Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Хочете бути щасливими  і розумними? Станьте добрішими…

«Робіть хороші справи й будете почуватися на висоті», – вважає Річард Девідсон.

Фото із сайту vnimatelnost.com.

Хочете бути щасливими і розумними? Станьте добрішими…

Відомий американський невролог Річард Девідсон вважає, що основа здорового мозку — здатність позитивно мислити, потреба піклуватися не тільки про себе, а й про інших

Хоча б 15 хвилин щодня думайте тільки про хороше

Звання найщасливішої людини на Землі колись одержав тибетський монах Матьє Рікар. Не без вагань він погодився на участь у дослідженні нейробіолога Річарда Девідсона. Той підключив до голови ченця 256 датчиків. Сканування показало дуже високий рівень випромінювання ділянки мозку, що відповідає за свідомість, увагу, навчання і пам’ять. Учений стверджує, що таке він бачив уперше. Дуже висока активність мозку, за його словами, означає «аномально великий потенціал для щастя і знижену схильність до прояву негативу».

Чернець спочатку намагався сховатися від слави. Але Далай–лама порадив йому не боятися публічності. І Матьє Рікар написав кілька книг про те, як досягти емоційного благополуччя. Головне, на його думку, уникати порівнянь. «Так, ми не намагаємось суперничати з Біллом Гейтсом. Але зате постійно конкуруємо зі своїми сусідами. Але навіщо?!» — дивується чернець.

За його словами, саме порівняння себе з кимось є «вбивцею щастя». Рікар радить людям щодня по 15 хвилин тренувати свій розум, думаючи тільки про хороше.

Сприяє внутрішньому комфорту і медитація — фокусування уваги на певному об’єкті, думці для досягнення спокійного та стабільного стану душі. Це допомагає краще розібратися в самому собі та знайти відповіді на багато питань.

Доведено, що чоловіки і жінки, які не впадають у відчай із найменшого приводу, в середньому живуть на 11−15% довше.

— Що поробиш, якщо у мене дуже вразлива вдача. Болісно реагую на плітки. Покритикують на роботі — цілу ніч не сплю, гризуся, плачу. Наступного дня все з рук валиться, — скаржиться знервована колега, яка вважає, що її «тонкошкірість» виправити неможливо.

Насправді все не так трагічно. Можна навчитися акцентувати увагу на хороших аспектах свого життя та ігнорувати дрібні неприємності. Формування такого мислення вимагає часу, але результат окупить всі зусилля. Культивуйте в собі оптимізм. Доведено, що чоловіки і жінки, які не впадають у відчай із найменшого приводу, в середньому живуть на 11−15% довше, ніж ті, для кого не характерне позитивне сприйняття світу.

Річард Девідсон, професор психіатрії в Університеті Вісконсін–Медісон, стверджує: «Основа здорового мозку — доброта». Зрештою, інтелект — це здатність набувати і застосовувати знання і вміння. Тому бути розумним — означає не просто запам’ятовувати інформацію, факти, а успішно давати собі раду в повсякденному житті. Добрій по натурі людині це дається легше.

Сьогодні все більше вчених схиляються до того, що існують різні типи інтелекту, в тому числі соціальний та емоційний. Емпатія — здатність розуміти чужі почуття  — настільки важлива, що в Данії у школах її навіть викладають поряд із математикою та читанням, бо вважають, що це необхідно для кожної розумної і гармонійно розвинутої особистості. Адже в житті важливо вміти з усіма порозумітися, підтримати бесіду, володіти навичками переконання. Це дає вдвічі більше шансів досягнути мети.

10 звичок успішних людей

Згідно з дослідженням Річарда Девідсона, «жайворонки» — ті, хто звечора швидко засинають і прокидаються на світанку, — зазвичай є щасливішими, ніж «сови» (любителі спати довго). Втім, є й винятки. Наприклад, ранок Уїнстона Черчилля проходив, як правило, досить ліниво, і, тим не менше, цей політик зміг увійти в історію. Кажуть, Черчилль любив поніжитися в ліжку навіть до 11–ї години. Але він мав інші гарні звички, які сприяли його видатним досягненням.

«Секрети» успіху, виявляється, зовсім прості:

1. Важливо завжди прокидатися з почуттям вдячності за дар життя і передчуттям радості нового дня. Подякуйте Богу. Коли ж справи кепські, варто подумки скласти перелік позитивних моментів, які є в кожної людини без винятку. Згадайте щось хороше і усміхніться.

2. Фізичні навантаження дають людині ендорфін — гормон, який робить її щасливою. Ранкові тренування, пробіжки, прогулянки полегшують симптоми депресії, тривожності, пригніченості.

3. Ніколи не економте на сніданку. Це найважливіша трапеза дня, яка забезпечує організм енергією, що знадобиться для виконання запланованої роботи.

4. Стежте за своєю поставою. Не опускайте голову, не човгайте ногами. У щасливих людей хода вільніша, розкутіша, а кроки ширші. І це запускає ланцюгову реакцію у мозку, сприяє поліпшенню працездатності.

5. Вислуховуйте людей, у такий спосіб ви відкриваєтеся для нових знань, демонструєте впевненість у собі та повагу до інших. 

6. Не роздумуйте про минуле, не шкодуйте за втраченими можливостями. Щасливі люди не тримають в душі зла. Не дозволяйте ненависті і образам роз’їдати душу і отруювати думки. Це знищує нервову й імунну системи, стає причиною хвороб.

7. Приблизно 40% наших щоденних справ — чистої води звичка або рутина. Але якщо ви робите те, до чого лежить душа, поринаючи у своє захоплення з головою, то результат буде значно кращий. Досягнувши чогось, ми, як правило, радіємо цьому зовсім недовго, а потім відчуття щастя нас залишає. Запам’ятовуйте моменти свого тріумфу. Радісні події повинні стати генератором майбутніх перемог.

8. Час від часу дозвольте собі вимкнути комп’ютер, телефон, планшет. Зніміть із себе постійний інформаційний вантаж. Живе спілкування з близькими та друзями, з природою додасть вам наснаги і сил.

Читайте такожНа Рівненщині фотомисливець зазнімкував птахів, які полюбляють хильнути плодово-ягідного й добряче похуліганити

9. Починаючи роботу, слід спочатку братись за найважче. Тобто важливо мати чітко поставлені цілі та класифікувати їх за пріоритетністю.

10. Не плекайте примарних сподівань, що радісні події самі постукають до вас у двері. Робіть добрі справи й будете почуватися на висоті. Тож творіть щастя і діліться ним із оточуючими.

Оксана КРАВЧЕНКО

Telegram Channel