Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Уляні Дейнеці з Ратнівщини – 103 роки

Незважаючи на життєві випробування, бабуся зберегла добре та чуйне серце.

Фото Валентини БОРЗОВЕЦЬ.

Уляні Дейнеці з Ратнівщини – 103 роки

Бабуся має добру пам’ять і навіть жвава, тільки ось не чує. Проживає вона разом із невісткою у Видраниці Ковельського району

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Уляна Борисівна рано залишилася вдовою і в цьому статусі прожила понад 70 літ – чоловік не повернувся з війни, пропав безвісти. Сама ростила сина та доньку, сама хату збудувала, і орала, і косила, і дрова рубала… Весь свій трудовий вік працювала у колгоспі і лише один раз за своє життя потрапила у лікарню.

Бабуся, незважаючи на свої літа, не хоче «здаватися», вона не може всидіти на місці. На вулицю вийде, курям їсти дасть, віника візьме та ще й підмете, а собака – то її клопіт, сама його годує щодня.

Нелегка життєва ноша випала на її долю, але жінка пережила всі тяготи і сьогодні втішається внуками та правнуками. Знає, як звати кожного, де живе і чим займається. Щоразу бабуся при зустрічі цікавиться їхнім життям ще й пораду може дати. Уляна Дейнека міцне здоров’я має, ніколи не свариться, не сердиться, не нервує і не переймається до глибини душі, каже, що «на все воля Божа»… У цьому і секрет її довголіття.

«Милуємося» рукотворним … свинством

Оглядовий майданчик на вулиці Гірній у Луцьку потопає у смітті

Євгенія СОМОВА

Звідси добре видно Лютеранську кірху, кафедральний костел святих Петра і Павла, величні вежі Луцького замку, інші пам’ятки архітектури і будівлі Старого міста. А ще— тихоплинний Стир. Він прекрасний у будь­яку пору року. На оглядовому майданчику часто можна зустріти туристів. Приходять групами і наодинці, щоб зробити світлини на згадку про Луцьк, помилуватися панорамою Старого міста, перепочити. Правда, враження псує завжди переповнений контейнер для побутових відходів, який комунальники додумалися поставити саме біля огорожі туристичного об’єкта. Влітку від нього завжди неприємно тхне, і навколо рояться мухи. А поблизу можна побачити старі меблі, пластикові пляшки, дошки та інші будівельні відходи, які не вмістилися в баку.

У соцмережах лучани неодноразово пропонували комунальникам прибрати його, знайти для нього інше місце. Та ті й вухом не вели. Але в кінці осені він несподівано зник. І тепер на його місці справжнє рукотворне свинство— несанкціоноване звалище побутових відходів. Небайдужі активісти щоліта прибирають територію довкола оглядового майданчика, збираючи гори сміття. А ось ті, хто його зносить, не спішать долучатися до них. Мовляв, впорядковувати її мають комунальники. А, як на мене, то і їм не завадило б зробити генеральне прибирання. Якщо не на майданчику, то хоча б у власних головах. Зрозуміти, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.

Повінь у луцькому парку

І ці безлисті дерева, що віддзеркалюються у темній воді, – це все весна.
І ці безлисті дерева, що віддзеркалюються у темній воді, – це все весна.

 

Центральний парк культури та відпочинку імені Лесі Українки дивовижний будь­якої пори

Євдокія ХОМИЧ

За останні кілька років у Луцьку він став комфортним місцем для дозвілля місцевих жителів та гостей міста. Після довгої і сніжної зими лучани радіють першому весняному теплу і залюбки виходять гуляти алеями, дихати свіжим повітрям і просто насолоджуватись цією порою року. Подекуди ще лежить сніг, але окремі пагорби вже починають зеленіти. 

А коли на галявину падає яскравий промінь сонця, відчувається настрій природи: вона вже живе новим життям — і ця повінь, і безлисті дерева, що віддзеркалюються у темній воді, – це все весна.

Клишонога грайливо потерла спинку клишоногому

У Луцькому зоопарку прокинулися ведмеді

Сергій ХОМІНСЬКИЙ

У звіринці вже панує весняний настрій. Дехто одразу після сплячки взявся за водні процедури. Пара клишоногих навіть допомагала один одному купатися.

Директорка зоопарку Людмила Денисенко розповіла, що тварини почали прокидатися ще на початку березня, але потім знову засинали. Тепер же всі ведмеді активні та добре себе почувають.

«Вони схудли, не мають звичних жирових горбів, але впродовж наступного місяця їх відгодують і хижаки наберуть вагу»,— розповіла керівниця.

Календар

2 квітня

Сонце (схід – 6.52, захід – 19.53, тривалість дня – 13.01).

Місяць у Стрільці. 19/20 день Місяця.

Іменинники: Микита, Світлана, Олександра, Марія.

3 квітня

Сонце (схід – 6.50, захід – 19.55, тривалість дня –13.05).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 20/21 день Місяця.

Іменинники: Хома, Кирило, Яків, Агнія.

4 квітня

Сонце (схід – 6.48, захід – 19.56, тривалість дня – 13.08).

Місяць у Козерозі. 21/22 день Місяця.

Іменинники: Василина, Василь, Сергій, Таїсія.

5 квітня

Сонце (схід – 6.46, захід – 19.58, тривалість дня – 13.12).

Місяць у Козерозі, Водолії. 22/23 день Місяця.

Іменинники: Лідія, Марія, Василь.

6 квітня

Сонце (схід – 6.44, захід – 19.59, тривалість дня – 13.15).

Місяць у Водолії. 23/24 день Місяця.

Іменинники: Артем, Захар, Петро, Яків.

7 квітня

Сонце (схід – 6.42, захід – 20.01, тривалість дня – 13.19).

Місяць у Водолії, Рибах. 24/25 день Місяця.

Іменинники: Марія, Йосип.

8 квітня

Сонце (схід – 6.39, захід – 20.03, тривалість дня –13.24).

Місяць у Рибах. 25/26 день Місяця.

Іменинники: Лариса, Павло, Василь, Ганна.

Плачуть берези солодкими сльозами

Така картина звична для цієї пори.
Така картина звична для цієї пори.

 

Весна крокує у парі з квітнем. І її вже не зупинити. Заквітчала землю підсніжниками, пролісками, крокусами… Набубнявіли бруньки на деревах, розпочинається сокорух. Подекуди у селах біля берізок уже з’являються пляшки, в які стікає солодкий сік. Коли пригріє сонечко, у лісах Волині йтиме його масова заготівля. Зазвичай тепло приходить після свята Василя Теплого, яке відзначається 4 квітня. Тоді сонечко починає яскравіше світити

А за прогнозами чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Гончаренко, 2 квітня очікується мінлива хмарність, удень – невеликий дощ. Вітер північний, 7–12 метрів за секунду. Вночі 3–8 градусів тепла, вдень – 5–10 вище нуля.

За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було у 1968 році – плюс 22, найхолодніше – 1952­го – мінус 7 градусів.

3-­го – мінлива хмарність, невеликий дощ, уночі місцями з мокрим снігом. Вітер північно­східний, 7–12 метрів за секунду. Вночі від 2 градусів морозу до 3 тепла, вдень – 3–8 вище нуля.

4-­го – мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно­східний, 5 –10 метрів за секунду. Вночі очікується від 1 градуса морозу до 4 тепла, вдень – 5–10 з позначкою «плюс».

У Рівному 2–3 квітня буде похмуро, невеликий дощ. Температура повітря – від 2 до 9 градусів тепла. 4-­го – хмарно. Без опадів. Температура повітря – плюс 1–7 градусів.

Читайте також: Подружжя з Волині на честь свого кохання збудувало капличку


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel