Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У найбагатшого дідуся Волині –  212 нащадків!

Найменші члени родини горнуться до дідуся, бо ж і гостинцями обдарує, і казку розповість.

Волинь-нова

У найбагатшого дідуся Волині – 212 нащадків!

99 років виповнилося ветеранові Другої світової війни Миколі Ковальчуку

Довгожителя із села Гірники називають найбагатшим дідусем Ратнівщини, бо ж має 6 дітей, 46 внуків, 149 правнуків та 11 праправнуків. І щороку родина збільшується. Лише торік вона поповнилася майже на 20 осіб. Якщо порахувати усіх нащадків разом із невістками, зятями та їхніми рідними, то буде більше 200. Попри те, дідусь усіх пам’ятає. Знає, в якого внука чи правнука народилося дитя, як назвали, цікавиться життям великої родини, знаходить можливість зателефонувати і купити гостинець для внуків–правнуків.

Секрет свого довголіття Микола Федорович вбачає у здоровому способі життя («Вік прожив і горілки не пив, ніколи не курив») і в праці. Все життя трудився — будував, столярував. Зводив хати і для людей, і для дітей. До речі, майже всі його нащадки багатодітні. Дочка Марія, у якої він нині живе, народжувала 12 разів. Син Володимир має 10 дітей, Петро — 9, Федір — 6, донька Надія — 8. Лише Ольга «підвела» родину. У неї тільки одна дитина. Дідусь мріє, щоб усі в родині були здорові, а в державі панував мир. А ще хоче дожити віку й не завдавати нікому проблем своєю старістю.

У день іменин довгожитель зустрічав гостей. Його вітали представники Ратнівської ТГ на чолі з головою Віталієм Біруком, ветеранської організації та численна рідня. Усі бажали дожити до столітнього ювілею. n

Валентина БОРЗОВЕЦЬ.

 

Екскурсія з… аудіогідом

Донедавна така послуга була лише у музеях великих міст країни, а тепер з’явилася в Луцьку

Віднині відвідувачі завдяки сучасним технологіям можуть прослухати аудіоекскурсію і в Музеї волинської ікони. Новинка сподобається тим, хто не любить шумних натовпів, віддає перевагу самостійному ознайомленню з експозицією. Щоб скористатися нею, потрібно лише мати смартфон чи планшет із камерою і програмне забезпечення мережі інтернет. Адже поруч з образами розміщені QR–коди, завдяки яким відвідувачі можуть дізнатися про особливості, історію кожної з них, місцеві іконописні осередки та майстрів, котрі там працювали. Про експонати аудіогід розповідає українською мовою.

Такі екскурсії стануть доступнішими і незрячим відвідувачам. 

Євгенія СОМОВА.

 

Хто має можливість — допоможіть сім’ї загиблого Героя

У попередньому номері «Газети Волинь» був опублікований матеріал про те, що в селі Волиця (Іваничівщина) сталася пожежа, що завдала значних матеріальних збитків, а господар оселі з опіками потрапив у лікарню. Йдеться про родину загиблого Героя Сергія Дармофала.

Багато читачів відгукнулося на біду і, бажаючи підтримати погорільців, просили уточнити рахунок, на який можна перераховувати кошти.

Повідомляємо: номер картки 5167 8032 3957 0653 АТ «Ощадбанк», Дармофал Софія Михайлівна (мама Сергія). n

 

У тролейбусі декламували твори Лесі Українки

Вірші та співанки відомої української поетеси читали студенти Волинського коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського

Зазвичай поезія Лесі Українки звучить зі сцени, радіо- і телеефіру. Тож незвично було почути її в міському тролейбусі. Твори «співачки досвітніх вогнів» читали студенти коледжу культури і мистецтв — майбутні режисери, культпрацівники, артисти, вкладаючи у них свою душу, майстерність. Пасажири реагували по–різному: хтось підтримував усмішкою, хтось аплодував, а в когось і сльоза котилася, бо ж поезія великої українки розчулила, зачепила найпотаємніші струни душі. Читали ж ліричні твори — про кохання, весну…

Ініціювала «виставу на колесах» заступниця директора по роботі з дітьми Луцької централізованої бібліотечної системи Ніна Бочарова, приурочивши її до 150–річчя від дня народження поетеси. Чому саме у такій формі, пояснила так: не кожен нині читає друковане слово, вірші. Тому й вирішила, що вони самі прийдуть до людей. Для втілення задуму у життя потрібні були актори. Тож пані Ніна звернулася до керівництва коледжу культури і мистецтв. Там її підтримали і долучилися до написання сценарію дійства.

До речі, до акції студенти готувалися лише три дні. Тож непокоїлися, як пройде, як їх зустрінуть лучани. Адже виступали у транспорті вперше. До того ж під час коронавірусного карантину, коли змушені носити маски. Але відчувши схвалення вдячної аудиторії, вирішили не зупинятися на одному виїзді — повторити акцію у міському транспорті і в день народження Лесі Українки. n

Євгенія ЖУРАВСЬКА.

 

Календар

26 лютого

Сонце (схід — 7.09, захід — 17.55, тривалість дня — 10.46).

Місяць у Леві, Діві. 15/16 день Місяця.

Іменинники: Світлана, Зоя, Артем.

27 лютого

Сонце (схід — 7.07, захід — 17.57, тривалість дня — 10.50).

Місяць у Діві. 16/17 день Місяця.

Іменинники: Кирило, Михайло, Юрій.

28 лютого

Сонце (схід — 7.05, захід — 17.58, тривалість дня — 10.53).

Місяць у Діві, Терезах. 17/18 день Місяця.

Іменинники: Онисим, Єфросинія, Опанас.

1 березня

Сонце (схід — 7.03, захід — 18.00, тривалість дня — 10.57).

Місяць у Терезах.18/19 день Місяця.

Іменинники: Ярема, Данило, Ілля, Павло.

2 березня

Сонце (схід — 17.01, захід — 18.02, тривалість дня — 11.01).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. 19/20 день Місяця.

Іменинники: Федір, Роман, Мар’яна.

З березня

Сонце (схід — 6.58, захід — 18.03, тривалість дня — 11.05).

Місяць у Скорпіоні. 20/21 день Місяця.

Іменинники: Кузьма, Лев, Віктор, Василь.

4 березня

Сонце (схід — 6.56, захід — 18.05, тривалість дня — 11.09).

Місяць у Скорпіоні. 21 день Місяця.

Іменинники: Макар, Богдан, Микита.

 

Денні плюси та невеликий дощ

26 лютого вшановується пам’ять преподобного Мартініана, приборкувача пристрастей. У давнину говорили, якщо цього дня танув сніг, то весна буде теплою, і навпаки, похмурий день віщував холодну і затяжну

За прогнозами чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Дриганюк, 26 лютого — мінлива хмарність, без істотних опадів, місцями ожеледиця. Вночі і вранці подекуди туман, вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі очікується від мінус 1 до плюс 4 градусів, удень — 10–14 вище нуля.

За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було у 1990 році — плюс 17 градусів, найхолодніше — 1953–го — мінус 21.

27–го — хмарно з проясненнями, вночі невеликий дощ із мокрим снігом, удень місцями дощ. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду, подекуди пориви до 15–20. Температура повітря вночі — від мінус 1 до плюс 4, вдень — 5–9 градусів тепла.

28–го — хмарно з проясненнями, вдень можливий невеликий дощ, на дорогах місцями ожеледиця. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду, подекуди пориви до 15–20. Вночі — від 3 градусів нижче нуля до

2 тепла, вдень — 1–6 із позначкою «плюс».

У Рівному 26 лютого впродовж дня небо буде ясним, без опадів. Температура повітря — від 2 до 11 градусів тепла. 27–го — похмуро, вдень дрібний дощ, 2–5 градусів із позначкою «плюс». 28–го — хмарно, без опадів. Температура повітря — від мінус 2 градусів до 3 вище нуля.

Telegram Channel