Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Нововведення для українців:  податок на квартири й автоматичне списання коштів боржників

За несплату нового податку на українців накладатиметься штраф.

Фото із сайту ukrinform.ua.

Нововведення для українців: податок на квартири й автоматичне списання коштів боржників

Із 1 липня українці почнуть платити державі за власне житло, а з 6 липня банки можуть автоматично списувати з рахунків громадян кошти через борги

У 2021 році нараховується податок на будинки та квартири за 2020 рік. Але платити доведеться лише за надлишкові метри квадратні. Зокрема, квартири площею понад 60 кв. м; житлові будинки площею більше 120 кв. м; різні типи об’єктів нерухомості загальною площею понад 180 кв. м. Тобто, якщо площа вашої квартири становить 70 кв. м, то ви платите лише за «зайві» 10 «квадратів». Кількість прописаних людей у житлі не має значення — платить власник, або співвласники, кожен свою частку.

Від сплати цього податку звільняються багатодітні сім’ї, діти–сироти, діти–інваліди, дитячі садки, школи, релігійні організації, учасники ООС і їхні сім’ї, громадські організації інвалідів.

Розмір податку самостійно визначають місцеві органи влади, але він наразі не може перевищувати 70,85 грн за кожен зайвий кв. м.

Розмір податку самостійно визначають місцеві органи влади, але він наразі не може перевищувати 70,85 грн за кожен зайвий кв. м. Сплатити податок потрібно протягом 30 днів, відраховуючи з 1 липня або 60 днів з дня отримання квитанції.

Ще одне важливе нововведення запрацювало з 6 липня. З цієї дати уряд надав право ряду банків автоматично списувати з рахунків українців кошти через борги на вимогу виконавців.

Списуватимуть такі борги: несплачені штрафи, штрафи за порушення ПДР, борги за комуналку, заборгованість за аліментами.

Наталка ЧОВНИК.

Читайте також: Від сьогодні банки зможуть списувати кошти з рахунків українців

Telegram Channel