Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Післяродові ускладнення у ВРХ

Ось таким воно з’являється на світ.

Фото із сайту foodbay.com.

Післяродові ускладнення у ВРХ

Про те, які хвороби найбільше вражають худобу у зимовий та весняний періоди і як з ними боротися розповідає ветлікар управління Держпродспоживслужби у Ратнівському районі Руслан Жерж

— Навесні починається період масового розтелення. І в цей час основним захворюванням є післяродовий парез. Це гостра нервова недуга, що розвивається раптово, швидко і пов’язана з порушенням мінерального гомеостазу (кальцію, фосфору, магнію). Від неї страждають переважно корови, рідше кози й вівці, надзвичайно рідко — свиноматки та кобили. Хворіють, як правило, високопродуктивні тварини середнього віку (3–5 лактація), і нечасто корови–первістки; також тварини, які в сухостійний період мали вгодованість вище середньої за концентратного типу годівлі і не мали активного моціону.

У хворих особин знижується апетит, вони часто мукають, неспокійні. Після цього настає пригнічення, втрата реакції на зовнішні подразники, розслаблення м’язового тонусу, залежування. Швидко настає коматозний стан, корови лежать з витягнутими кінцівками і повернутою набік головою, з’являється S–подібний вигин шиї. Без своєчасного лікування протягом кількох діб може розвиватися тимпанія чи аспіраційна бронхопневмонія, через 1–2 доби корова гине. Близько 90 відсотків тих, яких лікують, повністю одужують.

 У хворих особин знижується апетит, вони часто мукають, неспокійні. 

Для профілактики післяродового парезу необхідно за два тижні до отелення зменшити кількість концентратів, замінивши їх кормами із високим вмістом вітамінів і мікроелементів, кальцію та фосфору.

За 5–7 днів до отелення внутрішньом’язово вводять препарати з вітаміном D, який регулює обмін кальцію й фосфору, сприяє всмоктуванню зазначених елементів у травному каналі, і дають по 300–500 г цукру на добу та протягом наступних 3–4 днів після отелення.

Читайте також: Мастит у корів.

Telegram Channel