Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Стрибнув тиск»? Не панікуйте, але й не легковажте

Для точнішої інформації рівень артеріального тиску рекомендують вимірювати на обох руках.

Фото із сайту liker.in.ua.

«Стрибнув тиск»? Не панікуйте, але й не легковажте

Гіпертензія — дуже поширений діагноз. Людина може видаватися здоровою, бо підвищений артеріальний тиск не завжди має помітні симптоми, але збільшується навантаження на серце та судини, що з часом може призвести до біди. Але цьому можна зарадити

Відомо, що в Україні хвороби серцево–судинної системи спричиняють 67% смертей. Людям, що страждають від гіпертензії, потрібна медикаментозна підтримка, яку може призначити лікар, але ключ до вирішення проблеми — контроль за станом здоров’я.

Обзаведіться домашнім тонометром, щоб відслідковувати показники тиску. За даними кардіологічної асоціації США, допустимою планкою є 130/80.

Знайте, що ожиріння — фактор ризику, але можна знизити тиск приблизно на 1 пункт за кожен кілограм втраченої ваги.

Знайте, що ожиріння — фактор ризику, але можна знизити тиск приблизно на 1 пункт за кожен кілограм втраченої ваги. Правильно харчуйтеся, їжу бажано недосолювати. Ідеальний вміст солі в раціоні дорослого — до 15 г на день (у чайній ложці — 23 г).

Проведене у США дослідження підтвердило: щоденне вживання 500 мг екстракту глоду призводить до поступового зниження діастолічного артеріального тиску, а саме цей показник визначає ймовірність серцевого нападу. Тому пити настій глоду рекомендує і народна медицина.

Як швидко знизити тиск, коли ліків під рукою нема?

1. Глибоко дихайте

Сядьте, розслабтеся і закрийте очі. Намагайтеся дихати не грудьми, а животом, затримуючи подих на 5—7 секунд. Це збільшить приплив крові до внутрішніх органів та кінцівок і артеріальний тиск знизиться.

2. Охолодіть руки

Щоб уповільнити частоту серцевих скорочень, можна потримати долоні під струменем прохолодної води з крана. Крижану ванну для рук влаштовувати не можна.

3. Занурте ноги у гарячу воду

Насправді при підвищеному тиску дуже тепла купіль вкрай небажана.

Однак, якщо занурити тільки ноги в гарячу (приблизно 45—50 градусів Цельсія) воду приблизно на 5—10 хвилин, судини в кінцівках розширяться і це викличе прилив крові.

4. Прийміть валеріану або чай із м’яти

Ці засоби є потужним заспокійливим, вони допомагають боротися зі стресом. Внаслідок цього тиск знижується. Особливо ефективною може бути перцева м’ята.

5. Зробіть компрес із яблучним оцтом

Змочіть ним марлю, прикладіть вологу тканину до ступнів на 10—15 хвилин. Це старий народний спосіб, у ефективності якого є підтвердження. 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel