Напої, що втамовують спрагу - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.05 € 31.85
Напої, що втамовують спрагу

Волинь-нова

Напої, що втамовують спрагу

Із настанням літа вона все частіше дошкуляє нам. Як її побороти? Вода — ​ось найкращий універсальний напій у жарку погоду, кажуть медики. До того ж найбільш доступний та дешевий. Аби втамувати спрагу, варто випити 2 склянки води з інтервалом у 5–10 хвилин. Також хорошим варіантом буде вкинути в неї скибочку лимона або кілька ягід журавлини. Ще можна додати декілька кубиків льоду, але пити тоді слід маленькими ковтками. Якщо ж вам все-таки хочеться чогось смачнішого — ​підійдуть домашні квас, лимонад, смузі, коктейлі, компоти, однак старайтеся солодити їх якомога менше

Хлібний квас

 

 

Інгредієнти: 500 г чорного хліба, 300 г цукру, 15 г свіжих дріжджів, 5 л гарячої води.

Приготування. Хліб поріжте, запечіть у духовці до золотистого кольору і висипте в каструлю. Залийте сухарі окропом (3 л), закрийте кришкою, остудіть, після чого процідіть через марлю. Знову залийте сухарі 2 л окропу, залиште ще на 1 годину, процідіть. Усю рідину злийте в одну банку або емальовану каструлю, додайте цукор і дріжджі, перемішайте і настоюйте 8–12 годин при кімнатній температурі. Розлийте квас у пляшки і зберігайте в прохолодному місці. За бажанням до нього можна додати два кружальця лимона і кілька листочків чорної смородини.

М’ятний лимонад

 

 

Інгредієнти: 2 л води, 1 лимон, 2 лайми, пучок м’яти, 150 г цукру, лід.

Приготування. З лимона і лаймів відтиснути сік. Закип’ятити воду, трохи остудити, влити в неї цитрусовий сік, додати половину цукру і перемішати до повного його розчинення. Кілька листочків м’яти залишити для оздоблення напою, решту подрібнити, розтерти з цукром і додати в лимонад. Перемішати і залишити на 15–20 хвилин настоятися. Потім процідити й охолодити. Подавати домашній м’ятний лимонад у склянках, додавши лід і прикрасивши цілими листочками м’яти.

Полуничне смузі

 

 

Інгредієнти: 300 г малини, 1 банан, 2 ківі, 2 ч. л. меду, 3–4 кубики льоду, 0,5 скл. молока чи води.

Приготування. Ягоди перебрати, банан і ківі почистити від шкірки. Скласти фрукти й полуниці в чашу блендера, додати мед, лід і збити до однорідної консистенції, розвести водою або молоком і ще раз збити. Розлити тонізуючий напій у склянки і прикрасити ягодами.

Компот із ревеню

 

Потому воду злити в каструлю, додати цукор, прокип’ятити 3 хвилини, залити в банку і настоювати, поки схолоне.

Інгредієнти: 3 л води, 200 г румбамбару, 0,5 скл. суниць, 10–15 вишневих листочків, 1 скл. цукру.

Приготування. Ревінь, вишневе листя та суницю добре промити. На дно слоїка викласти порізаний румбамбар, тоді листя та ягоди. Залити кип’ятком, накрити чистою металевою кришкою, залишити на 10 хвилин. Потому воду злити в каструлю, додати цукор, прокип’ятити 3 хвилини, залити в банку і настоювати, поки схолоне. Такий компот можна приготувати й на зиму: заливши сироп у слоїк, закрутити його, перевернути, накрити ковдрою та залишити до вистигання. Цей напій чудово втамовує спрагу та добре зберігається.

Холодний чай з лимоном

 

 

Інгредієнти: 3 л води, 2–3 ст. л. чорного або зеленого чаю, пів лимона, 4–5 ст. л. цукру (або за смаком), лід.

Приготування. Очищену воду довести до кипіння і всипати чорний або зелений крупнолистовий чай. Настоювати 4–5 хвилин, після чого вичавити сік з половинки лимона і сам лимон також вкинути в чай, а через 10 хвилин вийняти його. Додати цукор, розмішати. Каструлю з напоєм поставити в холодну воду для остигання до кімнатної температури. Далі чай розлити в пляшки, обов’язково проціджуючи через ситечко, і поставити на кілька годин у холодильник. При подачі варто покласти у склянку кілька кубиків льоду.

До речі, чай з льодом та імбирем — ​також дуже хороший прохолодний напій.

Кавовий коктейль із морозивом

 

Читайте такожЩоб забрати запах із холодильника

Інгредієнти: 200 г пломбіру, 300 мл молока, 50 г збитих вершків, 2–3 ч. л. розчинної кави, кубики льоду.

Приготування. Змішайте морозиво, молоко, каву і лід у блендері до отримання однорідної маси. Налийте коктейль у склянки, прикрасьте збитими вершками. До речі, кількість кави можна коригувати на власний смак.