Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Прощавайте, 6,99 за кубометр?  Що буде з цінами на газ для населення

Трейдерів зобов’яжуть до 25 квітня кожного року оприлюднювати на своїх сайтах тарифи.

Фото Укрінформу.

Прощавайте, 6,99 за кубометр? Що буде з цінами на газ для населення

З 1 квітня в Україні більше не діятиме обмеження ціни на газ для населення — 6,99 грн за кубометр, введене урядом із 1 лютого

Орієнтиром для постачальників відтепер знову стануть ціни на європейських хабах, пише «Економічна правда». А там газ у березні через холод подорожчав. Найдешевше 26 березня його можна було купити по 235,1 дол (6 522 грн) за тисячу кубометрів. Однак попри зростання цін у Європі, більшість українських компаній залишили старі розцінки. Кажуть, що про це їх неофіційно «попросила» влада. Так, по 6,88 грн за кубічний метр продаватиме блакитне паливо волинянам дочірнє підприємство «Евода трейд» комунального підприємства «Луцькводоканал».

Реклама Google

Надалі усім постачальникам газу пропонують встановлювати «річний газовий продукт». 

Надалі усім постачальникам газу пропонують встановлювати «річний газовий продукт». Це означає, що споживачі зможуть купувати його протягом року за фіксованою ціною, що має убезпечити їх від коливань цін, а владу — від необхідності встановлювати ручне регулювання тарифів замість ринкового. Трейдерів зобов’яжуть до 25 квітня кожного року оприлюднювати на своїх сайтах ціну газу, що постачатиметься в рамках річного тарифу. Причому трейдер не зможе змінювати ціну в рамках річного пакета протягом періоду його дії.

Читайте також: Три волинські газопостачальники повідомили свої ціни на газ у квітні

Кожен постачальник повинен сам визначити прийнятну ціну залежно від ринкових умов. Якою вона буде, спрогнозувати важко, але зрозуміло, що «річна» пропозиція буде чимось середнім між низькими літніми цінами та високими зимовими. В уряді припускають, що ціна коливатиметься в межах 7—8 грн за кубічний метр.

Василина СМЕТАНА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel