Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Лікар не мився  5 років. Що довів цей експеримент?

Професор Гемблін стверджує, що активні процедури з догляду за собою — це сучасний і не обов’язковий винахід.

Фото із сайту adweek.com.

Лікар не мився 5 років. Що довів цей експеримент?

37-річний Джеймс Гемблін (на фото), професор Школи громадського здоров’я Єльського університету, який спеціалізується на профілактичній медицині, поділився своєю теорією щодо шкідливості частого миття

«Два повних роки свого життя людина витрачає на те, щоб приймати душ або ванну. Скільки часу (і грошей, і води) йде на це?»  — пише доктор Гемблін у своїй книзі «Чистота: нова наука про шкіру та мистецтво робити менше». Він переконаний, що ми маємо регулярно мити руки з милом та чистити зуби, але інші частини нашого тіла такої ретельності зовсім не потребують.

Щоб перевірити свої припущення, професор перестав приймати душ ще у 2015 році. Спершу він зменшив використання мила, шампуню та дезодоранту і став рідше митися  — раз на три дні, а потім відмовився взагалі.

Пан Гемблін каже, що чим менше він використовував води та засобів для миття, тим меншою ставала у них потреба. Американський академік пояснює, що запах нашого тіла є результатом діяльності бактерій, які живуть на шкірі та харчуються потом і жировими виділеннями. Коли ми щодня наносимо на себе різні гелі, шампуні, то порушуємо природний баланс шкіри.

Відмова від душу чи ванни запускає процес регуляції, завдяки якому екосистема досягає стабільного стану, і неприємний запах зникає. Залишається просто запах людського тіла.

Рішення доктора Гембліна відмовитися від миття було не лише експериментом. У рамках дослідницької роботи над книгою він спілкувався із широким колом людей, зокрема дерматологами, імунологами, алергологами та навіть теологами. Учений досить критично ставиться до виробництва й реклами засобів догляду за шкірою.

Професор Гемблін стверджує, що активні процедури з догляду за собою  — це сучасний винахід. Досі не до кінця вивчено, що відбувається, коли ми змінюємо мікробну популяцію на своєму тілі.

«Бактерії на шкірі так само важливі для її зовнішнього вигляду та нашого здоров’я, як кишкові для травної системи», — говорить учений.

«Бактерії на шкірі так само важливі для її зовнішнього вигляду та нашого здоров’я, як кишкові для травної системи», — говорить учений.

Читайте також: «І старий батько страждає, і я з ним мордуюся…»

«Для тих, хто хоче перевірити мою теорію, раджу це робити поступово. Почніть з коротших, холодніших і рідших прийомів душу, а також використовуйте менше мила».

Марія КАЩУК

Telegram Channel