Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Конкурс знавців: «Коли поглянув на крісло-гойдалку, блискавкою промайнуло: це ж Лобановський!»

Валерій Васильович мав прекрасне почуття гумору. А його улюблений тост: «Вип’ємо за те, завдяки чому, незважаючи ні на що».

Фото dynamo.kiev.ua.

Конкурс знавців: «Коли поглянув на крісло-гойдалку, блискавкою промайнуло: це ж Лобановський!»

Друзі, ну і завдали ви мені клопоту ниньки! Одразу зауважу: приємного клопоту — вибирати найкращого з кращих. Бо лише кілька разів за час нашого конкурсу на один тур надходило стільки сильних і теплих листів. Дякую! І цій шані і любові є пояснення: ви писали про людину планетарного масштабу — Валерія Васильовича Лобановського! Я спочатку навіть розгубився, кому ж віддати пальму першості…

Але насамперед нагадаю запитання, відповідь на яке, бачите, не стримався — і оголосив.

«Гарбуз із секретом» – 1 (2021)

Якщо уважно розглянете ці фотографії, то назвете прізвище відомого українця, яким захоплювалися мільйони.

Якщо уважно розглянете ці фотографії, то назвете прізвище відомого українця, яким захоплювалися мільйони. Фотоколаж volyn.com.ua.
Якщо уважно розглянете ці фотографії, то назвете прізвище відомого українця, яким захоплювалися мільйони. Фотоколаж volyn.com.ua.

  Чиє фото знаходиться у гарбузі?

У визначенні переможця конкурсу історій пошуку правильної відповіді насамперед додав плюсів тому, хто відкрив для мене щось нове з життя футбольного Метра. Хоч здивувати було важко, бо на запитання надихнула доволі ґрунтовна книга Дмитра Харитонова і Артема Франкова «Лобановський. Післямова».

На запитання надихнула доволі ґрунтовна книга Дмитра Харитонова і Артема Франкова «Лобановський. Післямова».

Читайте також у нас: «З пришитою ногою ходжу, пораюсь, хліб печу…».

Зваживши всі «за» і «проти», я надаю слово, хоч і дуже урізане ☺, Василю Момотюку із села Росошани Дністровського (донедавна — Кельменецького) району Чернівецької області: «Глянувши на колаж, я спочатку подумав про космонавта Леоніда Каденюка, оскільки були погони. Прикидав і на перші букви назви предмета на кожній світлині, але чогось толкового не виходило. Ще не раз уважно розглядав фото – і погляд зупинився на соняшникові. Далі — на кріслі–гойдалці. І раптом, наче блискавка, майнула думка: пригадав, що так, хитаючись, перебував на тренерській лаві Валерій Лобановський (1939 — 2002). І пішло! Соняшник — це прізвисько тренера у молодості (Рудий соняшник). До речі, мав й інші: Маятник, ВВЛ, Метр. Серед уболівальників було популярне Лобан. За високий зріст (187 см) його ще кликали Гусаком. Закордонні журналісти називали Лобановського Айсбергом, Залізним полковником, в Еміратах додалося ще одне прізвисько — Похмурий Ведмідь…

Зображення сухого листа — це знаменитий удар Лобановського–гравця. Він, математично вирахувавши, майстерно закручував удар із кутового, в результаті якого м’яч міг напряму потрапити у сітку воріт. Таким способом Метр забив 9 голів.

Погони полковника внутрішніх справ — це звання, яке тренерові присвоїли за високі досягнення у футболі, адже він працював у системі «Динамо», яким опікувалось Міністерство внутрішніх справ.

А ще Лобановський обожнював джаз.

Ще кілька цікавих фактів із біографії найтитулованішого тренера часів СРСР, Героя України Валерія Лобановського:

  •  У кишені свого піджака носив невеличку ікону, тому під час важливих матчів тримався за серце.
  •  Вірив у магію числа «13» — нікому не дозволяв виходити на поле під таким номером. На шляху з роздягальні до поля намагався не наступати ногою на лінії розміток бігових доріжок та на тріщини на асфальті.
  •  Обожнював джаз».

Отож, пане Василю, ви стаєте першим переможцем конкурсу історій пошуку правильної відповіді в 2021 році й отримаєте 150 гривень призових!

Цікавий факт

Валерій Васильович мав прекрасне почуття гумору. А його улюблений тост: «Вип’ємо  за те, завдяки чому, незважаючи ні на що».
Валерій Васильович мав прекрасне почуття гумору. А його улюблений тост: «Вип’ємо за те, завдяки чому, незважаючи ні на що».

 Представник української діаспори в США Тарас Яворський в одному з інтерв’ю згадав епізод з матчу збірної СРСР на Олімпійських іграх в Монреалі-1976 — коли під час виконання радянського гімну група української діаспори, яка налічувала близько півтори тисячі чоловік, стоячи за кілька метрів від лави запасних збірної СРСР, заспівала «Ще не вмерла Україна», то Лобановський обережно за спиною показав їм кулак з піднятим догори великим пальцем («люкс!». – Г. Г.), а після гри тренери і гравці збірної СРСР підійшли до їхнього сектору і подарували їм сувеніри. Тоді на цих іграх команда Валерія Васильовича виборола «бронзу», але в Союзі виступ назвали провальним.

По 1 балу за перший тур запишуть собі ще 11 учасників, які прислали sms зі словом «Лобановський». І серед них двоє гравців «Гарбуза із секретом» отримають по 100 гривень.

З легкої руки головного бухгалтера «Цікавої газети на вихідні» Тамари Вдовиченко фортуна усміхнулась Ользі Сидорук із села Кропивники Ковельського (донедавна Шацького) району Волині Спокою чомусь не давала фраза з останнього минулорічного номера, що розгадувати завдання треба разом із приятелями і родичами за святковим столом. Тож які бесіди ведуться за ним? Згідно з етикетом, не говорять про політику, релігію, здоров’я. Ага… Чоловіки говорять про футбол. Андрій Шевченко? Не полковник. Валерій Лобановський? Перша інформація, що відкрилася в гуглі, була про так званий удар «сухий лист». У правильній відповіді вже не сумнівалась») і Тетяні Репетило із Гуляйполя Звенигородського (донедавна Катеринопільського) району Черкаської області Мене не покидала думка, що відгадку, людину заховану в гарбузі, я знаю і досить добре знаю, а сказати не можу… І через кілька днів у моїй голові раптово з’явилася і зазвучала пісня наших українських авторів Юрія Рибчинського та Геннадія Татарченка, яку виконала Тамара Гвердцителі — «Віват, король!». Одразу пригадалася подія, а саме закінчення спортивної кар’єри футболіста Олега Блохіна, якому цей твір присвятили. І тут наступний акт: мов наяву побачила Валерія Лобановського, який дивиться на гру своєї команди і хитається, ніби сидить у кріслі–гойдалці…».

Уявляю ваші емоції! Але нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» – 3 (2021)

Захований нами герой у реальному житті, а не в анімаційному, не носить шкіряного шолома пілота з окулярами часів початку ери підкорення неба. Проте може подолати у повітрі відстань від кількох десятків до кількох сотень метрів. Рекордсмени з їхнього виду «літали» і на кілька кілометрів. Бо якщо захоче, наш герой може стати як параплан або повітряний змій. Хоча насправді є таким, як описала Ліна Костенко у вірші, де «буде небо».

Наш герой, як і його український тезка – справжній господар і від дарованого не відмовляється, а все носить у свій дім.

Трапляється на новорічних листівках, має космічного тезку, неофіційну назву в медицині, по ньому тунгуси визначають вправність, а серед ворогів нашого героя — один із символів прародича «Гарбуза із секретом»…

Що знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 30 січня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Коляда», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «Ялинка (Микола Гнатюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Читайте також у нас: «Уже 37 років серце волинянки пульсує завдяки… батарейці».

Будьте крепко–моцні! І, звісно, кохані.

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також у нас: «На українському телеканалі у прямому ефірі вшановували пам’ять бойовиків «Л/ДНР».​


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel