Курси НБУ $ 39.67 € 43.08
14-річний Антон рахує швидше за калькулятор!

Щоб розвинути швидкість мислення, хлопець грає в шахи та складає кубик Рубіка за 18 секунд.

Фото із сайту kazatin.com.

14-річний Антон рахує швидше за калькулятор!

Козятинський вундеркінд заввиграшки позмагається з технікою

Дев’ятикласник із Вінниччини вражає феноменальними математичними здібностями. Антон Васалатій обчислює подумки не лише десятки, а й сотні, тисячі і навіть мільйони! Причому робить це швидше за калькулятор. Він уже встановив два рекорди України. А нещодавно навіть увійшов до національної збірної з усного математичного рахунку

Реклама Google

Хлопець навчається в 9–му класі Козятинського ЗНВК «Школа–гімназія–дитсадок» імені В. М. Підгорбунського. Увесь вільний час він віддає математиці. Працює у комп’ютерній програмі, яка генерує випадкові математичні приклади. Школяр з легкістю вводить правильні відповіді. Рахує усно швидше за техніку, миттєво додає, віднімає, множить і ділить надскладні числа. Але сам хлопець нічого феноменального у цьому не бачить.

«Я тренувався–тренувався, і з кожним днем результати ставали кращими. Якщо додавати, то тут уже відпрацьований спосіб із десятковими дробами. Я просто уявляю в голові стовпчики, — розповідає Антон. — А якщо множити, то розкладаю для себе на зручні числа і на два чи на три домножую, а потім додаю уже все разом».

Хлопець не припиняє тренуватись і хоче навчитися ще блискавичніше рахувати. Щоб розвинути швидкість мислення, він грає в шахи та складає кубик Рубіка за 18 секунд.

Уже кілька років юнак бере участь у складному математичному конкурсі «Прангліміне». Це онлайн–тренажер і водночас платформа для проведення змагань з усного математичного рахунку. Створили її в Естонії. Щороку в турнірі бере участь 30 тисяч осіб. Минулоріч саме Антон Васалатій показав найкращий результат у своїй номінації і встановив рекорд України. За 20 хвилин він порахував сотні прикладів і рівнянь, набравши найбільшу кількість можливих балів.

Чужі люди дорікали, що змушую дитину сидіти над книжками, що я мама–тиран. Важко було пояснити, що це бажання сина.

У січні Козятинська міська рада, щоб підтримати талановитого школяра, призначила йому стипендію у розмірі 500 гривень щомісяця протягом ІІ семестру 2020/2021 навчального року.

На початку березня дев’ятикласник знову переміг у фіналі змагань «Прангліміне-2021», встановив іще один рекорд та увійшов до національної збірної з усного математичного рахунку.

«Антон — мій первісток. Я, як і багато мам, не знала, чи правильно виховую його. Тому, коли у 5–літньому віці повела сина на дошкільну підготовку, запитала у досвідченої вчительки, що роблю не так і як розвинути таланти дитини. Вона відповіла чітко: не заважайте, — згадує мама Антона, Аліна Васалатій. — Але я все ж внесла корективи і вирішила: буду підтримувати його та спрямовувати на розвиток здібностей. Знаєте, сина змалечку все цікавило, одночасно міг рахувати, дивитися новини, коментувати, перевести увагу на щось інше. Антон чітко знав, чого хоче, не боявся висловлювати думку. У нього ще тоді була феноменальна швидкість мислення».

Мама пишається успіхами сина, хоч і не вважає його вундеркіндом. Бо, каже, такі бувають один на мільйони. За її словами, любов до фізики та математики хлопцю передалася від тата. Сама ж пані Аліна — музикантка. Тому тішиться, що Антону однаково добре даються у школі і гуманітарні, і точні науки.

«У щоденнику — всі відмінні оцінки, хоч на виставку неси. Але ми ніколи не бігали за ними, і я ніколи нікого не проситиму поставити кращий бал. Думаю, секрет успіху Антона — у його працелюбності. Розв’язувати ті приклади онлайн — це дуже велика праця, мозок швидко втомлюється. Щороку на плечах сина 12 олімпіад та математичні конкурси. І мені як матері приємно, що нарешті на таких дітей звернули увагу, відзначили їхні успіхи, — розповідає Аліна Васалатій. — Що ж до похвали, то не вважаю її зайвою у вихованні. Радію за кожну перемогу, кажу Антону, що вірила в нього. Бувало, чужі люди дорікали, що змушую дитину сидіти над книжками, що я мама–тиран. Важко було пояснити, що це бажання сина, йому просто все легко дається. Поки я не бачу причин, аби Антона в чомусь гальмувати. Хай розвивається. Хоча інколи й кажуть, що надто правильно його виховала: людяним, порядним, скромним. Я інекше не могла, сина потрібно виховувати справжнім чоловіком».

У майбутньому Антон мріє стати науковцем. Окрім математики, його неабияк цікавить ядерна та астрофізика. Мама дуже хоче дати синові хорошу освіту, хоч розуміє: це буде нелегко. Адже Антона та його молодшу сестричку вона виховує сама. Працює зараз вихователькою у дитячому садочку, і її мізерної зарплатні заледве вистачає на життя. Тож пані Аліна вже подумує про закордонні заробітки.

Читайте також: Семирічний хлопчик організував толоку перед Великоднем

«Вкладати кошти у репетиторів змоги у мене немає. Минулого року Антон отримав премію за призові місця у конкурсах та олімпіадах, — каже мама. — Купив собі мишку та навушники, оплатив на рік наперед курси з англійської мови. А ще збирає на ноутбук, аби займатись професійно програмуванням. Я сином дуже пишаюсь!»

Ольга ВЕКЕРИК.
За матеріалами tsn.ua, 33kanal.com, kozyatyn.com.ua, stb.ua.

Telegram Channel