Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«В полив’янім горщику наваримо борщику — свіженького, зелененького…»

Сма-а-а-кота!

Фото із сайту lifestyle.segodnya.ua.

«В полив’янім горщику наваримо борщику — свіженького, зелененького…»

Хіба ж можна вигадати щось краще після ситних святкових частувань, аніж смачна й ароматна перша страва? А щоб приготувати її, скористайтеся сезонними вітамінними продуктами — щавлем, кропивою, шпинатом

«Особливий»

Інгредієнти: 0,5 кг м’яса (найкраще — реберця), 3 л води, 5–6 картоплин, пучок молодої кропиви, 2–3 варені яйця, 1 ст. л. яблучного (або 0,5 ст. л. столового) оцту, зелень, сіль, перець, сметана до смаку.

Приготування. М’ясо промити, зварити до готовності. У киплячий м’ясний бульйон вкинути нарізану чималою соломкою картоплю, посолити. Через 15–20 хвилин додати дрібно покраяне листя кропиви (можна і стебла, якщо не надто грубі), попередньо ошпаривши її окропом, довести до кипіння, проварити ще 3 хвилини, за потреби досолити й поперчити до смаку. Насамкінець всипати дрібно посічену зелень. Перед подачею на стіл посипати порізаним вареним яйцем і полити сметаною.

«Вітамінна бомба»

Інгредієнти: 2,5 л води, 4 курячі стегенця, 1 цибулина, 1 морквина, 200 г щавлю, 100 г кропиви, 0,5 кг картоплі, 1 лавровий листок, 3 зубчики часнику, сіль та чорний перець — до смаку, 1 ст. л. олії.

Приготування. Для бульйону курячі стегенця залити холодною водою, додати часник, цибулю, чорний перець горошком. Довести до кипіння, знімаючи піну, варити 30–40 хвилин. Моркву нарізати соломкою, підсмажити на олії. Картоплю покраяти кубиками. Щавель і кропиву дрібно посікти (щоб кропива не жалила, можна одягти рукавички або обдати її окропом). Готове м’ясо вибрати, зняти з кісток, розділити на порційні шматки. Бульйон процідити і знову довести до кипіння, вкинути картоплю і м’ясо. Коли бульба стане м’якою, додати в борщ засмажку та лавровий лист. Через 5–10 хвилин всипати зелень, проварити хвилину, вимкнути й дати страві настоятися 20–30 хвилин. Подавати з дрібно порізаним вареним яйцем і сметаною. Зелений борщ повинен бути злегка кислуватим, якщо щавель молодий і не дуже кислий, то за бажанням можна додати трохи лимонного соку.

Читайте також у нас: Вистачає лише10 гектарів, щоб забезпечити Волинь лісовим насінням​.

Зі шпинатом

Інгредієнти: 2 невеликі цибулини, 1 невелика морквина, 3–4 картоплини, 1 лавровий листок, пучок шпинату, пучок петрушки, пучок зеленої цибулі, 2 ст. л. олії, 4 перепелині яйця, сіль і перець — до смаку.

Приготування. Одну цибулину і морквину почистіть, покладіть овочі в каструлю ємністю 1,5–2 л, залийте водою, додайте лавровий лист і трохи солі. Доведіть до кипіння і варіть овочевий бульйон протягом 20 хвилин. За бажанням можна додати до нього корінь селери і стебла кропу або петрушки для аромату. Тим часом зваріть 4 перепелині яйця (4–5 хвилин із моменту закипання). Готовий бульйон процідіть і поставте на маленький вогонь. Другу цибулину дрібно поріжте, картоплю почистіть і покрайте кубиками. Пучок шпинату добре промийте, зріжте стебла і поріжте досить крупно, так само — петрушку і зелену цибулю. Всипте всі овочі і зелень у каструлю з бульйоном, доведіть до кипіння, додайте олію і варіть до готовності бульби. Подавайте зелений борщ у порційних тарілках, поклавши в кожну розрізане навпіл перепелине яйце.

Хіба ж можна вигадати щось краще після ситних святкових частувань, аніж смачна й ароматна перша страва?

Окрошка

Інгредієнти: 2 картоплини, 300 г щавлевого листя (без хвостиків), 2 свіжі огірки, 150 г ковбаси «Лікарської», 4 великі редиски, пучок кропу, 2 варені яйця (+ окремо для подачі), 2,5 л води, сіль і сметана до смаку.

Приготування. Перебираємо, миємо і шаткуємо щавель, відварюємо 10 хвилин при закритій кришці. Відкидаємо на сито, відвар проціджуємо й охолоджуємо. Зварену «в мундирах» картоплю чистимо і ріжемо на кубики. Так само подрібнюємо варені яйця і ковбасу, а редиску й огірки — на тонкі скибочки, шаткуємо кріп. Змішуємо всі інгредієнти, заливаємо відваром і, заправивши сметаною, сіллю та перцем, знову все перемішуємо. Наливаємо окрошку в тарілки, в кожну кладемо трохи подрібненого вареного щавлю і половинку вареного яйця.

Telegram Channel