Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Дорогі наші ...труби. Колонка Оксани Коваленко

Волинь-нова

Дорогі наші ...труби. Колонка Оксани Коваленко

«Ви знаєте, ми ж тут усім селом їх купували. На півтора кілометра! То було таке, що люди паї продавали, щоб заплатити за ті труби. А тепер віддай гроші, що по них газ іде! Невідомо за що! Ще й ціну піднімають», – нарікав наш читач із Горохівщини, зателефонувавши в редакцію

Таких, як цей чоловік, в Україні багато. Людям важко збагнути направду ненормальну річ: ніхто не взяв і не бере до уваги, що свого часу вони тягнулися з останніх сил, аби лиш у селі з’явився газ, – а тепер ніби того не було, з них приватна структура (облгаз) бере гроші за транспортування кожного кубометра. Не платить за оренду труб жодної копієчки ані в держбюджет, ані в інший та ще й піднімає ціну при загальному зубожінні.

Реклама Google

Із січня цього року можемо «радіти»: після серії протестів регулятор (НКРЕКП) обмежив тариф із транспортування на рівні 1,79 грн за кубометр. Однак люди чекають справедливості, а не її імітації. На цьому фоні, як ковток свіжого повітря, сприймається намір депутатів Волинської облради звернутися до уряду, щоб той прийняв рішення про передачу газорозподільних систем у спільну власність територіальних громад краю. Минулого тижня цю пропозицію підтримала майнова комісія.

Треба сказати, що волинська влада не перша порушує це питання. У Чернівецькій області є Рукшинська територіальна громада, яка взялася довести, що частина газорозподільної мережі (ГРМ) в її власності. Тепер керівництво громади хоче укласти договір оренди з місцевим газопостачальником. У Мукачевому вже передали вуличні газопроводи (а це 64 км) на позабалансовий облік управління міського господарства. Порушено це питання й на Львівщині.

Олігарх ніколи не візьметься за «відповідальність», якщо вона не дзеленчатиме монетами. А тут узявся й не відмовляється!..

Депутат Волинської облради Ігор Лех, який ініціював важливі зміни в нас, пропонує почати з доручення облдержадміністрації та Волиньгазу упродовж місяця сформувати списки ГРМ на території різних громад. Не треба гадати на кавовій гущі, щоб спрогнозувати, як сприймуть це газопостачальники. Власне, коментарі вже лунають: і наші спеціалісти, й з інших областей в один голос кажуть, що обслуговувати труби – дуже складна й відповідальна робота. Мало що не збиткова. Але ж із досвіду знаємо, що олігарх ніколи не візьметься за «відповідальність», якщо вона не дзеленчатиме монетами. А тут узявся й не відмовляється!.. Лиш маємо бути готовими до того, що в таких бажаних перспективних змінах з претензією на відновлення справедливості є нюанси: опікуватися таким стратегічним майном муситимуть комунальні підприємства. А згадаймо, як довіряємо ми управлінцям нинішніх підприємств.

Читайте також у нас: За останню добу на Волині від ковіду одужало більше людей, ніж захворіло​.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel