Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Онука українського січового стрільця стала войовничою Лагертою у «Вікінгах» (Фото)

Роль Лагерти принесла Кетрін найбільшу славу.

Фото із сайту plast.org.ua.

Онука українського січового стрільця стала войовничою Лагертою у «Вікінгах» (Фото)

Скандинавську сагу, яка підкорила весь світ, називають найпопулярнішим проєктом телеканалу History і порівнюють із «Грою престолів». Лише у Сполучених Штатах серіал переглянуло майже 7 мільйонів глядачів. Головну героїню Лагерту — легендарну постать в історії вікінгів — зіграла Кетрін Винник, яка також стала режисеркою одного з епізодів фінального шостого сезону «Вікінгів»

Утім це в Голлівуді вона — Кетрін, а вдома — Катруся Винницька, яка святкує Різдво у маминій вишиванці і завжди згадує в інтерв’ю, що пишається своїм українським корінням: «І друзі, і колеги знають про моє походження. Це саме те, що робить мене унікальною з–поміж інших в Голлівуді, а там не  так  багато  акторів з таким корінням».

Катерина пишається своїм походженням й охоче вбирається  у вишиванку.
Катерина пишається своїм походженням й охоче вбирається у вишиванку.

 Батьків Катрусі — Романа і Лесю — до Канади привезли ще маленькими. Народилися вони у Німеччині в родинах українців, яким у 1940–х роках довелося тікати від радянської влади. Бабуся по мамі Лесі родом із Львівщини, а дідусь — з Тернопільщини. Рідня тата Романа — зі Старого Самбора і Борислава. Прадід — січовий стрілець Іван Винницький, поручник 1–ї Запорізької дивізії армії УНР. Його син Володимир 16–літнім записався до січових стрільців, сказавши, що йому вже 18. Згодом він став одним із засновників та керівників Організації колишніх січових стрільців у Канаді.

Читайте також: «Розстріляне весілля» на Волині: історія одного фото.

До 8 років Катя спілкувалася лише українською. А ще вона та двоє її братів (Маркіян і Адам) та сестра (Дарія) були пластунами.

Кетрін народилася в Етобіко на околиці Торонто. Щонеділі вона ходила в тамтешню українську школу імені Цьопи Паліїв та відвідувала греко–католицьку церкву. Ба більше, до 8 років Катя спілкувалася лише українською. А ще вона та двоє її братів (Маркіян і Адам) та сестра (Дарія) були пластунами.

Канадське весілля її батьків – Романа і Лесі – було стовідсотково українським.
Канадське весілля її батьків – Романа і Лесі – було стовідсотково українським.

 «Цей досвід дав мені багато користі в дорослому житті. Перш за все, допоміг сильний дух української громади, в якій я зростала. У «Пласті» здобула унікальні навички для виживання. Ці знання можуть стати у пригоді, коли ти сам у лісі чи просто не маєш доступу до води. Треба знати такі речі, особливо коли ти вікінг, — ​розповідає актриса. — ​Я дуже любила ці табори. Відійшла від цього, коли мала 17 років. Тоді активно почала займалась тхеквондо. Хотіла боротись із хлопцями».

«У «Пласті» здобула унікальні навички для виживання. Треба знати такі речі, особливо коли ти вікінг».
«У «Пласті» здобула унікальні навички для виживання. Треба знати такі речі, особливо коли ти вікінг».

 Кетрін Винник — ​срібна призерка чемпіонату Канади. Має чорний пояс із карате та тхеквондо. Вона отримала ліцензію охоронця і працювала викладачкою бойових мистецтв, готуючи акторів на знімальних майданчиках.

Акторської майстерності Кетрін навчалася у студії Вільяма Еспера в Нью-Йорку. Зараз у її доробку вже більше 60 стрічок та серіалів. Серед них — ​«Кохання та інші ліки», «Доктор Хаус», «Кіллери», «50 перших поцілунків», «Мисливці за старовиною», «CSI: Місце злочину», «Кістки», «Темна вежа» — ​екранізація однойменної серії романів Стівена Кінга. 

Читайте також: Відома українська ведуча після відрядження у Вашингтон захворіла на коронавірус.

У 2012-му Кетрін отримала головну роль у фільмі «Мистецтво крадіжки», де грала українську танцівницю та подругу героя Курта Рассела.

Але справжню славу їй принесла роль Лагерти у канадсько-ірландському популярному телесеріалі «Вікінги», за яку вона отримала низку нагород. Преса назвала її героїню одним з найбільш захопливих феміністичних образів на телебаченні. А фанати зі всього світу купують іграшки та роблять тату із зображенням скандинавської красуні.

Кетрін Винник – гордість України і Канади.
Кетрін Винник – гордість України і Канади.

 Актриса мріє колись побувати на батьківщині своїх предків і зустрітися з місцевими пластунами. Кетрін Винник завжди має чітку позицію щодо України. Вона називає Голодомор геноцидом проти українців, підтримувала Революцію гідності та різко засуджує російську військову агресію: «Думаю, що Україна переживає дуже важливі часи. Вірю, що це все зробить її сильнішою і завершиться перемогою. Усі українці світу повинні, особливо зараз, триматися разом — ​для того, щоб розвивати державу. І щоб діти наших дітей теж були пластунами. Якщо моя роль акторки цьому якось може допомогти, то я завжди готова».

За матеріалами plast.org, 
ua.tribuna.com.

Ольга ВЕКЕРИК

Telegram Channel