Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Смаколик із того,  що… під рукою

Фото із сайту cook.kitchen-profi.net.

Смаколик із того, що… під рукою

Зазвичай слово «запіканка» ми сприймаємо як назву запеченого в духовці сирного пирога. Але ця страва буває не тільки сирною, а й м’ясною, рибною, овочевою, фруктовою. Жартують, що, маючи фантазію, її можна зробити з того, що знайдете у холодильнику. А ще суттєвими перевагами запіканки є те, що вона готується швидко і вдається навіть не дуже досвідченим кулінарам

…макаронна із шинкою

Для цієї страви можна міняти наповнення: печене м’ясо, тушковані гриби, відварена курятина, овочі, смажена печінка, навіть солодкий сир із родзинками — щоразу смакуватиме по–новому

Інгредієнти: 350 г спагеті, 50 г вершкового масла, 3 яйця, 200 г шинки, 200 г твердого сиру, сіль, перець — за смаком.

Приготування. Спагеті відварити у підсоленій воді. Воду злити, а спагеті змішати з маслом та трохи збитими з сіллю та перцем яйцями. Маслом щедро змастити й форму, у якій будете запікати. Сир потерти. Третину його додати до макаронів і вимішати. На дно форми викласти половину макаронів. Далі — шар нарізаної смужками шинки, шар сиру (друга третина), а зверху викласти решту макаронів і посипати залишками сиру. Запікати у духовці при 180оС 20–25 хвилин. Подавати з домашніми консервованими смаколиками, нарізавши запіканку порційно.

 

 …ІЗ ФРИкаделькамИ

Терта бульба з м’ясними кульками та помідорами — чудове поєднання для запіканки

Інгредієнти: 500 г м’ясного фаршу, 1 кг картоплі, 200–300 г помідорів чері, 2 яйця, 1 велика цибулина, 1 морквина, 3 зубчики часнику, 3 ст. л. манки, 5 ст. л. майонезу, 1 ч. л. куркуми, 2 ч. л. гірчиці, сіль, перець — за смаком, невеликий пучок кропу, олія.

Приготування. Пасеруємо в олії нарізану маленькими кубиками цибулину, подрібнений часник і натерту на середній тертці моркву, приправляємо куркумою, охолоджуємо. Сиру картоплю чистимо і тремо на тертці, змішуємо її з майонезом, гірчицею, яйцями, манкою, сіллю, перцем, посіченою зеленню. Додаємо в картопляну масу засмажку з моркви, цибулі й часнику. Все ретельно перемішуємо, викладаємо у змащену олією форму і розрівнюємо. Фарш солимо, перчимо, вимішуємо і змоченими у воді руками формуємо фрикадельки. Рівномірно розподіляємо по поверхні картопляної маси, злегка втискаючи в неї, помідори чері і м’ясні кульки. Ставимо форму в попередньо прогріту до 180°С духовку і запікаємо до готовності.

…картопляна із сосисками

Ця запіканка схожа на картопляний пиріг, вдається дуже м’якою, з витонченим смаком

Інгредієнти: 400 г сосисок, 700 г картоплі, 50 г вершкового масла, 250 г твердого сиру, 70 мл молока, 2 яйця, зелень, сіль, перець — за смаком.

Приготування. Картоплю почистити, зварити в підсоленій воді до готовності, розім’яти на пюре, додавши вершкове масло й молоко. Сосиски очистити від плівки, нарізати невеликими шматочками. Форму для випікання змажте маслом, викладіть в неї 2/3 пюре, розрівняйте поверхню. Виставте «стовпчиками», трохи втискаючи, шматки сосисок. Зверху викладіть решту пюре і розрівняйте. В окремій посудині змішайте яйця, сіль і дрібку меленого перцю. Збийте до однорідності, додайте натертий на середній тертці твердий сир, перемішайте і залийте картоплю із сосисками. Готуйте запіканку в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel