Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Щоб оголосити світові рекорди волинського Фаберже, експерти рахували тисячі дірок у яйцях… тиждень

Щоб «оживити» яєчні витвори, майстер зробив підсвітку.

Фото з фейсбук­групи «Твій Володимир».

Щоб оголосити світові рекорди волинського Фаберже, експерти рахували тисячі дірок у яйцях… тиждень

В Україні й за кордоном знову заговорили про Анатолія Бойка з Володимира-Волинського, адже його нові витвори унікальні, тобто такого не зробив ще ніхто у цілому світі

Витвори за межею можливого

Майстер Анатолій Бойко вкотре зумів приголомшити люд: продірявив яєчну шкаралупу десятками тисяч отворів діаметром з тонюсіньку волосину. Експертам Національного реєстру рекордів він представив аж два своїх шедеври, які у підсумку вони назвали «роботою за межами можливого». У гусячому яйці представники реєстру налічили 52 754 дірочки діаметром, як кінська волосина (0,2 мм). А в меншому й більш крихкому курячому — майстер примудрився просвердлити 33 436 отворів, іще дрібніших, аніж попередні, завтовшки з людську волосину. Експерти добряче попітніли, поки рахували, — для цього їм знадобився цілий тиждень! Анатолій Бойко розповів, що надіслав їм фотографії обох яєць, зроблені з різних ракурсів, а «математики» збільшували світлини на комп’ютері, роздруковували й, поділивши на умовні сегменти, лічили, обводячи кожну дірочку. За експертизу й висновок із міського бюджету заплатили 22 тисячі гривень, а от другу спеціалісти зробили безплатно — як подарунок.

Відстань між отворами на шкаралупі завбільшки з нитку!
Відстань між отворами на шкаралупі завбільшки з нитку!

 Керівниця Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова пояснила, що ця організація міжнародного рівня у таких випадках працює за чіткими правилами: формує номінацію, збирає доказову базу, проводить експертну оцінку й, власне, оголошує рішення. «Схожа робота є. Майстер із Боснії зробив у курячому яйці 14 129 дірок. А волинський — понад 33 тисячі! Тож вважаємо, що буде справедливим, аби про роботу Бойка дізналися у світі! А ми в Україні маємо пишатися майстром такого рівня», — підкреслила пані Лана.

За час роботи у нього тріснуло близько десятка яєць, хоч і має за плечима понад десятилітній досвід. Як таке траплялося, — усе полишав, відпочивав, а згодом починав з нуля.

Саме вона у Володимирі–Волинському минулої суботи оголосила номінації, у яких зафіксовані рекорди: «Максимальна кількість отворів, просвердлених у шкаралупі гусячого яйця» й «Максимальна кількість отворів, просвердлених у шкаралупі курячого яйця».

Реклама Google

«Зламав майже сотню свердел»

Охочим дізнатися про те, як зумів піднятися аж на такий рівень майстерності, Анатолій Бойко розповідає про свої надтонкі інструменти. Каже, що, поки наловчився, зламав майже сотню свердел, а використовує він особливі — по 0,15 міліметра діаметром. (Такі знайшов в інтернеті: їх випускає японський виробник для верстатів із числово–програмним управлінням.) Над отим невеличким курячим яйцем Бойко працював цілий місяць. Спочатку прикинув, скільки помістить у квадратному сантиметрі, й зрозумів, що зможе зробити таке, якого ще ніхто у світі не створював. Тисячі дірочок наносив за допомогою лупи й записував, скільки помістив.

Читайте також: Україна встановила світовий рекорд за кількістю висаджених дерев за один день

«Сто дірок просвердлю — поставлю на листку паличку, ще сто — поставлю другу», — деталізує пан Анатолій.

За час роботи у нього тріснуло близько десятка яєць, хоч і має за плечима понад десятилітній досвід. Як таке траплялося, — усе полишав, відпочивав, а згодом починав з нуля. На одному з нинішніх своїх шедеврів Анатолій Бойко «написав» дірочками трипільські символи: всевидяче око, знаки води та нескінченності.

«Сто дірок просвердлю — поставлю на листку паличку, ще сто — поставлю другу».

Оцінити цю красу можна у майстерні народної творчості Анатолія Бойка, що у Володимирі–Волинському. Це досить невеличке приміщення, де чоловік охоче показує свою унікальну колекцію з понад 500 яєць, за частину з якої торік отримав перший сертифікат про світовий рекорд (це яйця, оздоблені металом). У зв’язку з новими здобутками талановитого майстра у місті вкотре заговорили, що потрібно створювати більш презентабельний музей–садибу.

Нагадаємо, Анатолій Бойко — за фахом різьбяр по дереву. За понад 20 років він опанував 17 мистецьких технік: може в’язати гачком, ліпити з глини, вишивати, але найбільше вподобав обробку яєчної шкаралупи. Його захоплення й наполегливість поки що не приносять заслужених статків — утім, славу світового рівня забезпечили. 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel