Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Я свою донечку постараюся захистити від вірусу папіломи

«Було б добре, якби у місцевих бюджетах знайшли кошти на закупівлю вакцини проти вірусу папіломи», – пропонує Марія Адамчук.

Фото із фейсбук­сторінки Марії АДАМЧУК.

Я свою донечку постараюся захистити від вірусу папіломи

Сьогодні скрізь говорять про вакцинацію від коронавірусної інфекції. Це дуже важливо. Але є й інші недуги, від яких може врятувати щеплення. Наприклад, від вірусу папіломи людини (ВПЛ), що загрожує розвитком онкопатології

ВПЛ — це група з понад 100 вірусів, які можуть викликати захворювання шкіри та слизових оболонок. У більшості випадків людина, яка заразилася, не відчуває жодних симптомів, однак збудник, залишаючись в організмі, може спровокувати появу генітальних кондилом (бородавок) та раку шийки матки.

Майже 100 країн світу включили вакцинацію проти вірусу папіломи у Національний календар щеплень. Деякі з них пропонують безкоштовний захист від ВПЛ лише певній віковій групі дівчат, а, наприклад, у США заохочують і оплачують імунізацію всіх осіб прекрасної статі до 26 років. У таких країнах спостерігається відчутне зниження рівня ВПЛ–інфекції та аномалій розвитку шийки матки, різке (на 90%) зменшення поширеності генітальних бородавок, а також раку.

« Існує достатньо доказів, що щеплення проти ВПЛ є дуже ефективним у профілактиці хронічних інфекцій, які призводять до раку шийки матки. »

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує розпочинати щеплення дівчаток проти вірусу папіломи у віці 9 — 14 років, поки вони не мали статевих стосунків: адже ВПЛ передається саме під час них і при контакті з геніталіями. Необхідно ввести дві дози вакцини з інтервалом у 6 місяців. Три дози рекомендовано у тому випадку, якщо дівчинка старша 15 років.

Існують три типи вакцини проти вірусу папіломи людини: двовалентна, чотиривалентна та найновіша — дев’ятивалентна (схвалена до використання у 2014 році). В Україні зареєстровано двовалентну — «Церварикс» та квадровалентну «Гардасіл». Проте на нашому ринку реально знайти лише першу, бо наразі все виробництво «Гардасіл» спрямоване на Китай, уряд якого ввів обов’язкові щеплення саме цим препаратом. Доступна нам двовалентна вакцина захищає від найпоширеніших типів ВПЛ (16 та 18), які відповідають за 71% усіх випадків раку шийки матки. Щодо побічних ефектів, то на місці ін’єкції може з’явитися почервоніння, відчуття болю, що зазвичай триває менше доби.

Оскільки перше щеплення проти вірусу папіломи людини було зроблене у 2006 році, повна тривалість його дії поки не відома. Проте нові дані свідчать, що люди, які були імунізовані більше десятиліття тому, все ще мають повний захист від тих типів ВПЛ, від яких вони були вакциновані. Загалом у світі вже введено 270 мільйонів доз й існує достатньо доказів, що щеплення проти ВПЛ є дуже ефективним у профілактиці хронічних інфекцій, які призводять до раку шийки матки. Я, наприклад, свою донечку постараюся захистити від вірусу папіломи.

На жаль, в Україні ця проблема не вирішена на рівні держави. Тому було б добре, якби влада на місцях зважила на її актуальність, адже не всі батьки мають змогу придбати вакцину за власні кошти. 

Марія АДАМЧУК,
засновниця «Фонду боротьби з раком»

Читайте також: Синоптик розповіла, коли до України прийде довгоочікуване потепління.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel