Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
COVID змінив ринок праці

Роман Романюк подякував Наталії Попович за співпрацю.

Фото пресслужби обласного центру зайнятості.

COVID змінив ринок праці

У січні–травні 2021 року фахівці Волинського обласного центру зайнятості працевлаштували вдвічі більше волинян, ніж за аналогічний період торік

Пандемія коронавірусу і періодичні карантинні обмеження створили напружену ситуацію на ринку праці. Чимало підприємств вивільняли робітників і призупиняли діяльність. Тож ряди безробітних зростали. Так, у січні–травні 2020 року під час першої хвилі пандемії їх поповнили 20 420 осіб, а у відповідному періоді 2021–го — 22 913. Однак уже з квітня 2021 року епідемічна ситуація поліпшилася, поменшало карантинних заходів і економіка почала відновлюватися. Тож збільшилася кількість пропозицій роботи. Так, на 1 червня 2021-го їх у базі ВОЦЗ було 2 950, тоді як претендентів на них — 11 453. Тим часом торік на цю ж дату незайнятих робочих місць нараховувалося менше — 2 159 і змагалося за них більше волинян — 15 231.

— Стрімко зменшується кількість претендентів на вакансії, — констатував під час пресконференції, що відбувалася на базі броварні LUCHAN, очільник ВОЦЗ Роман Романюк. — Якщо цей рік ми починали із 10 претендентів на одну пропозицію роботи, то у травні показник становив уже 4 особи.

Однак в окремих галузях економіки він дещо вищий. Наприклад, у сфері державного управління й оборони. Тут на 134 вакансії претендують 2 718 безробітних, тобто 20 осіб на місце. Це, за словами Романа Романюка, пов’язано з оптимізацією, ліквідацією райдержадміністрацій. Не менш напружена ситуація і в галузі фінансів та страхування — 18 претендентів на місце. Тим часом найбільше вакансій з’явилося в оптовій та роздрібній торгівлі, переробній промисловості, сільському господарстві. Попри труднощі, що були спричинені пандемією коронавірусу, спеціалісти ВОЦЗ у січні—травні цього року працевлаштували удвічі більше безробітних, ніж за відповідний період торік: 4 256 волинян, тоді як за цей час 2020-го — 2 612. Зокрема, в оптовій та роздрібній торгівлі (24,3%), сільському та лісовому господарстві (17,5%), переробній промисловості (15,8%). Чимало безробітних залишилися на виробництві, пройшовши профнавчання.

Якщо цей рік ми починали із 10 претендентів на одну пропозицію роботи, то у травні показник становив уже 4 особи.

— За 5 місяців цього року рівень працевлаштування після нього сягнув 94,9 відсотка проти 83,2 у 2020 році, — повідомив Роман Романюк. — Передусім через те, що збільшилася кількість професіоналів у різних сферах із необхідним працедавцям досвідом. Сьогодні легше вибирати з більшої кількості безробітних таких, котрі могли б задовольнити їхні вимоги. До того ж, економічне пожвавлення сприяло збільшенню кількості вакансій і відповідно можливостей працевлаштування.

Очільник ВОЦЗ, розповідаючи про найбільш затребувані професії, які здобули безробітні після професійного навчання, і навівши приклади успішного працевлаштування кількох із них, зазначив:

— Щойно економіка почне демонструвати позитивну динаміку, будемо мати можливості пропонувати більшій кількості пошукачів роботу. Ми дивимося у майбутнє оптимістично, адже цифри свідчать самі за себе: з початку року нам вдалося працевлаштувати понад 4 тисячі осіб, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2020–го.

Читайте також: Що має статися, аби молодь більше цікавилася робітничим фахом?

До речі, цьогоріч 18 волинян знайшли роботу і на броварні LUCHAN, яка нещодавно впевнено ввійшла на ринок слабоалкогольних напоїв. Її представниця Наталія Попович подякувала фахівцям ВОЦЗ за співпрацю, зокрема підбір кваліфікованих працівників.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel