Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
«А вечір пахне м’ятою…»

Має сильну бактерицидну, судинорозширювальну і жовчогінну дію.

Фото із сайту seloveselo.online.

«А вечір пахне м’ятою…»

Сутінки… Відчинене вікно… П’янкий аромат цієї духмяної трави, оспіваної в легендах і піснях… Якщо ж під вашими вікнами вона з якихось причин не росте, запросіть її, цілющу і пахучу, принаймні у своє меню. Бо ж м’ята — ​то не лише чудовий чай, а й безліч страв — ​від супів та соусів до коктейлів і десертів

Салат з огірків та м’яти

 

 Інгредієнти: 600 г огірків, 1 великий пучок кропу, 1 пучок м’яти, 1 невелика червона цибулина, 1 скл. класичного йогурту або сметани, 3–4 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. оливкової олії, 2 зубчики часнику, сіль, перець, спеції — ​до смаку.

Приготування. Секрет цього смачного турецького салату — ​в заправці. Для її приготування змішайте сметану або йогурт із вичавленим часником, лимонним соком, оливковою олією та спеціями. Наріжте огірки та цибулю (залежно від величини — ​півкільцями або чвертькільцями). Додайте до них дрібно посічені кріп та м’яту, посоліть до смаку, залийте все заправкою, перемішайте. За бажанням можна додати до салату молоду редиску, помідори чи перець.

Зелений чатні з м’ятою

 

 Інгредієнти: 0,5 скл. листя м’яти, 0,25 скл. зелені кінзи, 1 чилі, 1,5 ст. л. нарізаної червоної цибулі, 3 ст. л. соку лайма, 5 ч. л. води, 1 ст. л. йогурту, сіль та перець — ​до смаку.

Приготування. М’ятний чатні — ​це пряний соус, поширений в Індії, його призначення — ​збуджувати апетит. Свіжий та ароматний, він поєднується з будь-якими стравами, надаючи їм нових відтінків смаку.

Помити зелень м’яти і кінзи, дати стекти воді і покласти в чашу блендера. Додати решту інгредієнтів і збити все на середній швидкості до однорідної консистенції, перелити в соусник.

Індійський суп

 

 Інгредієнти: для бульйону — ​зелена частина стебла цибулі-порею, 1 морквина, 1–2 стебла селери, 1–2 картоплини, 8 скл. води; для супу — ​2 ст. л. вершкового масла, 4 скл. молодого зеленого горошку, біла і зелена частина двох стебел цибулі-порею, 2–3 картоплини, 2 скл. салату-латуку, 0,5 скл. нарізаної м’яти (листочків), 1 лимон, сіль до смаку; для подачі — ​0,5 скл. сметани, 2–3 гілочки м’яти, бланшований зелений горошок, сухарики.

Приготування. Овочі для бульйону (цибулю, моркву, селеру і картоплю, порізану кубиками) скласти у велику каструлю, залити водою і варити пів години на середньому вогні. Дістати овочі (вони більше не знадобляться), бульйон процідити. У великому сотейнику розтопити на середньому вогні масло, всипати нарізану півкільцями цибулю і картоплю, покраяну тонкими скибками, тушкувати приблизно 10 хвилин. Коли цибуля почне підрум’янюватися, влити 6 склянок бульйону-основи, посолити і варити до готовності картоплі — ​близько 10–15 хвилин. Всипати горошок, потримати на повільному вогні ще 5 хвилин, тоді додати салат-латук і довести суп до кипіння. Зняти з вогню. Коли схолоне до кімнатної температури, вкинути листя м’яти і за допомогою блендера збити суп на пюре. Додати лимонний сік і сіль за смаком. Якщо подобається рідша страва — ​долити в нього ще бульйону-основи. Суп підігріти на повільному вогні, постійно помішуючи, розлити в тарілки, покласти в кожну по ложці сметани, бланшований зелений горошок і сухарики.

Салат з кавуна, м’яти та фети

 

 Інгредієнти: 500 г м’якоті кавуна, 50 г листя м’яти, 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. яблучного оцту, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. соку лайма (або лимона), сіль, перець, 200 г фети.

Реклама Google

Приготування. М’якоть кавуна наріжте кубиками середнього розміру. З листя м’яти зробіть соус: збийте його в чаші блендера з цукром, додайте яблучний оцет, оливкову олію, сік лайма чи лимона, посоліть і поперчіть за смаком, добре перемішайте. Фету наріжте кубиками, всипте до кавуна, залийте інгредієнти соусом. Подавайте салат, прикрасивши листочками м’яти. Оригінальний варіант подачі — ​в чаші самого кавуна.

До речі

Листя м’яти містить багато ментолу, який допомагає позбутися численних недуг: алергії, ревматизму, захворювань органів дихання тощо.

Листя м’яти містить багато ментолу, який допомагає позбутися численних недуг: алергії, ревматизму, захворювань органів дихання тощо.

Читайте також: Як правильно молоти каву, щоб вона була смачною

Крім того, у цій рослині є аскорбінова кислота, дубильні речовини, каротин, рутин, завдяки чому вона втамовує біль, має сильну бактерицидну, судинорозширювальну і жовчогінну дію, тонізує, заспокоює, протидіє онкологічним хворобам.

Telegram Channel