кубиками. Картоплю почистити, зварити й, остудивши, натерти на тертці. З тертої картоплі, борошна, яєць та солі замісити тісто. Вершкове масло розтопити на пательні. Стіл присипати борошном, розкачати картопляне тісто, змастити розтопленим маслом, присипати манкою, згорнути в рулет і нарізати на шматочки завширшки 1 см. У готовий бульйон всипати овочі, довести до кипіння, посолити і варити на середньому вогні, через 15 хвилин у киплячий суп покласти галушки й варити до готовності. Перед подачею притрусити свіжою посіченою зеленню петрушки та кропу.

Білий

Ця традиційна японська страва, смачна й навариста, стала популярною в багатьох країнах, хоча всюди в неї внесли невеличкі доповнення чи зміни. Пропонуємо один із варіантів білого супу

 

 Інгредієнти: курка–бройлер (2–2,5 кг), вода, 1 цибулина, 1 морквина, 2 лаврові листки, 3 горошини чорного перцю, 0,5 кг свіжих печериць, 2 плавлені сирки, 0,5 кг картоплі, 0,5 ст. л. мускатного горіха меленого, сіль та чорний мелений перець — за смаком

Приготування. Підготовлену курку варимо у 3 л води, в міру її википання доливаємо, щоб мати достатню кількість бульйону. Для надання страві кольору й аромату кладемо 1 цибулину і 1 морквину. Хороша бройлерна курка буде готова приблизно через 2–2,5 години. За 10 хвилин до кінця варіння додаємо 3 горошини чорного перцю, 2 лаврові листки. Курку виймаємо й охолоджуємо. Бульйон проціджуємо і ставимо на середній вогонь.

Плавлені сирки ріжемо на невеликі кубики. Відварене м’ясо відділяємо від кісток і нарізаємо на дрібні шматочки. Картоплю і печериці натираємо на крупну тертку. Всі інгредієнти висипаємо у киплячий бульйон, варимо 15–20 хвилин, помішуючи. У майже готовий суп додаємо мелений мускатний горіх і при потребі досолюємо. Подаємо, посипавши чорним меленим перцем та посіченою зеленню петрушки і кропу. Смакуватиме білий суп зі сметаною, сметанним соусом або вершками, які ставляться на стіл окремо в соуснику.

До речі. Щоб курячий бульйон був більш прозорим, варіть його на середньому вогні.

Солянка

Така перша страва не лише внесе різноманітність у меню, а й допоможе «ліквідувати» залишки м’ясних продуктів після свят

 

 Інгредієнти: 2,5–3 л води, 300 г свинини на кісточці, 300 г копченостей (шинки, ковбаси, сосисок, мисливських ковбасок, реберець тощо), 300 г картоплі, 1 банка маслин, 2–4 маринованих або солоних огірки, 2 цибулини, 1 морквина, 1–2 лаврові листки, 2 ст. л. томатної пасти, сіль, перець; для подачі — лимон, зелень, сметана.

Приготування. Цю страву нерідко варять саме після свят, адже після щедрих застіль хочеться посьорбати гарячого та ріденького супчику. Крім того, це можливість використати м’ясні нарізки, що залишилися.

Свинину на кістці залити водою, довести до кипіння, зняти піну і варити на малому вогні 2 години. З готового бульйону дістати м’ясо, нарізати його соломкою і всипати назад у каструлю. Так само покраяти інші м’ясні продукти й підсмажити їх на сковорідці без додавання олії. Додати нарізану кубиками цибулю та натерту на тертці моркву. Коли овочі спасеруються влити томат. Протушкувати все разом. Картоплю нарізати кубиками і всипати в киплячий бульйон. Коли картопля буде напівготовою, додати томатну засмажку з копченостями. Огірки покраяти кружальцями (якщо шкірочка товста, то почистити її), додати у солянку. Поперчити і посолити, покласти лавровий листок, кружальця маслин, перемішати і на повільному вогні варити 10–15 хвилин. У кожну тарілку при подачі покласти скибочку лимона, сметану і зелень.

Харчо

У грузинській кухні він вважається одним із найсмачніших супів і вирізняється гострим пікантним смаком та ароматом. Побалуйте себе і своїх домочадців цією стравою

 

 Інгредієнти: 1 кг яловичини на кістці, 2 морквини, 2 цибулини, 6–8 картоплин, 1 головка часнику, ½ склянки рису, 4–5 ст. л. томатної пасти, 1– 2 ст. л. аджики, 5–6 ст. л. олії, 1–2 ст. л. сушеної зелені петрушки, 1–2 лаврові листки, ½ ч. л. солі, 10 горошин чорного перцю, ¼ ч. л. червоного меленого перцю, 1 ч. л. приправи хмелі–сунелі.

Приготування. М’ясо промийте холодною водою, розріжте на шматки. У великій каструлі закип’ятіть воду, покладіть яловичину та по одній почищеній морквині й цибулині. Після закипання зменшіть вогонь, зберіть шумряву, додайте лавровий лист, чорний перець горошком, щедро посоліть і варіть 2–2,5 години. М’ясо й овочі дістаньте і покладіть в іншу посудину. Часник почистіть і помийте, розчавіть на кашку. Другу морквину натріть на тертці, цибулю наріжте півкільцями або дрібніше. На добре розігрітій сковороді з олією обсмажте, помішуючи, томатну пасту і часник 5–10 хвилин, додайте нарізану цибулю. Коли вона розм’якне, висипте моркву і смажте 3–4 хвилини, влийте 1 ополоник бульйону і посоліть. Тушкуйте овочі ще хвилин 10–15, після цього перелийте засмажку в бульйон. Варену яловичину відокремте від кісток і наріжте шматочками. Почищену і помиту картоплю покрайте кубиками. Рис промийте. Все це додайте в каструлю з бульйоном і засмажкою, приправте спеціями: хмелі–сунелі, аджикою і червоним перцем. Коли рис і картопля стануть м’якими — харчо готове! При подачі посипте зеленню петрушки. Рецепт розрахований на 10–12 порцій.

Telegram Channel