Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Свято Пасхи недалечко. Люди звичай бережуть: Розмальовують яєчка, пишні пасочки печуть…

Волинь-нова

Свято Пасхи недалечко. Люди звичай бережуть: Розмальовують яєчка, пишні пасочки печуть…

Спекти великодній хліб навіть за родинним рецептом, перевіреним роками, а іноді й поколіннями, — справа непроста й надзвичайно відповідальна. Тож і досвідчені господині приступають до приготування паски із хвилюванням і трепетом. Що вже казати про молодих, котрі беруться до цієї справи вперше!.. Але досвід — то річ наживна, головне — бажання і завзяття. Якщо їх маєте, то рецептами ми вас забезпечимо :) Нехай усе вдається!

Паска нашвидкуруч

Працюєте, як мовиться, від рання до смеркання, а традиційне випікання паски займає багато часу, якого вам так не вистачає? Не поспішайте в магазин — із цим рецептом ви все встигнете: і рідних потішите домашньою випічкою, і з роботи відпрошуватись не доведеться! Вранці розчиняйте тісто і не думайте про нього аж до вечора, а повернувшись додому, додавайте решту інгредієнтів, замішуйте й одразу розкладайте у форми

Інгредієнти: 3–4 скл. цукру, 18 жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г маргарину, 200 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. олії без запаху, 1 л молока, борошно, ванільний цукор, 1 скл. родзинок.

Приготування. На дно миски висипати 2 склянки цукру, вилити трохи збиті жовтки. На них постругати ножем масло й маргарин, подрібнити дріжджі, зверху висипати решту цукру і залити теплим (але не гарячим!) кип’яченим молоком. Все! Миску накрити рушничком і залишити на пів доби. Через 10–12 годин просіяти борошно і вимісити — чим довше, тим смачнішими будуть паски (місити не менше 40 хвилин). Тісто має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче. Наприкінці додати родзинки, ванілін, олію, ще раз добре вимісити, після чого зразу розкладати у форми, заповнюючи їх на третину. Коли паски піднімуться, змастити верх збитим жовтком і випікати у попередньо розігрітій духовці або в печі. Оздобити за власним уподобанням.

Молдавська

Така пасочка має цікаве оформлення, тож вона не тільки смачна, а й дуже красива

Інгредієнти: 1,3–1,5 кг борошна, 350 мл вершків, 50 г дріжджів, 5 яєчних жовтків, дрібка солі, 1 пакетик ваніліну, 1,5 скл. цукру, 200 г вершкового масла, прянощі (шафран, аніс, кардамон, кориця), для начинки — 500 г кисломолочного сиру, 1 яйце, 3 ст. л. цукру.

Приготування. В половині теплих вершків розчинити дріжджі, додати по 5 ложок цукру та борошна. Розмішати до однорідності та, накривши рушничком, залишити в теплому місці на пів години. Жовтки збити зі склянкою цукру до піни, всипати ванілін, корицю, сіль. Додати у жовтки вершкове масло і ретельно розтерти. Щіпку шафрану замочити у кількох ложках води на 10 хвилин. Насіння анісу та кардамон потовкти у ступці на порошок. Прянощів брати зовсім трошки, щоб не переборщити. Додати їх в опару і старанно перемішати. Невеличкими порціями просіювати борошно і замісити м’яке тісто. Миску притрусити борошном, покласти тісто й залишити в теплому місці на півтори години. Коли підійде, розділити його на 5 рівних частин. Одну частину розпластати в корж за розміром дна форми. З трьох інших зробити джгутики та сплести велику косичку. Останній шматок розділити на 3 смужки, сплести меншу косичку і розрізати її навпіл.

Форму змазати, застелити пергаментом. Викласти спочатку корж, потім розмістити по колу велику косичку, а двома меншими, виклавши їх навхрест, розділити поверхню на чотири частини. Приготувати сирну начинку (сир, яйце, трошки ванілі та три ложки цукру добре вимішати), розкласти її у заглиблення та залишити підходити на пів години. Випікати паску при 180 градусах близько 40–45 хвилин. Змішати ложку меду з ложкою води і змастити паску, зверху притрусити посипкою.

Польська

Ароматна, м’яка, солодка — вона неодмінно сподобається вашим рідним

Інгредієнти: 300 г цукру, 250 г вершкового масла, 20 жовтків, 0,5 л молока, 100 г дріжджів, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, 100 г цедри з апельсина, борошно пшеничне вищого гатунку.

Приготування. 200 г борошна запарити гарячим молоком і добре вимішати, щоб не було грудочок. В охолоджену масу влити розчинені у невеликій кількості молока дріжджі, додати розтерті з цукром жовтки і поставити в тепле місце. Коли розчина почне підходити, додати борошно, влити розтоплене вершкове масло, вимішати і залишити тісто в теплому місці приблизно на годину. Всипати посічений мигдаль, цедру, помиті і висушені родзинки. Все це добре вимісити і заповнити тістом змащені жиром і обсипані сухарями форми на третину об’єму. Дати ще раз підійти і випікати в гарячій духовці протягом години.

Із сиром

У тіста цікава структура, воно не тягуче, здобне, гарно підростає. Сам великодній хліб пухкий, вологий, аж тане в роті. З порції виходить 3 пасочки діаметром 13–14 см

Інгредієнти: 160 г цукру, 150 г теплого молока, 150 г домашнього сиру (перемолоти чи перебити блендером), 3 яйця, 170 г масла, 0,5 ч. л. куркуми (якщо яйця домашні, з хорошими жовтками, то можна не додавати), 600–700 г борошна, 30 г дріжджів, цедра 1 лимона, ванілін, 100 г улюблених сухофруктів, 2 ст. л. олії.

Реклама Google

Приготування. У тепле молоко додати дріжджі, столову ложку цукру, кілька ложок борошна від загальної кількості і поставити в тепле місце на 15 хвилин. Тим часом яйця збити з цукром і додати до опари, перемішати, вкинути сир, половину борошна, масло (його слід попередньо підігріти, але не до рідкого стану), перемішати, всипати ванілін, цедру, куркуму, решту борошна, добре вимішати, накрити плівкою і поставити на годину у тепле місце. Промиті й просушені на рушничку сухофрукти додати, коли тісто перший раз підійде, тоді знову на годину помістити в тепло. Коли воно повторно нарухається, сформувати пасочки, змочуючи руки в олії (щоб не додавати зайвого борошна), викласти у форми, заповнюючи їх на третину об’єму, накрити плівкою і залишити в теплі на годину. Як піднімуться, можна змастити верх жовтком, але не обов’язково, якщо прикрашатимете глазур’ю. Випікати за температури 180 градусів упродовж 20 хвилин, потому ще 10 хвилин потримати при 170 градусах. Готові пасочки після охолодження покрити білковою глазур’ю.

щоб святкова випічка вдалася

=Здобне тісто любить тепло, тому при його приготуванні не повинно бути протягів.

=Усі продукти для паски (крім білків для глазурі) необхідно заздалегідь (як мінімум за годину) дістати з холодильника.

=Дуже важлива консистенція тіста: воно має бути не надто рідким, але й не загустим, при різанні не повинно прилипати до ножа.

=Перевірити, чи достатньо підрухалося тісто у формах, досить просто. Злегка натисніть пальцем: відпружинить — пора пекти, слід залишається — нехай ще постоїть.

=Якщо ви печете паску у високій формі, то, ставлячи її в духовку, прикрийте змоченим листком паперу для випічки, щоб верхня скоринка не підгоряла.

=У Страсну п’ятницю, найбільш скорботний день останнього перед Великоднем тижня, коли був розіп’ятий Ісус Христос, пекти паску не бажано. Краще зайнятися цим у Чистий четвер.

=Святкова випічка набуде особливого аромату, кольору і смаку, якщо використовувати пряжене молоко.

=Аби паска довго не черствіла і мала ніжну рум’яну скоринку, щедро змастіть форму
зсередини смальцем.

Щоб не лише смачно, але й гарно

Оздобити великодню випічку, надати їй святкового вигляду допоможе глазур у поєднанні з різноманітними посипками, білковими прикрасами, сухофруктами тощо. Готують її нині по–різному. Пропонуємо декілька варіантів

Помадка, що не обсипається

Інгредієнти: 2 яєчні білки, 100 г цукру, дрібка солі, 0,5 скл. води, лимонний сік.

Приготування. Зваріть сироп із цукру та води. Охолодіть білки і збийте їх до високої піни. Дуже повільно влийте в білки гарячий сироп, не перестаючи збивати їх у цей час. Продовжуйте збивати білки, поки сироп не охолоне. Щоб глазур блищала, на фінальному етапі приготування додайте в неї чайну ложку лимонного соку. Наносьте помадку на гарячу паску, щоб вона «схопилася».

Традиційна

Інгредієнти: 3 білки, 200 г цукрової пудри, дрібка солі, 1 ч. л. лимонного соку.

Приготування. Білки ретельно збити із сіллю до стійких піків, поступово досипаючи цукрову пудру невеликими порціями. Наприкінці влити лимонний сік і ще раз збити. Готову глазур нанести на теплі паски, зверху посипаємо декоративною присипкою. Для зручності паски можна вмочувати в білкову помадку, наливши її в широку тарілку чи іншу ємність.

Пишна

Інгредієнти: 1 скл. цукрової пудри, 1 ч. л. швидкорозчинного желатину, 2 краплі лимонного соку, 6 ст. л. води, ванілін до смаку.

Приготування. Желатин залити 2 ст. л. води і залишити, поки набухне. Цукрову пудру та ванілін залити 4 ст. л. води, поставити на вогонь і варити до повного розчинення цукру. Щойно він розтане, знімайте сироп з вогню, охолодіть до 60 градусів, вкиньте розбухлий желатин і збивайте міксером, поки маса стане білою. Наприкінці приготування додайте не більш як 2–3 краплі лимонного соку: якщо його забагато, глазур може не застигнути. Коли помадка трохи загусне, швидко покрийте нею верх пасок. Якщо ж все таки не встигли використати всю глазур і вона застигла, прогрійте її на водяній бані або в мікрохвильовці.

Із маршмелоу з вершковим маслом

Інгредієнти: 100 г жувального зефіру, 1 ст. л. соку лимона, 100–120 г цукрової пудри, 1 ст. л. вершкового масла.

Приготування. У миску з маршмелоу викласти вершкове масло, влити лимонний сік і готувати на водяній бані на невеликому вогні, щоб зефір не прилипав до ємності. Суміш слід постійно перемішувати силіконовою лопаткою. Коли маршмелоу повністю розтане і крем стане однорідним, додати цукрову пудру. (Якщо її не додавати, глазур буде несмачною, оскільки сам зефір не дуже солодкий. Кількість пудри можна регулювати на власний смак.) На паску глазур потрібно наносити теплою і швидко, бо вона скоро застигає. На смак така помадка схожа на пухкий зефір — буде м’якою всередині і сухою зовні.

Читайте також: У Володимирі організовують випікання великодніх смаколиків для військовослужбовців

Telegram Channel