Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Яка картопля? Волиняни навчилися заробляти гроші на кульбабі і… кумакуму

З цієї рослини не тільки вінки плетуть...

Фото із сайту seeds.org.ua.

Яка картопля? Волиняни навчилися заробляти гроші на кульбабі і… кумакуму

Аграрії краю освоюють дедалі більший спектр нішевих культур

Кульбаба — це лікарська рослина,яку багато хто вважає бур’яном. Але на ній можна заробити точно більше, аніж на традиційній картоплі.

Її вже вирощують у промислових масштабах. Найбільша плантація кульбабок – на дослідній станції лікарських рослин при Інституті агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України. Заготовляють листя та корені. Перше коштує 40–60 гривень за кілограм, друге – 80–150. За два укоси з одного гектара можна зібрати і насушити більше 3 тонн листя та накопати до 2 тонн коренів. От і рахуйте, скільки можна заробити. Точно не менше, аніж на картоплі. Як розповів керівник дослідної станції Назар Приведенюк, кульбабу культивують і на Волині.

Інша цікава рослина, яку освоїли аграрії нашого регіону, – кумакуму. Вона походить з Індії і, звісно, полюбляє тепло. Проте зміни клімату, що пройшли за останнє десятиліття, уможливили її вирощування і у нас. Адже весни нині починаються рано, а літо – спекотне і сухе. Та й дощі, якщо вже йдуть, то найчастіше – це зливи. Саме такі різкі перепади погоди і полюбляє кумакуму.

За смаком кумакуму нагадує щось середнє між огірком, ківі та ще й з ноткою маракуї.

Про цю культуру годі знайти інформацію навіть в інтернеті. Проте волинські фермери якось таки зуміли дати раду і такому екзоту. Під час росту він нагадує стебло гарбуза, але колючки на ньому значно більші. Та й листя візуально схоже. Зате плід зовсім відмінний. Нагадує великий кабачок, але навіть при дозріванні не жовтіє, а залишається зеленим. За смаком кумакуму нагадує щось середнє між огірком, ківі та ще й з ноткою маракуї (але, чесно кажучи, сам не куштував, пишу з чужих слів).

Реклама Google

Отож, наші славні аграрії не стоять на місці, а освоюють нові культури. Адже і така звична кульбаба, і екзотична кумакуму мають експортний потенціал. Скажімо, першу охоче купує Польща. Там листя і коріння доводять до кондиції і перепродують кінцевим споживачам у Європі. Щодо кумакуму, як нової культури, то ситуація така: з одного боку їх ще треба тільки піарити, бо овоч малознаний; з іншого, він демонструє чи не найбільший темп росту у торговельних мережах Європи.

Звісно, наша газета хотіла б більше розповісти про господарів, які вирощують згадані рослини. Але, на жаль, окрім того, що це є на Волині, більше нічого не знаємо. Тож якщо ваш знайомий фермер засіяв поле кульбабками або сусідські гарбузи вам видаються дивними – зателефонуйте в редакцію. Ми з радістю розповімо про досягнення волинських аграріїв.

Тарас СТЕПАНЮК

Читайте також: Волинянам розповіли, як правильно цідити сік з дерев-піонерів 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel