Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Паломники з усієї країни їдуть на прощу в монастирі Волині

Тростянецька ікона Богоматері.

Фото з сайту pravфoslaviavolyn.org.ua.

Паломники з усієї країни їдуть на прощу в монастирі Волині

Подорожі до святих місць здавна були традиційними серед українців. У молитвах перед іконами християни отримували душевний спокій, позбувалися недугів, дякували Богу за допомогу, просили прощення за гріхи і Господньої милості для рідних

Нині прочани, окрім звернення до Бога, мають на меті ще й познайомитися з історичними місцями – храмами, церквами чи духовними обителями рідної країни. У ПЦУ оприлюднили перелік найвідвідуваніших обителей України, половина з яких на Волині та Рівненщині. Зокрема, це монастир Покрови Пресвятої Богородиці у селі Тростянець неподалік Луцька, чоловічий монастир на честь Собору 12­ти апостолів у Володимирі­Волинському та Жидичинський монастир святителя Миколая Чудотворця. У Рівненській області найчастіше їдуть на прощу до Свято­Воскресенського Гурбинського чоловічого монастиря на Повстанських могилах та до Свято­Іллінського собору в місті Дубно.

Протоптані стежки богомільців і до багатьох інших святинь. Вони ж у відповідь готові відкрити шлях до власної віри. Головне йти!

Ірина ПАСІЧНИК

А пам’ять про батька житиме вічно

Музейники вдячні Олександру та його мамі Лідії Федорівні Положинським за цінний дарунок.
Музейники вдячні Олександру та його мамі Лідії Федорівні Положинським за цінний дарунок.

 

Євген Положинський, батько відомого співака і шоумена Олександра Положинського, мав багато зацікавлень. Будучи директором магазину «Природа» в обласному центрі Волині, дуже любив усе живе, особливо голубів і рибок. А ще мав хист до колекціонування, тож зібрав чимало предметів старовини. На жаль, пан Євген відійшов у засвіти у новорічну ніч 2021-­го

Якось Олександр Положинський зізнався, що в них удома «повно якогось старого реманенту – жорна, колеса від возів, прялки і ще купа всього, що я й не знаю, як воно називається і для чого воно є. На стінах багато картин — Байдуков, Якубек, Кумановський, Сметанкін». Збирав артефакти Євген Сергійович у 1990­х роках. Усю батькову колекцію старожитностей син вирішив передати до Волинського краєзнавчого музею. Серед експонатів цікаві етнографічні пам’ятки – коловоротки, гребінки, рублі, постоли, ночви, коромисла, ярмо, горщики та глечики, речі побуту мешканців Луцька міжвоєнного періоду (стільці польського виробника) та 1950–1960­х років (радіоприймачі, валіза).

Частина родинної історії Положинських і пам’ять про тата зберігатимуться у музеї і збагатять регіональну колекцію культурної спадщини.

Олена МИТРОФАНОВА

Гордимося земляком-поетом, який встановлює наш прапор на літературних еверестах світу

У день своїх духовних покровителів, ​апостолів Петра і Павла, відомий волинянин, професор львівського вишу Ігор Павлюк (на фото) отримав листа від журі «Швейцарської літературної премії 2021»

Катерина ЗУБЧУК

У посланні йдеться, написав пан Ігор на фейсбук­сторінці, «що став її лавреатом за книгу віршів «Артанія» (Arthania: Selected Poems (USA, Dorrance_Publishing_Company), 2020. Вірші Ігоря Павлюка українською та англійською мовами переклав Юрій Лазірко, редакторами були Хіларі Ширз, Ганна Косів, а передмову до книги написав лавреат Нобелівської премії з літератури Мо Янь. Престижний приз поет отримає на церемонії нагородження у вересні цього року.

До речі, вітання з нагородою від друзів Ігор Павлюк отримував, перебуваючи на Шаччині, ​зокрема, на озері Пісочне в селі Мельники. Одне з них, яке можна прочитати в коментарях до приємної звістки, написав наш знаний земляк Володимир Карпук: «Щиросердно вітаю Поета, який встановлює прапори України на літературних еверестах світу! Без проявів гірської хвороби, аплодисментів влади (це ж не футбол!), без приниження гідності інших!.. Гордимося і віримо в нові звершення!».

Календар

16 липня

Сонце (схід — ​05.24, захід — ​21.25, тривалість дня — ​16.01).

Місяць у Терезах. 7/8 день Місяця.

Іменинники: Анатолій, Василь, Марко, Пилип, Михайло.

17 липня

Сонце (схід — ​05.25, захід — ​21.24, тривалість дня — ​15.59).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. 8/9 день Місяця.

Іменинники: Леонтій, Андрій, Олексій, Ольга, Тетяна, Марія, Анастасія.

18 липня

Сонце (схід — ​05.26, захід — ​21.22, тривалість дня — ​15.56).

Місяць у Скорпіоні. 9/10 день Місяця.

Іменинники: Ганна, Варвара, Кирило, Сергій, Єлизавета, Ігор, Володимир.

19 липня

Сонце (схід — ​05.27, захід — ​21.21, тривалість дня — ​15.54).

Місяць у Скорпіоні. 10/11 день Місяця.

Іменинники: Марина, Марта, Анатолій, Віктор.

20 липня

Сонце (схід — ​05.29, захід — ​21.20, тривалість дня — ​15.51).

Місяць у Скорпіоні, Стрільці. 11/12 день Місяця.

Іменинники: Євдокія, Хома, Герман.

21 липня

Сонце (схід — ​05.30, захід — ​21.19, тривалість дня — ​15.49).

Місяць у Стрільці. 12/13 день Місяця.

Іменинники: Дмитро, Андрій, Віктор, Данило.

22 липня

Сонце (схід — ​05.31, захід — ​21.18, тривалість дня — ​15.47).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 13/14 день Місяця.

Іменинники: Олександра, Кирило, Федір, Андрій, Олександр, Петро.

 

Аромат лаванди заспокоїть у теплі ночі й спекотні дні

nullnito100

 

Близько 15 тисяч неймовірно красивих фіолетових кущів виростила родина Тамари та Бориса Гораків зі Здолбунівщини. Ті, хто вже встигли побувати на лавандовому полі, назвали його «раєм». Місцевий Прованс знаходиться всього за 24 км від Рівного та 100 км від Луцька. Романтичній подорожі сприятиме і погода

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Дриганюк, 16 липня – мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ. Вітер південно­східний, 3–8 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 15–20 градусів тепла, вдень – по області 30–35, у Луцьку – 32–34. За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було у 2001 році – плюс 35, найхолодніше – 1989­го, плюс 8 градусів.

17-­го – мінлива хмарність, вночі без опадів, вдень місцями короткочасні дощі, гроза. Вітер південно­східний, 5–10 метрів за секунду. Нічна температура повітря – 15–20 градусів тепла, денна – 30–35.

18-­го – мінлива хмарність, короткочасний дощ, гроза. Вітер північно­східний, 5–10 метрів за секунду, під час грози місцями шквали 15­20 м/с. Температура повітря вночі – 15–20 градусів тепла, вдень від 27 до 31.

Температура води у річці Стир – 26 градусів, у озері Світязь – 25.

У Рівному 16 липня – ясно, без опадів. Температура повітря від 23 до 33 градусів тепла. 17­го – мінлива хмарність, без опадів. На термометрі буде від 23 до 33 градусів вище нуля. 18­го – невелика хмарність, без опадів. Температура повітря – 21–30 градусів тепла.

Telegram Channel